Bent Hansen: Kvalitet i sundhedsvæsenet koster - kom så, regering og Folketinget

De danske sundhedsudgifter er lave set i forhold til det meste af Europas, og de danske sundhedsudgifter stiger kun svagt. Derfor må Christiansborg lægge en tung pose penge i sundhedsvæsenet, siger Bent Hansen på sin sidste dag som formand for Danske Regioner.

Antallet af patienter på landets hospitaler stiger år for år, men investeringerne i sundhedsvæsenet følger ikke med. Skeler man til landene omkring os, bruger de både flere penge på sundhedsvæsenet og har investeret kraftigere i det de seneste år. På den baggrund kommer Bent Hansen, formand for Danske Regioner, med en entydig opfordring til Folketinget.

- Vi har et virkelig godt dansk sundhedsvæsen, hvor flere overlever kræft, og hvor hundredtusindvis af patienter får hurtig og god behandling. Men der kommer endnu flere patienter og flere med komplekse sygdomme, og hvis vi skal tilbyde den bedste medicin og det nyeste udstyr, er det pinedød nødvendigt, at Folketinget investerer massivt i sundhedsvæsenet, siger Bent Hansen.

Send flere penge

Torsdag eftermiddag takker han af som formand i Danske Regioner på årets generalforsamling. Her vil han benytte lejligheden til at sende en direkte opfordring til regeringen.

- Send flere penge til sundhed. Det er i alles interesse. Jeg anerkender, at skiftende regeringer med kræftplaner, udredningspakker og andre gode tiltag har været med til at løfte sundhedsvæsenet, men med det enorme patienttryk, vi står over for, kommer vi ikke uden om at skulle lægge markant flere penge i sundhedskassen. Ellers skal vi i hvert fald indstille os på en helt anden service fra hospitalerne, siger Bent Hansen.

Ifølge OECD udgør de danske sundhedsudgifter 7,8 procent af bruttonationalproduktet, BNP. Det er under OECD-gennemsnittet på 8,6 procent og lavere end i blandt andet Tyskland, Sverige, Holland og Finland, som vi ofte sammenligner os med. Samtidig viser OECD-tallene, at de nævnte lande plus Norge og Frankrig også har brugt en stadigt større andel af BNP på sundhed de seneste år sammenlignet med Danmark.

 

Penge løfter kvaliteten

- For mig taler tallene deres tydelige sprog: Ja, der er investeret i sundhed herhjemme, men simpelthen ikke nok. Derfor løber personalet for stærkt nogle steder, og derfor oplever nogle patienter utilfredsstillende forhold, siger Bent Hansen og tilføjer:

- I regionerne kan vi indrette og organisere sundhedsvæsenet nok så godt, men når vi rammer kistebunden, kan vi ikke levere bedre sundhed. Der må regeringen og Folketinget træde i karakter.

Bent Hansen har stået i spidsen for Danske Regioner siden regionernes dannelse i 2007. Torsdag eftermiddag vælger Danske Regioners bestyrelse en ny formand.

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Jeppe Hedegaard Munck, seniorkonsulent
Center for styring, økonomi og sammenhæng
T: 3529 8285
M: 4020 2107
E: jhm@regioner.dk

Jon Bøge Gehlert, presserådgiver
Kommunikation
M: 2115 2910
E: jbg@regioner.dk

Læs mere

Relaterede nyheder

Patienters tilfredshed med helikopterhjælp er helt i top

Ny undersøgelse af tilfredsheden blandt de patienter, der får hjælp med akutlægehelikopter, viser, at de er yderst tilfredse og føler sig trygge i hænderne på helikoptermandskabet.

Læs mere

Sammen gør vi Danmark til førende HealthTech nation

Forestil dig, at du ved at sluge en robot i tabletform på størrelse med en Kodimagnyl, kan behandles for din sukkersyge ved et snuptag - helt uden brug af nåle. Dine helbredstjek klarer du hurtigt med en sundhedsbot på din telefon. Science fiction? Nej, for sundhedsteknologiske løsninger som disse kan blive til virkelighed om få år, hvis sundhedsvæsen, industri og forskning og andre gode kræfter lægger sig i selen – sammen.

Læs mere

Højere aktivitet på hospitalerne understreger behov for markant løft

Nye tal viser stor stigning i antal kontakter på sygehusene og få ekstra ansatte. Fra 2009 til 2018 er der sket en stigning i antallet af kontakter på offentlige sygehuse på 39 procent. Der skal flere penge til, hvis ikke ny medicin og nye behandlinger skal sluge det hele.

Læs mere

Blåt stempel til kvaliteten hos de praktiserende speciallæger

Alle landets 1000 praktiserende speciallæger har nu fået det blå stempel af Den Danske Kvalitetsmodel efter en grundig akkreditering. Dermed står speciallægerne godt rustet til at behandle flere patienter i det nære sundhedsvæsen de kommende år, fastslår Danske Regioner og Foreningen af Praktiserende Speciallæger.

Læs mere