Gå til indhold

Bent Hansen: Kvalitet i sundhedsvæsenet koster - kom så, regering og Folketinget

De danske sundhedsudgifter er lave set i forhold til det meste af Europas, og de danske sundhedsudgifter stiger kun svagt. Derfor må Christiansborg lægge en tung pose penge i sundhedsvæsenet, siger Bent Hansen på sin sidste dag som formand for Danske Regioner.

Antallet af patienter på landets hospitaler stiger år for år, men investeringerne i sundhedsvæsenet følger ikke med. Skeler man til landene omkring os, bruger de både flere penge på sundhedsvæsenet og har investeret kraftigere i det de seneste år. På den baggrund kommer Bent Hansen, formand for Danske Regioner, med en entydig opfordring til Folketinget.

- Vi har et virkelig godt dansk sundhedsvæsen, hvor flere overlever kræft, og hvor hundredtusindvis af patienter får hurtig og god behandling. Men der kommer endnu flere patienter og flere med komplekse sygdomme, og hvis vi skal tilbyde den bedste medicin og det nyeste udstyr, er det pinedød nødvendigt, at Folketinget investerer massivt i sundhedsvæsenet, siger Bent Hansen.

Send flere penge

Torsdag eftermiddag takker han af som formand i Danske Regioner på årets generalforsamling. Her vil han benytte lejligheden til at sende en direkte opfordring til regeringen.

- Send flere penge til sundhed. Det er i alles interesse. Jeg anerkender, at skiftende regeringer med kræftplaner, udredningspakker og andre gode tiltag har været med til at løfte sundhedsvæsenet, men med det enorme patienttryk, vi står over for, kommer vi ikke uden om at skulle lægge markant flere penge i sundhedskassen. Ellers skal vi i hvert fald indstille os på en helt anden service fra hospitalerne, siger Bent Hansen.

Ifølge OECD udgør de danske sundhedsudgifter 7,8 procent af bruttonationalproduktet, BNP. Det er under OECD-gennemsnittet på 8,6 procent og lavere end i blandt andet Tyskland, Sverige, Holland og Finland, som vi ofte sammenligner os med. Samtidig viser OECD-tallene, at de nævnte lande plus Norge og Frankrig også har brugt en stadigt større andel af BNP på sundhed de seneste år sammenlignet med Danmark.

 

Penge løfter kvaliteten

- For mig taler tallene deres tydelige sprog: Ja, der er investeret i sundhed herhjemme, men simpelthen ikke nok. Derfor løber personalet for stærkt nogle steder, og derfor oplever nogle patienter utilfredsstillende forhold, siger Bent Hansen og tilføjer:

- I regionerne kan vi indrette og organisere sundhedsvæsenet nok så godt, men når vi rammer kistebunden, kan vi ikke levere bedre sundhed. Der må regeringen og Folketinget træde i karakter.

Bent Hansen har stået i spidsen for Danske Regioner siden regionernes dannelse i 2007. Torsdag eftermiddag vælger Danske Regioners bestyrelse en ny formand.

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Jeppe Hedegaard Munck, seniorkonsulent
Center for styring, økonomi og sammenhæng
T: 3529 8285
M: 4020 2107
E: jhm@regioner.dk

Jon Bøge Gehlert, presserådgiver
Kommunikation
M: 2115 2910
E: jbg@regioner.dk

Læs mere

Relaterede nyheder

Årets sundhedsdebattør satte fokus på sundhed, superstimuli og manipulation

Årets sundhedsdebattør Nicklas Brendborg satte gang i en debat om sundhed, superstimuli og manipulation af vores belønningssystem foran et veloplagt publikum. Prismodtageren åbnede folkemødet 2024 i Danske Regioners telt, hvor formand Anders Kühnau bød ham velkommen. Nicklas Brendborg får prisen for sin seneste bog 'Vanedyr'.

Læs mere

Danske Regioner om struktur-rapport: Mange gode takter, nu skal vi huske ambitionerne

Der er grund til at rose Sundhedsstrukturkommissionen for et meget grundigt stykke arbejde, og der er mange gode takter i den rapport, som netop er fremlagt. Især er det positivt, at Kommissionen i høj grad har taget ideen om at samle ansvaret for sundhed til sig.

Læs mere

Kronik: Sæt ikke sundhedsambitionerne i bakgear

Lige om lidt afleverer Sundhedsstrukturkommissionen sin rapport, og så går startskuddet til den politiske armlægning om en sundhedsreform. Fra regionerne er budskabet klart: Sæt patienten i centrum. Sæt handling bag ordene. Og sæt barren højt. Så vi får en reform af gavn og ikke blot af navn.

Læs mere

Ny økonomiaftale giver nødvendigt løft og giver regionerne mulighed for at udvikle sundhedsvæsenet

Regeringen og Danske Regioner har indgået en flot økonomiaftale, som med et løft på næsten to milliarder kroner giver regionerne mulighed for at investere i sundhedsvæsenets udvikling. Aftalen giver samtidig regionerne bedre forudsætninger for at styre medicinudgifterne.

Læs mere