Gå til indhold

Danske Regioner: Løkkes udspil vil svække folkestyret

Borgernes indflydelse på sundhedsvæsenet svækkes alvorligt, hvis den plan, som statsminister Lars Løkke Rasmussen har fremlagt, bliver til virkelighed. Løkkes udspil betyder farvel til de fem folkevalgte regionsråd og dermed den demokratiske forankring af det danske sundhedsvæsen.

- De folkevalgte regionsrådspolitikere sikrer, at det er patienternes behov, der tæller. Det er os, der står til ansvar over for borgerne og os, der lever i og forstår vores region. Med Løkkes plan bliver det i højere grad embedsmandsstyre og bestyrelsesstyre, der kommer til at diktere virkeligheden for borgerne, og det vil jeg gerne advare mod. Jeg tror på folkestyret, siger formand for Danske Regioner, Stephanie Lose.

Stephanie Lose hæfter sig også ved, at udspillet giver et sundhedsvæsen med flere lag og mange forskellige organer, der potentielt kan give flere snitflade-problemer og virke uoverskueligt.

- Det er en indviklet konstruktion med mange niveauer. Det bliver sværere for borgerne at gennemskue, hvem der egentlig har ansvaret for hvad. Og hvem de skal henvende sig til. Det er en forkert vej at gå. Borgerne har krav på gennemsigtighed, siger hun.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen fremlagde det længe ventede udspil på et pressemøde på Christiansborg. Han sagde flere gange, at sundhedsvæsenet skal være mere nært. Og den pointe bakker regionerne op.

- Vi arbejder hver dag benhårdt for et mere trygt, nært og nemt sundhedsvæsen, og vi er meget parate til at tage flere skridt i den retning sammen med regeringen, kommunerne og de andre aktører i sundhedsvæsenet. Vi skal løse flere opgaver tættere på den enkelte patient. Men jeg mener ikke, at regeringens udspil reelt gør sundhedsvæsenet mere nært. Tværtimod samler man de vigtige beslutninger centralt og på ikke-folkevalgte hænder, siger Stephanie Lose.

Læs også:

kontakt

Hvis du vil vide mere

Adam Wolf, administrerende direktør
T: 3529 8265
M: 2024 2220
E: awo@regioner.dk

Marie Tromborg Petterson, presserådgiver
Kommunikation
M: 2292 3859
E: mpe@regioner.dk

relaterede nyheder

Læs mere