Gå til indhold

Godt nyt til nyrepatienterne: Nu åbner regionerne vurderingsenhed for anonym nyredonation

Flere og flere danskere venter i disse år på en ny nyre. På baggrund af en ny beslutning af Folketingets sundhedsordførere er det nu lettere for levende personer at donere anonymt, og derfor åbner regionerne Danmarks første vurderingsenhed for anonym nyredonation. ”Med den nye enhed vil endnu flere patienter få en rask nyre,” siger formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner, Karin Friis Bach.

Siden 2007 har 50 procent flere danskere fået en ny nyre. Alligevel mangler der stadig organer, og derfor er der fortsat hvert år omkring 400 syge patienter, som venter på at få en rask nyre.

Derfor åbner regionerne nu i fællesskab Danmarks første vurderingsenhed for anonym nyredonation fra levende personer. Levende personer har hidtil ikke så let kunne donere deres nyre anonymt, men det har Folketingets sundhedsordførere ændret med virkning fra den 1. januar 2019.

Og det nye center vil kunne redde menneskeliv, vurderer formand Sundhedsudvalget i Danske Regioner, Karin Friis Bach.

- Alt for mange mennesker med nyresygdomme må i dag vente længe på at få en ny nyre, fordi der er for få organdonorer. Det kan i sidste ende koste liv, siger Karin Friis Bach og fortsætter:

- Derfor er jeg også stolt af, at vi med vores nye vurderingsenhed allerede nu står klar til at modtage anonyme donorer. Det betyder, at der snart vil være endnu flere patienter på ventelisterne, som får en rask nyre.

De internationale erfaringer er gode

Den nye fællesregionale vurderingsenhed for anonyme donorer er placeret i Odense og skal foretage den indledende lægelige vurdering af de danskere, der gerne vil donere anonymt. Derefter bliver de mulige donorer udredt på ét af de tre transplantationscentre i Århus, København eller Odense.

Det er forventningen, at det nye center årligt vil medføre mindst fem ekstra donationer. De internationale erfaringer er nemlig gode, fortæller Karin Friis Bach.

- I lande som Sverige, Holland og Storbritannien har anonym donation været muligt i flere år, og det har blandt betydet, at der hvert år er ti anonyme svenske borgere, der vælger at donere én af deres nyrer, fortæller Karin Friis Bach inden hun afslutter:

- Det er dog vigtigt at huske, at nyrer fra afdøde fortsat er den primære kilde til at hjælpe nyrepatienterne. Derfor vil jeg gerne opfordre alle til at tage aktivt stilling til organdonation – hvad enten man ønsker at donere eller ej.

Fakta:

  • Du kan tage aktivt stilling til organdonation efter din død på sundhed.dk.

  • Hvis du ønsker at høre nærmere om muligheden for at donere en nyre anonymt, kan du kontakte den fællesregionale vurderingsenhed på telefon 4038 3966.

 

Udveksling af nyre mellem donor og patient
Kontakt

Hvis du vil vide mere

Jane Brodthagen, seniorkonsulent
Center for Sundhed og Sociale indsatser
T: 3529 8221
M: 2917 0904
E: jnb@regioner.dk

Morten Christensen, pressekonsulent
Kommunikation
T: 3529 8413
M: 3069 1917
E: moc@regioner.dk

Læs mere

Relaterede nyheder