Udredningsretten overholdes for flere patienter

Nye tal viser, at overholdelsen af udredningsretten er steget i 2018. "Jeg er glad for, at det går fremad, særligt fordi hospitalerne samtidig udreder flere og flere patienter", siger formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose.

735.824 patienter fik sidste år et udredningsforløb på et af landets hospitaler. Det er over 80.000 flere end i 2017. Samtidig steg andelen af patienter, der fik overholdt deres udredningsret fra første til fjerde kvartal i 2018: Fra 80 til 84 procent, når det gælder fysiske lidelser. Og fra 92 til 94 procent for de voksne i psykiatrien, mens overholdelsen i børne- og ungepsykiatrien steg fra 76 til 88 procent.

Vished giver større tryghed

- Det er en udvikling, vi er glade for. Uvished giver uro for patienterne og deres pårørende, så det er vigtigt med hurtig afklaring, lyder reaktionen fra formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose.

Hospitalerne er hvert år i kontakt med omkring halvdelen af befolkningen. De fleste af patienterne er akutte, og kommer derfor til med det samme. Tilsvarende kommer kræftpatienter i særlige hurtige pakkeforløb. Udredningsretten omfatter altså de ikke-akutte patienter, der har brug for at blive undersøgt for, hvad de fejler, og hvilken behandling de har brug for.

Udvidede åbningstider og ekstra personale

Hurtig udredning er et helt centralt fokus i alle fem regioner, siger Stephanie Lose:

– Regionerne arbejder hårdt på at sikre hurtig udredning til alle patienter. Vi følger overholdelsen af udredningsretten helt ned på afdelingsniveau og sætter ind, når der er behov for det. For eksempel med penge til udvidede åbningstider og ekstra personale.

Læs mere:

Fakta om udredningsretten

Patienter har ret til et tilbud om at blive udredt indenfor 30 dage, når de henvises til et hospital. Nogle gange er det ikke lægefagligt muligt at afklare, hvad patienten fejler inden for 30 dage. Samtidig foretrækker en del patienter at komme til på et bestemt hospital – også selvom ventetiden der kan være længere end de 30 dage. Udredningsretten betyder altså ikke, at alle patienter skal udredes inden for 30 dage – men de skal have tilbuddet om at blive det, hvis det er fagligt muligt.

Hvis der ikke er plads på det hospital, som patienten er henvist til, giver regionen patienten tilbud om udredning på et andet hospital. Kan regionen ikke det, har patienten ret til at vælge udredning på et privat hospital - det såkaldte udvidede frie sygehusvalg. Retten gælder både psykiske og somatiske sygdomme.

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Stephanie Lose,
Formand for Danske Regioner, regionsrådsformand
T -
M 25 33 09 82
E formanden@regioner.dk
Stephanie Lose (1)
Relaterede nyheder

Læs mere

Hvornår giver det mening at flytte behandlingen tættere på borgeren?

Formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose, skriver i et debatindlæg at regeringen i sin kommende sundhedsaftale skal sørge for, at de patienter, det giver mening at flytte væk fra sygehusene, sikres en både god og tryg behandling. Det kræver, at der er den nødvendige kapacitet og kvalitet i behandlingen i kommunerne og hos praksis.

Læs mere

Flere patienter kan få regionalt betalt hjælp på privathospitaler

Patienter med hjernerystelser, forstadier til hudkræft eller forstørret prostata kan se frem til hurtigere hjælp og bedre forløb. Regioner betaler for flere patientforløb hos private for at undgå lang ventetid.

Læs mere

Tjek din egen – eller din mors journal – på ny app

Nu kan danskerne nemt og sikkert tjekke deres prøvesvar og journal på den nye app MinSundhed, som Danske Regioner står bag. Med app'en er oplysninger på tværs af sundhedsvæsenet lige ved hånden. Hvis pårørende giver tilladelse, kan man også se deres sundhedsdata. App'en får løbende nye funktioner. Alle inviteres til at bidrage med gode idéer på appens Ønskeknap.

Læs mere

Den Involverende Stuegang vinder prisen for Årets Borgerinddragende Initiativ 2019

Spændingen blev udløst i dag på Danske Regioners Generalforsamling. Det blev Den Involverende Stuegang fra Region Hovedstaden, der tog prisen for Årets Borgerinddragende Initiativ 2019. Initiativet sætter barren for patient- og pårørendeinddragelse rigtig højt, siger Stephanie Lose, formand for Danske Regioner.

Læs mere