Gå til indhold

Nytårshilsen fra Stephanie Lose:

Farvel til et historisk år i skyggen af corona

Vi skal satse endnu mere på digitale løsninger, der øger kvaliteten og gør det nemmere at være patient, skriver formand for Danske Regioner, Stephanie Lose.

Af Stephanie Lose, formand, Danske Regioner. Bragt i Jyllands-Posten den 28. december 2020. Kommer også som nytårshilsen på video på Danske Regioners Facebook-side nytårsaften 2020 kl. 9.

Om lidt siger vi farvel til 2020. De fleste af os glemmer sent den 11. marts, da en alvorlig statsminister tonede frem på tv-skærmen fra Spejlsalen og lukkede landet. Mange af vores medarbejdere løb ekstra stærkt. Deres indsats betød, at sundhedsvæsenet på rekordtid omstillede sig til at kunne håndtere en pandemi. Det var et mesterstykke i samarbejde, logistik og ledelse.

Beredskabsmanageren Martin fra Region Hovedstadens Akutberedskab var med til at opbygge et testsystem og fik ved et stærkt samarbejde på tværs rejst fem telte over påsken. Hygiejnesygeplejersken Charlotte var på få dage med til at få Aarhus Universitetshospital og de 10.000 medarbejdere forberedt på corona. Bioanalytikeren Bo og hans afdeling på Sydvestjysk Sygehus i Region Syddanmark lod sig ikke stoppe, da markedet løb tør for propper til COVID-19 prøver. De begyndte selv at vaske propperne.

Corona har været hård ved december

Fortællingerne står i kø. De er imponerende, og vidner om, hvordan vores medarbejdere og ledere griber udfordringerne an. De har evnerne og viljen til handle, tænke nyt og finde løsninger. Sammen.

Og nu er vi her igen, midt i en alvorlig anden bølge. Den griber ind i alles liv - og betyder, at nogle mister det. Corona har været hård ved december. Hospitalerne er igen kommet under pres, og vores test-indsats har sat den ene rekord efter den anden. Overalt i landet har vi måtte gøre plads til flere indlagte og ikke mindst: Finde medarbejderne – klædt i varme værnemidler – til at passe godt på patienterne. Vi trækker igen hånde veksler på vores ledere og medarbejdere. Og det i en tid, hvor mange ellers havde ønsket, at julefreden sænkede sig. Lyspunktet er dog vaccinerne. Vi fordeler dem ud i alle dele af regionerne, lige så hurtigt, som de kommer, først til vores ældre og mest sårbare borgere.

Mange har hilst på lægen på video

Corona har skubbet til mangt og meget. Mange har fået hilst på deres læge eller anden behandler på video. De erfaringer skal vi holde fast i og bygge videre på. Og så skal vi satse endnu mere på digitale løsninger, der øger kvaliteten, og som gør det nemmere at være patient.

Som når den aldrende hjertepatient Christian trygt tager blodtrykket derhjemme med sin telekit-kuffert fra Aalborg Universitetshospital. Eller når unge Nicklas, som er patient i psykiatrien i Region Sjælland, hellere vil se sin behandler på video på dårlige dage. Så slipper han for at stå tidligt op og tage bussen og blive nervøs og bange på et kontor. Han startede med video under corona, men vil fortsætte, for den ekstra mulighed hjælper ham.

Digitalisering fremtidssikrer sundhedsvæsenet

Corona eller ej. Når vi satser på det digitale og på innovationen, er vi med til at fremtidssikre vores sundhedsvæsen. F.eks. kan vi med digitalisering forebygge, diagnosticere og behandle flere, hurtigere og bedre. Det giver god mening. For den enkelte borger - men også for det samlede sundhedsvæsen. For vores ressourcer skal bruges klogt. Derfor er jeg glad for, at statsministeren i sin tale til Folketingets åbning har fremhævet Danmarks digitale styrkeposition og sagt, at der skal mere strøm på fremtiden.

I de kommende år vil regionerne arbejde videre med at skabe et sundhedsvæsen med mere nærhed, bedre sammenhæng og med fokus på kvalitet for den enkelte. Som når den praktiserende læge Klaus i Region Syddanmark ringer til en af specialisterne på Sygehus Lillebælts hotline, når han vil drøfte et spørgsmål om en patient. Eller når Rigshospitalet udstyrer 18-årige Rosa med en kemopumpe, så hun kan passe sin kræftbehandling, mens hun hygger med en veninde derhjemme.

2021 venter lige om hjørnet. Og selvom vi starter året i skyggen af Corona, så håber jeg også, at det bliver året, hvor vi går mod lysere tider. Godt nytår.

 

 

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Anne Mette Ehlers, Chefrådgiver
Kommunikation
M: 9116 7399
E: ame@regioner.dk

Adam Wolf, Administrerende direktør
Direktion
T: 3529 8265
M: 2024 2220
E: awo@regioner.dk

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Stephanie Lose,
Formand for Danske Regioner, regionsrådsformand
T
M 25 33 09 82
E formanden@regioner.dk
Billede af Stephanie Lose.
Læs mere

Relaterede nyheder

Nationale mål: Flere områder udvikler sig positivt

Flere områder af sundhedsvæsenet har udviklet sig positivt. Det viser årets statusrapport for de nationale mål for sundhedsvæsenet. Blandt andet er hjertedødeligheden faldende, kræftoverlevelsen stiger og flere overlever hjertestop på hospitalerne. COVID-19 epidemien har dog betydning for mange af målepunkterne, og årets statusrapport skal ses i det lys.

Læs mere

Kronik: Lad os styrke hjælpen til nyt liv

I takt med at ufrivillig barnløshed bliver mere udbredt, er det ikke længere nok at være dygtige til at redde liv – vi skal også blive endnu bedre til at hjælpe par og kvinder med at skabe nyt. Det skriver Stephanie Lose og Ulla Astman i en fælles kronik om Danske Regioners nye fertilitetsudspil.

Læs mere

Et samlet behandlingstilbud til dobbeltdiagnostiserede vil også gavne de mest udsatte

Vi skylder de mange dobbeltdiagnosticerede, der i dag behandles i psykiatrien, at behandlingen af deres psykiske sygdom og samtidige misbrug samles under samme tag, skriver Lars Gaardhøj, der er formand for Psykiatri- og socialudvalget i Danske Regioner.

Læs mere

Algoritmer på arbejde: Nye projekter med kunstig intelligens flytter ind på hospitalerne

I det nye år starter 12 nye projekter med kunstig intelligens i regioner og kommuner. De skal blandt andet anvende kunstig intelligens til at sikre patienter en tryg hjemsendelse fra hospitalet gennem hjemmemonitorering og udbrede en algoritme til sortering af indkomne mails.

Læs mere