Gå til indhold

Klima

Regionerne slår alarm: Ekstremt vejr kan oversvømme tusindvis af hjem

Nye tal viser, at 75.000 ejendomme ved vandløb og kyster er i risiko for at blive oversvømmet, når ekstremt vejr rammer Danmark. Danske Regioner foreslår derfor, at regionerne sammen med kommunerne får ansvaret for at udarbejde regionale klimatilpasningsplaner.

10.600 bygninger tæt ved vandløb og 64.000 ejendomme langs kysterne er i stor risiko for at blive ramt af oversvømmelse, når ekstremt vejr rammer Danmark. Det viser en ny analyse, som Region Midtjylland og SCALGO har foretaget for Danske Regioner.

I dag har kommunerne ansvaret for at beskytte danskerne mod oversvømmelse. Vand tager dog ikke højde for kommunegrænser, men bevæger sig i såkaldte vandoplande. Det betyder, at hvis huse i én kommune skal beskyttes mod oversvømmelser fra et vandløb, er det ofte andre kommuner, som skal betale og udføre klimasikringen.

Derfor bør regeringen ændre lovgivningen, så regionerne i samarbejde med kommunerne får ansvaret for at udarbejde regionale klimatilpasningsplaner med de indsatser, der går på tværs af kommunegrænser. Det mener formand for Danske Regioners udvalg for miljø og ressourcer, Heino Knudsen:

- Rigtig mange danskere oplever i disse år klimaforandringernes grimme ansigt, når den ene storm efter den anden har resulteret i oversvømmede kældre, huse og forretninger. Med endnu mere ekstremt vejr på vej, er der brug for, at vi som samfund klimasikrer borgerne på bedst mulig vis, siger han og fortsætter:

- Med regionale klimatilpasningsplaner vil vi sammen med kommunerne kunne tage hånd om alle de mange tilfælde, hvor klimasikringen foregår i et andet postnummer end der, hvor de truede huse ligger. Hvad end det gælder åer, kyster eller i landskabet, når der falder mere regn, end jorden kan absorbere.

Både tryghed og milliarder på spil

God klimatilpasning sikrer ikke bare, at danskerne kan være trygge i deres hjem. Det er også en rigtig god forretning.

De mange ejendomme, som ifølge den nye analyse er i fare for oversvømmelse, har nemlig en samlet værdi på 205 milliarder kroner. Det viser en beregning fra Region Midtjylland. Oven i det vil oversvømmelserne også ramme landbrug, infrastruktur og andre værdier, som ikke er regnet med i opgørelsen.

Med både tryghed og milliarder på spil er der brug for, at regeringen til at handle hurtigt, mener Heino Knudsen:

- Katastrofen kan indtræffe når som helst, og så vil tusindvis af familier stå i problemer og vand til halsen. Derfor håber jeg, at regeringen vil være med til at se på, hvordan vi bedst muligt kan klimasikre danskerne mod oversvømmelser. I regionerne er vi klar til at tage ansvar og bidrage med nye løsninger.

Danske Regioner vil tage emnet op med miljøminister Lea Wermelin på et møde den 31. januar 2020.

Fakta: Regional klimasikring

  • Regionerne har allerede gode regionale erfaringer med klimasikring. Region Midtjylland har for eksempel etableret indsatsen Coast to Coast Climate Challenge, hvor de sammen med kommuner og forsyningsselskaber samarbejder om at klimasikre på tværs af kommunegrænser, blandt andet ved Gudenåen.
  • I rapporten ”Klimasikkert Danmark 2030” fra tænketanken Sustainia peger fem førende klimaeksperter desuden på, at regionerne bør have et større ansvar for klimatilpasning. Blandt andet udtaler Jarl Krausing, der er international chef i CONCITO, at ”det er uhensigtsmæssigt, at regionerne ikke har en større formel rolle. Udfordringerne har en karakter, som ikke giver mening alene at håndtere på et kommunalt niveau.”

Læs mere:

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Camilla Rosenhagen, konsulent
Center for Regional Udvikling, EU og Miljø
M: 2383 1527
E: cro@regioner.dk

Morten Christensen, presserådgiver
Kommunikation
M: 3069 1917
E: moc@regioner.dk

Relaterede nyheder

Læs mere