Gå til indhold

Regioner vil tredoble indsats mod pesticidforureninger

Står det til Danske Regioner, skal der afsættes 100 mio. kr. mere om året på finansloven til at tredoble indsatsen mod de mange pesticidforureninger, som truer det danske drikkevand.

Flere drikkevandsboringer er i fare for at lukke, og der er konstateret pesticider i omkring halvdelen af boringerne på landsplan. Regionerne har kendskab til ca. 17.000 jordforureninger, der kan udgøre en risiko for det danske grundvand, og listen vokser hele tiden.

Derfor skal der nu sættes ind med 100 mio. kr. mere årligt på finansloven, så man kan komme på forkant med den voksende opgave med at sikre rent drikkevand i hanerne. Det mener Danske Regioner.

- Vi har at gøre med en opgave, som vokser og haster. Vi får kendskab til stadig flere forureninger, og stofferne er mobile og flytter sig hele tiden nærmere vandværksboringerne. Derfor haster det med at finde dem og håndtere dem. Det kræver flere penge til opgaven, siger Heino Knudsen, formand for Danske Regioners Udvalg for Miljø og Ressourcer.

Regionerne brugte i 2020 ca. 45 mio. på pesticidforureninger, og to tredjedele af regionernes indsats på jordforureningsområdet er rettet mod at sikre grundvandet.

Tredobling af indsatsen

For 100 mio. kr. kr. ekstra om året kan regionerne tredoble indsatsen mod pesticidforureninger og undersøge yderligere 1.000 lokaliteter om året. Efter undersøgelser kan det blive til 12 ekstra oprensninger om året.

Man kan også sige, at halvdelen af pengene kan bruges til de enormt vigtige indledende undersøgelser, som kan frasortere størstedelen af ejendommene – mens den anden halvdel kan bruges på at rense op, hvor det er helt nødvendigt.

- Alle ønsker vel, at vi fortsat skal have tillid til det rene danske drikkevand. Derfor skal vi sætte massivt ind mod pesticiderne nu, siger Heino Knudsen.

 

Læs mere om regionernes arbejde med jordforurening her:

Illustration med teksten "100 mio. kroner mere om året til at sikre rent drikkevand"
Hvis du vil vide mere

Kontakt

Bente Villumsen, Chefrådgiver
Regionernes Videncenter for Miljø og Ressourcer
M:2399 2372
E:bvi@regioner.dk

Marie Hauberg, Presserådgiver
Kommunikation
M:2365 2977
E:mau@regioner.dk

Relaterede nyheder

Læs mere

Lokale klimatiltag spiller en nøglerolle for den grønne omstilling

Klimaalliancen er et stærkt eksempel på, hvordan kommuner og regioner samarbejder om at implementere lokale klimahandlingsplaner. De lokale tiltag betyder noget for hele landets klimaindsats, skriver Mads Duedahl m.fl. i et debatindlæg i Altinget.

Læs mere

Regioner klar med forslag til kampen mod PFAS

Klar prioritering af den kæmpe opgave, som kampen mod PFAS er. Og skabelse af én samlet indgang, hvor borgerne let kan finde de informationer, de har brug for om PFAS. Det anbefaler Danske Regioner i deres udspil til regeringens nationale PFAS-handlingsplan.

Læs mere

Ny aftale mellem regionerne skal sikre råstoffer til hele landet

Regionerne har netop besluttet at indlede et tættere samarbejde om at sikre forsyningen med sand, grus og sten til byggeri og anlæg af infrastruktur på tværs af regionsgrænserne. Samarbejdet skal baseres på en række analyser for at vise, hvad der er brug for. Fremover vil de fem regioner samarbejde om, at de nye råstofplaner tilsammen dækker det indenlandske behov for råstoffer.

Læs mere

Regioner vil være med til at løse PFAS-gåden

Regionerne har sat gang i flere forsknings- og udviklingsinitiativer på sundheds- og miljøområdet, der skal give ny viden i forhold til PFAS-forurening. Det gælder f.eks. forskning i stoffernes udbredelse, nye og mere effektive metoder til oprensning og sundhedspåvirkning ved eksponering af PFAS.

Læs mere