Gå til indhold

Miljø

Regioner vil tredoble indsats mod pesticidforureninger

Står det til Danske Regioner, skal der afsættes 100 mio. kr. mere om året på finansloven til at tredoble indsatsen mod de mange pesticidforureninger, som truer det danske drikkevand.

Flere drikkevandsboringer er i fare for at lukke, og der er konstateret pesticider i omkring halvdelen af boringerne på landsplan. Regionerne har kendskab til ca. 17.000 jordforureninger, der kan udgøre en risiko for det danske grundvand, og listen vokser hele tiden.

Derfor skal der nu sættes ind med 100 mio. kr. mere årligt på finansloven, så man kan komme på forkant med den voksende opgave med at sikre rent drikkevand i hanerne. Det mener Danske Regioner.

- Vi har at gøre med en opgave, som vokser og haster. Vi får kendskab til stadig flere forureninger, og stofferne er mobile og flytter sig hele tiden nærmere vandværksboringerne. Derfor haster det med at finde dem og håndtere dem. Det kræver flere penge til opgaven, siger Heino Knudsen, formand for Danske Regioners Udvalg for Miljø og Ressourcer.

Regionerne brugte i 2020 ca. 45 mio. på pesticidforureninger, og to tredjedele af regionernes indsats på jordforureningsområdet er rettet mod at sikre grundvandet.

Tredobling af indsatsen

For 100 mio. kr. kr. ekstra om året kan regionerne tredoble indsatsen mod pesticidforureninger og undersøge yderligere 1.000 lokaliteter om året. Efter undersøgelser kan det blive til 12 ekstra oprensninger om året.

Man kan også sige, at halvdelen af pengene kan bruges til de enormt vigtige indledende undersøgelser, som kan frasortere størstedelen af ejendommene – mens den anden halvdel kan bruges på at rense op, hvor det er helt nødvendigt.

- Alle ønsker vel, at vi fortsat skal have tillid til det rene danske drikkevand. Derfor skal vi sætte massivt ind mod pesticiderne nu, siger Heino Knudsen.

 

Læs mere om regionernes arbejde med jordforurening her:

Illustration med teksten "100 mio. kroner mere om året til at sikre rent drikkevand"
Hvis du vil vide mere

Kontakt

Bente Villumsen, Chefrådgiver
Regionernes Videncenter for Miljø og Ressourcer
M:2399 2372
E:bvi@regioner.dk

Marie Hauberg, Presserådgiver
Kommunikation
M:2365 2977
E:mau@regioner.dk

Relaterede nyheder

Læs mere

Over halvdelen af drikkevandsboringerne i Danmark er forurenet

Forureningen af det danske drikkevand har nået et kritisk punkt. Hvis der også skal være rent drikkevand til vores børn, skal der gøres noget nu, advarer Danske Regioner i et nyt udspil. I udspillet efterlyses der blandt andet, at der laves et samlet overblik over vores grundvand.

Læs mere

Regionerne vil halvere hospitalernes CO2-udledninger inden 2035

Med en ny strategi vil regionerne halvere hospitalernes CO2-udledninger inden 2035 sammenlignet med 2022. Det gør en stor forskel for klimaet, da sundhedsvæsnet tegner sig for omkring 6 procent af Danmarks CO2-udledninger, hvoraf hospitalerne er den primære udleder.

Læs mere

Danske borgmestre og en regionsformand skal dele unik klima-viden på COP28

Lokal klimahandling er blandt temaerne ved COP28. Det er et område, som Danmark er langt fremme på, og på klimatopmødets dag to skal en række danske borgmestre og formanden for Danske Regioner derfor fortælle om deres arbejde med lokale klimahandlingsplaner.

Læs mere

Debat: Tænk Danmarks arealer sammen og red os fra oversvømmelser

Vandet kommer. Det holder sig hverken inden for den enkelte kommune eller ministerium. Regeringens Klimatilpasningsplan 2 bør sætte rammer for en helhedsplan, hvor lodsejere, kommuner, regioner og staten bidrager til at finde samlede løsninger. Danske Regioner med Økologisk Landsforening og SEGES Innovation i Avisen Danmark.

Læs mere