Gå til indhold

sundhed

300.000 danskere bliver spurgt om deres sundhed

Rygning, smerter og ondt i livet. 300.000 tilfældigt udvalgte borgere over 16 år bliver fra i dag spurgt om, hvordan de har det. Det sker for at kunne sætte ind med målrettet forebyggelse.

Det er fjerde gang siden 2010, at undersøgelsen ”Hvordan har du det” foretages. Undersøgelsen er den største af sin art, og den vil give et unikt billede af, om danskernes sundhed og trivsel er blevet bedre gennem årene, og hvor i landet, der er særlige udfordringer netop nu.

For at få de mest brugbare resultater er det vigtigt, at så mange som muligt udfylder spørgeskemaerne.

- Jo flere, der svarer, jo mere viden får vi som samfund. Resultatet af undersøgelsen er en uvurderlig viden, som regionerne sammen med staten og kommunerne kan bruge konstruktivt, siger formand for Danske Regioner, Stephanie Lose.

- Svarene er vigtige, for at kunne sætte ind både nationalt og lokalt med målrettede sundhedstilbud, forebyggelse og særlig hjælp til udsatte grupper, tilføjer Stephanie Lose.

Resultatet fra den sidste undersøgelse i 2017 viste, at det haltede med danskernes sundhed på flere områder. Blandt andet viste svarene, at over halvdelen af de voksne danskere var overvægtige, og at flere unge var blevet rygere, og havde et højt stressniveau. Svarene har motiveret en stribe lokale tiltag, netop dér hvor behovet har været størst.

Som eksempler kan nævnes, at regioner og kommuner – på baggrund af tal fra undersøgelsen – har igangsat lokale projekter, der blandt andet skal hjælpe unge med rygestop, nedbringe mistrivsel og stress og bidrage til sundere kost og mere motion.

Resultatet af undersøgelsen offentliggøres i marts 2022. Det bliver tilgængeligt på hjemmesiden www.danskernessundhed.dk, hvor man også kan se resultaterne fra de tre tidligere undersøgelser.

Spørgeskemaet er sendt til de 300.000 danskere i deres digitale postkasse (e-boks) eller som brev og kommer frem den 5. februar.

Om undersøgelsen

  • Du kan tjekke, om du er udtrukket til at være med i undersøgelsen ved at se, om du har fået spørgeskemaet ”Hvordan har du det?” i din digitale postkasse (e-Boks). Dem, der udfylder spørgeskemaet, deltager i lodtrækningen om en række forskellige præmier.
  • Deltagerne i undersøgelsen er tilfældigt udvalgte. Det er frivilligt, om du vil deltage. Spørgeskemaet vil enten komme fra din region eller fra Statens Institut for Folkesundhed. Du kan kende skemaet på, at det hedder ”Hvordan har du det?”
  • Undersøgelsen gennemføres i et samarbejde mellem de fem regioner, Sundhedsstyrelsen og Statens Institut for Folkesundhed. Det sker efter en aftale mellem Danske Regioner, KL, Sundhedsministeriet og Finansministeriet. 

 

 

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Stephanie Lose,
Formand for Danske Regioner, regionsrådsformand
T
M 25 33 09 82
E formanden@regioner.dk
Billede af Stephanie Lose.
Relateret nyheder

Læs mere

Ny fælles vision: Danskerne skal have kortere vej til speciallæge

Danskerne skal have kortere vej og lettere adgang til behandling hos en øjenlæge, en psykiater, en hudlæge eller en anden praktiserende speciallæge. Det fastslår Danske Regioner og Foreningen af Praktiserende Speciallæger (FAPS) i deres nye fælles vision for fremtidens speciallæger, ”En fælles retning”.

Læs mere

Ny aftale om videokonference på plejecentre

Fremover kan personalet på landets plejecentre mødes med beboernes praktiserende læge på video, når der fx skal følges op på behandling, justeres på medicindoseringen eller når en borger bliver udskrevet fra hospitalet.

Læs mere

Lad os udnytte corona-erfaringerne til at lande en stærk sundhedsaftale

Sundhedsvæsenets håndtering af corona-krisen har vist vejen for den kommende sundhedsaftale. Lad os udnytte alle de gode erfaringer og gøre 2021 til året, hvor vi fremtidssikrede sundhedsvæsenet med en stærk, bred og langtidsholdbar aftale. Det skriver Stephanie Lose i et debatindlæg.

Læs mere

Bedre hjælp til kirurgiske og ortopædkirurgiske patienter

Flere borgere vil i de kommende år få behov for behandling hos en praktiserende speciallæge i kirurgi eller ortopædkirurgi i takt med, at der bliver flere ældre. Nye aftaler mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) og Foreningen af Praktiserende Speciallæger (FAPS) sikrer, at lægerne kan give bedre hjælp til stadig flere patienter.

Læs mere