Gå til indhold

Aftale

Bedre hjælp til kirurgiske og ortopædkirurgiske patienter

Flere borgere vil i de kommende år få behov for behandling hos en praktiserende speciallæge i kirurgi eller ortopædkirurgi i takt med, at der bliver flere ældre. Nye aftaler mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) og Foreningen af Praktiserende Speciallæger (FAPS) sikrer, at lægerne kan give bedre hjælp til stadig flere patienter.

-Aftalerne er endnu et skridt mod et mere fleksibelt og sammenhængende sundhedsvæsen, som i høj grad vil gavne patienterne, siger formand for Regionernes Lønnings- og Praksisnævn, RLTN, Anders Kühnau.

-Flere patienter vil kunne modtage hele deres behandling i speciallægepraksis uden at de skal en tur forbi sygehuset, tilføjer Anders Kühnau. Samtidig betyder aftalerne, at der kan behandles flere patienter indenfor den aftalte økonomiske ramme, så patienterne hurtigere kan få en tid til behandling.

-Aftalerne markerer også, at vi efter mere end 5 års hårdt arbejde har moderniseret stort set samtlige specialer i speciallægepraksis. Det betyder, at alle i berøring med speciallægepraksis kan nyde godt af nye og moderne behandlingsmetoder og bedre sammenhæng mellem sektorer, siger
Anders Kühnau.

Flere færdigbehandles hos praktiserende speciallæger

Med aftalerne er der taget flere initiativer til at sikre, at patienterne kan færdigbehandles i speciallægepraksis uden henvisning til sygehus. Dette er med til at afhjælpe sygehusene i en tid, hvor man er presset af blandt andet COVID-19.

Ultralyd er i kraftig vækst som diagnostisk værktøj, da speciallægen kan bruge det til at stille en mere præcis diagnose. Med aftalerne behøver patienterne ikke længere henvises til sygehus for at få ultralyd, som i stedet bliver en naturlig del af tilbuddet i kirurgisk og ortopædkirurgisk speciallægepraksis. På den måde sparer både patient og læge tid.

Ortopædkirurgerne har med aftalen fået mulighed for at anvende anæstesi til at bedøve patienterne forud for en række større indgreb, hvor det tidligere har været nødvendigt at henvise patienterne til behandling på sygehus.

- Vi praktiserende speciallæger ønsker at være det nære specialiserede sundhedstilbud til patienterne. Det betyder i praksis, at vi gerne vil behandle så mange sygdomstilstande som overhovedet muligt i speciallægepraksis. På den måde aflaster vi sygehusene og samtidig sparer patienterne tid. Det giver derfor rigtig god mening, at de praktiserende ortopædkirurger nu kan anvende anæstesi og selv behandle en række patienter, som tidligere blev henvist til sygehus, siger formand for FAPS Ann-Louise Reventlow-Mourier

Patienter henvises direkte til andre specialister

Kirurgerne har med aftalen fået mulighed for at henvise patienter med behandlingskrævende lidelser, som ikke hører under kirurgispecialet, til praktiserende dermatologer eller ortopædkirurger. Således undgår patienterne at skulle en tur forbi sygehuset.

- Der er rigtig mange kompetencer i speciallægepraksis, og det er vigtigt, at vi afsøger relevante behandlingsmuligheder i speciallægepraksis, før vi trækker på sygehusene. Vi er glade for, at aftalen giver kirurgerne mulighed for at henvise til deres dygtige kolleger i speciallægepraksis, siger næstformand i FAPS, Per Flesner.

Aftalerne træder i kraft den 1. april 2021.

Læs mere:

Danske Regioner - Modernisering på speciallægeområdet (www.regioner.dk)

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Relaterede nyheder

Læs mere

2024 bød på 4.244 flyvninger og 10-års jubilæum for akutlægehelikopterne

Årsrapporten for Den Landsdækkende Akutlægehelikopterordning 2024 viser et stabilt aktivitetsniveau for landets fire akutlægehelikoptere, en høj patienttilfredshed og et tilbageblik på de første 10 år med højtspecialiseret lægefaglig hjælp fra luften.  

Læs mere

Aftale giver nyt behandlingstilbud hos fysioterapeuter

Borgere med slidgigt i hofter og knæ, primære smerter i lænderyggen, nerverodspåvirkninger i nakken eller lænden eller forsnævring af rygmarvskanalen vil fra efteråret kunne komme i et såkaldt struktureret forløb hos en fysioterapeut. Her vil de få tilbud om et samlet forløb baseret på de nyeste faglige anbefalinger og best practice.

Læs mere

Årets Sundhedsdebattør 2025: “Sammen når vi længere”

Professor og læge Bente Klarlund og forsanger i Kandis Johnny Hansen modtog Danske Regioners pris Årets Sundhedsdebattør 2025 på Folkemødet på Bornholm. De to forskellige stemmer forenes i deres fælles projekt ’Klarlund og Kandis på kur – forever’, hvor de bygger bro mellem forskning og hverdagsliv - mellem sundhedsråd og fællessang.

Læs mere

Danske Regioner vil give bedre forhold til unge patienter  

Mange patienter er yngre, end vi tror. Næsten hver femte ung lider af kronisk eller alvorlig sygdom, og mange af dem besøger hyppigt hospitalerne. Danske Regioner opfordrer i et nyt udspil til, at hospitalerne i højere grad tager højde for de særlige behov og udfordringer, som unge har.

Læs mere