Gå til indhold

Aftale

Bedre hjælp til kirurgiske og ortopædkirurgiske patienter

Flere borgere vil i de kommende år få behov for behandling hos en praktiserende speciallæge i kirurgi eller ortopædkirurgi i takt med, at der bliver flere ældre. Nye aftaler mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) og Foreningen af Praktiserende Speciallæger (FAPS) sikrer, at lægerne kan give bedre hjælp til stadig flere patienter.

-Aftalerne er endnu et skridt mod et mere fleksibelt og sammenhængende sundhedsvæsen, som i høj grad vil gavne patienterne, siger formand for Regionernes Lønnings- og Praksisnævn, RLTN, Anders Kühnau.

-Flere patienter vil kunne modtage hele deres behandling i speciallægepraksis uden at de skal en tur forbi sygehuset, tilføjer Anders Kühnau. Samtidig betyder aftalerne, at der kan behandles flere patienter indenfor den aftalte økonomiske ramme, så patienterne hurtigere kan få en tid til behandling.

-Aftalerne markerer også, at vi efter mere end 5 års hårdt arbejde har moderniseret stort set samtlige specialer i speciallægepraksis. Det betyder, at alle i berøring med speciallægepraksis kan nyde godt af nye og moderne behandlingsmetoder og bedre sammenhæng mellem sektorer, siger
Anders Kühnau.

Flere færdigbehandles hos praktiserende speciallæger

Med aftalerne er der taget flere initiativer til at sikre, at patienterne kan færdigbehandles i speciallægepraksis uden henvisning til sygehus. Dette er med til at afhjælpe sygehusene i en tid, hvor man er presset af blandt andet COVID-19.

Ultralyd er i kraftig vækst som diagnostisk værktøj, da speciallægen kan bruge det til at stille en mere præcis diagnose. Med aftalerne behøver patienterne ikke længere henvises til sygehus for at få ultralyd, som i stedet bliver en naturlig del af tilbuddet i kirurgisk og ortopædkirurgisk speciallægepraksis. På den måde sparer både patient og læge tid.

Ortopædkirurgerne har med aftalen fået mulighed for at anvende anæstesi til at bedøve patienterne forud for en række større indgreb, hvor det tidligere har været nødvendigt at henvise patienterne til behandling på sygehus.

- Vi praktiserende speciallæger ønsker at være det nære specialiserede sundhedstilbud til patienterne. Det betyder i praksis, at vi gerne vil behandle så mange sygdomstilstande som overhovedet muligt i speciallægepraksis. På den måde aflaster vi sygehusene og samtidig sparer patienterne tid. Det giver derfor rigtig god mening, at de praktiserende ortopædkirurger nu kan anvende anæstesi og selv behandle en række patienter, som tidligere blev henvist til sygehus, siger formand for FAPS Ann-Louise Reventlow-Mourier

Patienter henvises direkte til andre specialister

Kirurgerne har med aftalen fået mulighed for at henvise patienter med behandlingskrævende lidelser, som ikke hører under kirurgispecialet, til praktiserende dermatologer eller ortopædkirurger. Således undgår patienterne at skulle en tur forbi sygehuset.

- Der er rigtig mange kompetencer i speciallægepraksis, og det er vigtigt, at vi afsøger relevante behandlingsmuligheder i speciallægepraksis, før vi trækker på sygehusene. Vi er glade for, at aftalen giver kirurgerne mulighed for at henvise til deres dygtige kolleger i speciallægepraksis, siger næstformand i FAPS, Per Flesner.

Aftalerne træder i kraft den 1. april 2021.

Læs mere:

Danske Regioner - Modernisering på speciallægeområdet (www.regioner.dk)

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Relaterede nyheder

Læs mere

Debat: Hold øjnene på vejen i en sundhedsreform

Vi har ventet længe, men nu er den her: Eksperternes rapport med anbefalinger til en ny struktur for sundhedsvæsenet. Den kan anbefales som sommerens must-read for alle os, der er optagede af at styrke borgernes sundhedsvæsen. Det skriver Anders Kühnau og Mads Duedahl, hhv. formand og næstformand i Danske Regioner, i Avisen Danmark.

Læs mere

Alle fem regioner har samarbejdet om nyt IT-system, så ambulancerne kan bruges mere effektivt

Nu har alle fem regionale vagtcentraler i Danmark fuldt overblik over, hvor alle ambulancer i landet befinder sig. En ny tværregional IT-løsning betyder en hurtigere og mere effektiv udnyttelse af ambulancerne til gavn for borgerne.

Læs mere

Årets sundhedsdebattør satte fokus på sundhed, superstimuli og manipulation

Årets sundhedsdebattør Nicklas Brendborg satte gang i en debat om sundhed, superstimuli og manipulation af vores belønningssystem foran et veloplagt publikum. Prismodtageren åbnede folkemødet 2024 i Danske Regioners telt, hvor formand Anders Kühnau bød ham velkommen. Nicklas Brendborg får prisen for sin seneste bog 'Vanedyr'.

Læs mere

Danske Regioner om struktur-rapport: Mange gode takter, nu skal vi huske ambitionerne

Der er grund til at rose Sundhedsstrukturkommissionen for et meget grundigt stykke arbejde, og der er mange gode takter i den rapport, som netop er fremlagt. Især er det positivt, at Kommissionen i høj grad har taget ideen om at samle ansvaret for sundhed til sig.

Læs mere