Gå til indhold

Klimatilpasning

Klimatilpasning kræver stærkt samarbejde

I Holland har de lært at leve med vandet, og Danmark kan på mange måder lære af hollændernes erfaringer i arbejdet med den nationale klimatilpasningsplan. Danske Regioner er klar til at bidrage til arbejdet.

Regeringen bebudede før jul, at den ville igangsætte arbejdet med en national klimatilpasningsplan. Altså en plan for, hvordan Danmark skal håndtere de store vandmængder, som kommer som følge af klimaforandringerne.

I Holland har man en plan og en stærk struktur, som igennem mange år har vist sig effektiv i forhold til at håndtere store vandmængder.

Torsdag den 11. februar havde danskerne mulighed for at lære af hollænderne på konferencen ”Vandet kommer”, som Danske Regioner, Concito, DI Infrastruktur og Den Hollandske Ambassade stod bag.

Og dagen viste, at hollændernes effektive klimatilpasning i høj grad skyldes et klart og langsigtet mål, fleksibilitet i forhold til nye situationer, gode finansieringsmodeller og et stærkt samarbejde på tværs af mange parter.

- De hollandske erfaringer viser, at den enkelte grundejer eller den enkelte kommune ikke kan klare denne opgave alene. Den kræver et tæt samarbejde og partnerskab mellem alle aktører og en robust organisering, der følger vandets geografi, siger Stephanie Lose, formand for Danske Regioner.

Oplæg til sammenhængende indsats

Holland er inddelt i 21 vandråd, som laver vandplaner og varetager klimasikringen inden for deres område. Bestyrelserne består af repræsentanter fra både offentlige myndigheder, private virksomheder, foreninger og borgere fra lokalområdet. Holland har desuden regionale vandmyndigheder.

Stephanie Lose ser frem til at bruge de hollandske pointer i arbejdet med den danske klimatilpasningsplan.

- Vi er i Danske Regioner kommet med vores eget oplæg til, hvordan vi som regioner kan gøre vores til at skabe en sammenhængende indsats i klimatilpasningen. En indsats der kan tilgodese hele landet på tværs af land og by – og vi er parat til at tage handsken op for at styrke fælles indsatser og vidensdeling på tværs, siger hun.

Miljøminister Lea Wermelin kvitterede på konferencen for regionernes input og fortalte om det arbejde, som regeringen har sat i gang for at få en national klimatilpasningsplan. Udgangspunktet her vil ligeledes være hele vandsystemer fra kilde til kyst – i et tæt samarbejde på tværs af myndigheder, sektorer og eksperter.

Læs Danske Regioners oplæg til klimatilpasning herunder. 

 

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Relaterede nyheder

Læs mere

Debatindlæg: Vandet kommer - vi skal lave planer, der kan prioritere klimatilpasningen

Danmark har brug for, at det er de rigtige løsninger, vi sætter i gang. Først og fremmest for at sikre en omkostningseffektiv klimatilpasning – bl.a. så der også er midler til dele af klimaindsatsen, der handler om at nedbringe CO2-udledningerne – men i ligeså høj grad for at sikre en sammenhængende og effektiv indsats, der beskytter borgere og centrale samfundsværdier, skriver Danske Regioners udvalg for miljø og klima.

Læs mere

Regeringen, Danske Regioner og KL er enige om at spare på energien i det offentlige

Vi står i en alvorlig energikrise – ikke bare i Danmark, men i hele Europa. Krisen gør omstilling til grøn varme og vedvarende energi endnu mere presserende, men vi har også brug for at spare på energi. Derfor går det offentlige nu forrest.

Læs mere

Regioner: Nyt værktøj skal skabe bedre grundlag for at genanvende mursten og beton

Vi skal genanvende flere råstoffer, når vi bygger huse, veje og anlæg. Det mener Danske Regioner, som foreslår, at der laves en landsdækkende kortlægning af materialer, som kan genanvendes i byggerier.

Læs mere

Danske Regioner og Nordisk Råd vil mindske plastaffald fra Europas hospitaler

Danske Regioner og Nordisk Råds danske delegation vil udbrede nye miljøkriterier ved indkøb af produkter til hospitaler i hele Europa. Norden er allerede med. Mere bæredygtig emballage fra hospitalerne kan spare miljøet for bjerge af plastik. Det understøtter regeringens klimaplan for grøn affaldssektor og europæiske målsætninger om cirkulær økonomi.

Læs mere