Gå til indhold

Klimatilpasning

Klimatilpasning kræver stærkt samarbejde

I Holland har de lært at leve med vandet, og Danmark kan på mange måder lære af hollændernes erfaringer i arbejdet med den nationale klimatilpasningsplan. Danske Regioner er klar til at bidrage til arbejdet.

Regeringen bebudede før jul, at den ville igangsætte arbejdet med en national klimatilpasningsplan. Altså en plan for, hvordan Danmark skal håndtere de store vandmængder, som kommer som følge af klimaforandringerne.

I Holland har man en plan og en stærk struktur, som igennem mange år har vist sig effektiv i forhold til at håndtere store vandmængder.

Torsdag den 11. februar havde danskerne mulighed for at lære af hollænderne på konferencen ”Vandet kommer”, som Danske Regioner, Concito, DI Infrastruktur og Den Hollandske Ambassade stod bag.

Og dagen viste, at hollændernes effektive klimatilpasning i høj grad skyldes et klart og langsigtet mål, fleksibilitet i forhold til nye situationer, gode finansieringsmodeller og et stærkt samarbejde på tværs af mange parter.

- De hollandske erfaringer viser, at den enkelte grundejer eller den enkelte kommune ikke kan klare denne opgave alene. Den kræver et tæt samarbejde og partnerskab mellem alle aktører og en robust organisering, der følger vandets geografi, siger Stephanie Lose, formand for Danske Regioner.

Oplæg til sammenhængende indsats

Holland er inddelt i 21 vandråd, som laver vandplaner og varetager klimasikringen inden for deres område. Bestyrelserne består af repræsentanter fra både offentlige myndigheder, private virksomheder, foreninger og borgere fra lokalområdet. Holland har desuden regionale vandmyndigheder.

Stephanie Lose ser frem til at bruge de hollandske pointer i arbejdet med den danske klimatilpasningsplan.

- Vi er i Danske Regioner kommet med vores eget oplæg til, hvordan vi som regioner kan gøre vores til at skabe en sammenhængende indsats i klimatilpasningen. En indsats der kan tilgodese hele landet på tværs af land og by – og vi er parat til at tage handsken op for at styrke fælles indsatser og vidensdeling på tværs, siger hun.

Miljøminister Lea Wermelin kvitterede på konferencen for regionernes input og fortalte om det arbejde, som regeringen har sat i gang for at få en national klimatilpasningsplan. Udgangspunktet her vil ligeledes være hele vandsystemer fra kilde til kyst – i et tæt samarbejde på tværs af myndigheder, sektorer og eksperter.

Læs Danske Regioners oplæg til klimatilpasning herunder. 

 

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Relaterede nyheder

Læs mere

Aldrig har den grønne omstilling af sundhedsvæsenet været vigtigere

Hvis vi for alvor vil gøre en forskel for klimaet, kan vi ikke nøjes med at se på det, som vi udleder fra sundhedsvæsnets egne bygninger og transport. Vi er også nødt til at se på vores indkøb og forbrug af produkter og serviceydelser. Samtidig er vi nødt til at løfte sammen. Både på tværs af fagligheder, hospitaler og regioner. Der er ikke tid til, at vi opfinder den dybe flere gange, skriver en række organisationer i sundhedssektoren i en kronik i Avisen Danmark.

Læs mere

Regionernes klimaaftryk fra el, varme og transport er faldet med 45% på blot fem år

Nye tal viser, at regionerne lige nu er godt på vej til at realisere deres målsætning om at reducere klimaaftrykket fra drift af egne bygninger og transport med 75% før 2030.

Læs mere

Danske Regioner: 54 millioner kroner til jordforurening rækker ikke langt

De ekstra millioner, som Miljø- og Ligestillingsministeriet har afsat til at håndtere jordforureninger, der truer søer, åer, fjorde og kyster, er kun nok til at håndtere én forurening om året.

Læs mere

Kære Folketing: Husk, at drikkevandet ikke følger kommunegrænser 

Her i landet åbner mange af os stadig for hanen i køkkenet, når vi har brug for et glas koldt drikkevand – modsat flere steder i Sydeuropa. Og vi skal fortsat have tillid til, at vi kan drikke rent vand fra hanen herhjemme. Det vil vi -som repræsentanter for regioner og vandværker- gerne slå et slag for.

Læs mere