Gå til indhold

Økonomi

Regionale budgetaftaler for 2022 på plads

De fem regionsråd har netop indgået budgetaftaler for 2022. Aftalerne sikrer blandt andet flere penge til pressede afdelinger på hospitalerne, medicin, fødeområdet og almen praksis. – Selvom aftalerne ikke kommer til at løse alle udfordringer, vil de være med til at sikre, at patienterne får en god og tryg behandling, og at medarbejderne bedre kan følge med i en travl hverdag, siger Stephanie Lose.

Investeringer i sygehusmedicin, uddannelse og modernisering af IT-udstyr på hospitalerne. Ekstra midler til at styrke det nære sundhedsvæsen, blandt andet ved at flytte mere behandling tættere på patienterne og styrke de praktiserende lægers rolle. Og flere penge til at styrke regionernes forsvar mod cyberkriminalitet.

Det er nogle af overskrifterne fra de regionale budgetaftaler for 2022, som de fem regionsråd netop har indgået.

Ifølge formand for Danske Regioner, Stephanie Lose, skal investeringerne være med til at sikre, at sundhedsvæsenet også fremover kan levere den bedst mulige behandling til patienterne:

- Det er ingen hemmelighed, at der bliver løbet rigtig stærkt i sundhedsvæsenet, og at vores ressourcer er under pres fra mange fronter. Derfor er jeg glad for, at vi trods stramme økonomiske rammer er lykkedes med at finde ekstra penge til at forbedre behandlingen af patienterne og vilkårene for medarbejderne – samtidig med at også vi investerer i det, der skal løse fremtidens udfordringer for sundhedsvæsenet.

Penge til pressede afdelinger og fødeområdet

Med budgetaftalerne tilfører regionerne desuden flere ressourcer til hospitalerne, så man bedre kan modstå det stigende pres fra flere patienter, ny dyr medicin og uddannelse af mere personale.

Derudover har regionerne prioriteret midler til at nedbringe ventetiden og forbedre behandlingen på de områder, der er særligt udfordrede i den enkelte region. Blandt andet har man styrket svangre- og fødselsområdet med omkring 90 millioner kroner, så nye familier over hele landet kan få en tryg start på livet.

- Rigtig mange afdelinger oplever, at der kommer flere patienter og flere opgaver, og derfor jeg er glad for, at vi med de nye budgetaftaler kan tilføre flere ressourcer til hospitalerne – blandt andet på fødegangene. Selvom det ikke kommer til at løse alle udfordringer, vil vores prioriteringer være med til at sikre, at patienterne får en god og tryg behandling, og at medarbejderne bedre kan følge med i en travl hverdag, siger Stephanie Lose.

Turbo på den grønne omstilling

Derudover indeholder alle fem budgetaftaler en række initiativer, der skal fremme den grønne omstilling og bidrage til regionernes eget mål om, at de danske hospitaler og øvrige regionale institutioner sænker deres CO2-udledning med 75 procent i 2030.

Med indsatserne vil regionerne blandt andet fremme bæredygtige indkøb, investere i el-busser og lade-standere til elbiler, energirenovere bygninger og sætte ekstra fart på omstillingen til grønne energikilder. Det fortæller Stephanie Lose:

- I regionerne har vi også et ansvar for at kæmpe for klimaet og for en bæredygtig fremtid. Med de nye budgetaftaler viser vi i alle regioner, at vi er klar til at sætte handling bag ordene og gøre vores for at reducere CO2-indledningen i Danmark, afslutter hun.

 

Læs mere:

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Relaterede nyheder

Læs mere

Danske Regioner: Regeringen bør være med til at planlægge vedligehold af sundhedsvæsenets bygninger, udstyr og samfundskritisk IT-infrastruktur

Danske Regioner efterlyser fælles analyse af investeringsbehovet sammen med regeringen. Sundhedsvæsenets IT-systemer er blandt den samfundskritiske infrastruktur, hvor der er stort behov for at investere i vedligehold og udskiftning.

Læs mere

Regionerne overholdt budgetterne i 2023 trods stærkt stigende medicinudgifter

Stigende udgifter til medicin oversteg i 2023 de midler, som regionerne fik til at nedbringe ventelister. Det er dog lykkedes at overholde budgetterne for 2023, viser den samlede opgørelse over regionernes regnskaber.

Læs mere

Danske Regioner ønsker styringsredskaber og medicingaranti for at sikre sundhedsvæsenets økonomi mod medicinudgifter på himmelflugt

Udgifterne til tilskudsmedicin steg med 1,4 milliarder kroner i 2023, og de stigende udgifter har store konsekvenser for regionernes samlede økonomi. Flere styringsredskaber og en medicingaranti kan sikre, at store udgiftsstigninger ikke slår bunden ud af sundhedsvæsenet.

Læs mere

Debat: Skalering skal sikre, at dansk sundhedsinnovation når sit fulde potentiale

Hvordan gør vi innovation til en kerneopgave i sundhedsvæsenet? Det spørgsmål tager konferencen 'Sund Skalering' d. 12. marts blandt andet fat på. Adam Wolf m.fl. skriver i anledning af konferencen et debatindlæg om vigtigheden af skalering af dansk sundhedsinnovation.

Læs mere