Gå til indhold

Økonomi

Regionale budgetaftaler for 2022 på plads

De fem regionsråd har netop indgået budgetaftaler for 2022. Aftalerne sikrer blandt andet flere penge til pressede afdelinger på hospitalerne, medicin, fødeområdet og almen praksis. – Selvom aftalerne ikke kommer til at løse alle udfordringer, vil de være med til at sikre, at patienterne får en god og tryg behandling, og at medarbejderne bedre kan følge med i en travl hverdag, siger Stephanie Lose.

Investeringer i sygehusmedicin, uddannelse og modernisering af IT-udstyr på hospitalerne. Ekstra midler til at styrke det nære sundhedsvæsen, blandt andet ved at flytte mere behandling tættere på patienterne og styrke de praktiserende lægers rolle. Og flere penge til at styrke regionernes forsvar mod cyberkriminalitet.

Det er nogle af overskrifterne fra de regionale budgetaftaler for 2022, som de fem regionsråd netop har indgået.

Ifølge formand for Danske Regioner, Stephanie Lose, skal investeringerne være med til at sikre, at sundhedsvæsenet også fremover kan levere den bedst mulige behandling til patienterne:

- Det er ingen hemmelighed, at der bliver løbet rigtig stærkt i sundhedsvæsenet, og at vores ressourcer er under pres fra mange fronter. Derfor er jeg glad for, at vi trods stramme økonomiske rammer er lykkedes med at finde ekstra penge til at forbedre behandlingen af patienterne og vilkårene for medarbejderne – samtidig med at også vi investerer i det, der skal løse fremtidens udfordringer for sundhedsvæsenet.

Penge til pressede afdelinger og fødeområdet

Med budgetaftalerne tilfører regionerne desuden flere ressourcer til hospitalerne, så man bedre kan modstå det stigende pres fra flere patienter, ny dyr medicin og uddannelse af mere personale.

Derudover har regionerne prioriteret midler til at nedbringe ventetiden og forbedre behandlingen på de områder, der er særligt udfordrede i den enkelte region. Blandt andet har man styrket svangre- og fødselsområdet med omkring 90 millioner kroner, så nye familier over hele landet kan få en tryg start på livet.

- Rigtig mange afdelinger oplever, at der kommer flere patienter og flere opgaver, og derfor jeg er glad for, at vi med de nye budgetaftaler kan tilføre flere ressourcer til hospitalerne – blandt andet på fødegangene. Selvom det ikke kommer til at løse alle udfordringer, vil vores prioriteringer være med til at sikre, at patienterne får en god og tryg behandling, og at medarbejderne bedre kan følge med i en travl hverdag, siger Stephanie Lose.

Turbo på den grønne omstilling

Derudover indeholder alle fem budgetaftaler en række initiativer, der skal fremme den grønne omstilling og bidrage til regionernes eget mål om, at de danske hospitaler og øvrige regionale institutioner sænker deres CO2-udledning med 75 procent i 2030.

Med indsatserne vil regionerne blandt andet fremme bæredygtige indkøb, investere i el-busser og lade-standere til elbiler, energirenovere bygninger og sætte ekstra fart på omstillingen til grønne energikilder. Det fortæller Stephanie Lose:

- I regionerne har vi også et ansvar for at kæmpe for klimaet og for en bæredygtig fremtid. Med de nye budgetaftaler viser vi i alle regioner, at vi er klar til at sætte handling bag ordene og gøre vores for at reducere CO2-indledningen i Danmark, afslutter hun.

 

Læs mere:

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Relaterede nyheder

Læs mere

Syv millioner til forebyggelse

Syv lovende forskningsprojekter får penge fra den Fælles Regionale Pulje til Forskning i Forebyggelse. Igen i år har interessen for puljen været stor med hele 81 ansøgninger.

Læs mere

Regeringen indgår aftale om fortsat brug af den private kapacitet

Som led i akutplanen har regeringen og Danske Regioner indgået en aftale med Sundhed Danmark, der blandt andet giver lavere priser på behandling og undersøgelser, så regionerne bedst muligt kan inddrage det private i afviklingen af ventelister.

Læs mere

De fem regionsrådsformænd: Ulighedspulje skal afhjælpe geografisk ulighed i sundhed

Samtlige formænd i Danmarks regioner er enige om, at det er en fælles opgave at bekæmpe den geografiske ulighed i sundhed. Uligheden er en kæmpe udfordring for både ansatte og patienter, og regionerne arbejder intensivt med at skaffe personale i alle dele af landet. Men problematikken er så alvorlig, at det også kræver en national indsats. Derfor foreslår de nu en statslig ulighedspulje.

Læs mere

Debat: Teknokratiske strukturreformer vil være gift for det danske sundhedsvæsen

Personale, patienter og pårørende kan blive gidsler i et udmattende og langvarigt reformforløb, hvis det regionale demokrati bliver hældt ned ad brættet til fordel for et teknokratisk styret sundhedsvæsen, som Moderaterne foreslår. I stedet er der brug for ansvarlige og langsigtede løsninger på det stigende behandlingsbehov og manglen på arbejdskraft.

Læs mere