Gå til indhold

Danske Regioner indgår ny aftale om udredning af patienter med mistanke om demens

Danske Regioner har indgået en ny aftale med Sundhed Danmark om demens. Aftalen kan hjælpe patienter, der er henvist til undersøgelse på et hospital, og nedbringe ventelisterne.

Nu er der godt nyt på vej til de patienter og deres pårørende, der venter på udredning for demens. Udredning er vigtigt for at finde ud af hvad man fejler og bl.a. at vide, hvilke patienter, der kan få gavn af medicin, hvilket for nogle demens-patienter kan udskyde sygdomsudviklingen. Aftalen er indgået mellem Danske Regioner og brancheforeningen Sundhed Danmark. Formanden for sundhedsudvalget i Danske Regioner, Karin Friis Bach hilser den nye aftale velkommen:

- Ventetiden på at blive udredt for demens er forbundet med stor uvished og usikkerhed, og derfor er det rigtigt glædeligt, at vi nu har fået en ny aftale. Den kan forhåbentlig være med til at forkorte ventetiden. Desuden er der som noget nyt også et forløb for patienter med let kognitiv svækkelse, fortæller hun.

Danske Regioner måtte i efteråret 2021 opsige en aftale med en privat leverandør om demensudredning, fordi udredningerne i flere tilfælde ikke stemte overens med Sundhedsstyrelsens retningslinjer. I den nye aftale er der foretaget flere præciseringer i forhold til tidligere aftaler for at sikre kvaliteten i udredningen og behandlingen. Formanden for brancheforeningen Sundhed Danmark, Claus Hovgaard siger:

- Det er en rigtig god nyhed for patienterne, at vi gennem en konstruktiv dialog med Danske Regioner er blevet enige om en specialeaftale, der skaber nogle fine rammer for, at private sundhedsvirksomheder også kan byde ind på denne vigtige opgave. Denne kan forhåbentligt være med til at nedbringe ventetiderne, og sikre patienterne hurtigere udredning for demens og mild kognitiv svækkelse. Et af foreningens medlemmer har allerede fået godkendt deres sundhedsfaglige team og vil forhåbentligt snart kunne tage imod de første patienter, siger han.

Første patienter kan snart visitere

Den nye aftale om udredning for demens er indgået under aftalerne om ret til hurtig udredning og udvidet frit sygehusvalg. Aftalen skal nu tages i brug ved, at private hospitaler eller klinikker der er interesseret samler et sundsfagligt team til demensudredning. Det sundhedsfaglige team skal godkendes af Danske Regioner med hjælp fra faglige eksperter.

Danske Regioner har allerede modtaget og godkendt et sundhedsfagligt team fra et af Sundhed Danmarks medlemmer. Forventningerne er, at de første patienter snart kan vælge at blive videre visiteret, hvis deres ventetid bliver over 30 dage på en regional afdeling.

Hvis du vil vide mere

Kontakt

For pressekontakt: 

Kontakt Danske Regioners pressevagt på 51 51 18 18 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk eller Sundhed Danmark på 40 72 15 41 eller jari@sundheddanmark.nu

For pårørende eller patienter: 

Hvis du som pårørende eller patient og har konkrete spørgsmål til udredning for demens, kan du kontakte den region, hvor du bor. 

Relaterede nyheder

Læs mere

Nu får borgerne også adgang til data fra de praktiserende speciallæger på sundhed.dk

Fremover bliver det lettere for borgerne at få overblik over deres egen sundhed. Et stort og vigtigt skridt frem for både deres og sundhedspersonalets indsigt, mener man hos Danske Regioner og Foreningen af Praktiserende Speciallæger (FAPS). Dermed fører Danske Regioner og Foreningen af Praktiserende Speciallæger (FAPS) allerede nu et vigtigt element i regeringens sundhedsreform ud i livet.

Læs mere

Patienters tilfredshed med akutlægehelikoptere er i top 

Patienterne oplever at blive mødt med respekt, imødekommenhed og stor professionalisme, når de får hjælp af akutlægehelikopterne. Det viser den seneste undersøgelse af patienternes oplevelse med Den Landsdækkende Akutlægehelikopterordning.

Læs mere

Gratis hjælp til andet barn udvides med midlertidig dispensation til kvinder over 40 år

Den 1. december træder Danske Regioners aftale med regeringen om gratis fertilitetshjælp til barn nummer to i kraft. Fra aftalens indgåelse den 18. juni 2024 og året ud dispenserer regionerne fra kravet om, at kvinder ikke kan henvises til fertilitetsbehandling efter at være fyldt 40 år. Det skal sikre, at kvinder der fylder år, kort inden tilbuddet udrulles, også får mulighed for hjælp.

Læs mere

Sundhedsvæsenets Kvalitetsinstitut har fundet sin fremtidige direktør

Jens Winther Jensen bliver direktør for Sundhedsvæsenets Kvalitetsinstitut

Læs mere