Gå til indhold

Sundhed

Borgere skal sikres hurtig og ensartet adgang til hjælpemidler

Det skal være mere enkelt og ensartet for borgere at få udleveret krykker, kompressionsstrømper eller rollatorer. Danske Regioner vil gøre op med kassetænkningen på hjælpemiddelområdet og gøre borgernes adgang let ved at forenkle lovgivningen, slanke visitationen og samle ansvaret for indkøb, logistik og distribution.

Mange borgere oplever at blive kastebold mellem systemer, når de skal have udleveret hjælpemidler. Det gør livet vanskeligt for de næsten 300.000 danskere, der er afhængige af et hjælpemiddel i hverdagen. Et konkret eksempel, der viser problemet, er udlevering af kompressionsstrømper, som fx bruges af nogle tidligere kræftpatienter.

I dag skelner lovgivningen mellem om kompressionsstrømper er et behandlingsredskab, som er et regionalt finansieringsansvar, eller om der er tale om et hjælpemiddel og således et kommunalt ansvar. Den uklare lovgivning og et opsplittet ansvar mellem kommuner og regioner betyder, at borgerne risikerer at ende som kastebolde mellem systemerne.

Danske Regioner foreslår at forenkle adgangen til hjælpemidler. Mads Duedahl, næstformand i Danske Regioner siger:

- Ingen borgere efterspørger kompressionsstrømper for sjov. Det skal vi simpelthen ikke bruge tid og ressourcer på at sagsbehandle. Borgere skal have en garanti for, at udlevering af de mest almindelige hjælpemidler sker ensartet og effektivt. Vi har brug for et system, der bruger mere tid på borgerne og mindre på visitation.

(Tekst fortsætter under illustration)

 

Bedre service og effektive indkøb

Der er brug for at forenkle lovgivningen, for den nuværende skelnen mellem behandlingsredskab og hjælpemiddel er hverken logisk i praksis eller for borgerne. I stedet bør borgerne have garanti for udlevering af de mest almindelige og simple hjælpemidler, når en sundhedsfaglig medarbejder har vurderet det gavnligt. Gerne gennem moderne hjælpemiddelcentre, der med effektive indkøb og god decentral service kan frigøre ressourcer, der ifølge næstformanden i Danske Regioner i stedet kan bruges på borgerne:

- Det må ikke være et postnummer, der afgør, om du kan få udleveret et hjælpemiddel. Hvis vi samler opgaven i fem regionale centre, kan der sikres tilstrækkelig volumen og kapacitet til at levere moderne logistik og distribution, så udleveringen kan foregå lokalt, på hospitalet eller i borgerens eget hjem. Det kan løfte kvaliteten og servicen for borgerne, siger Mads Duedahl og tilføjer:

- Det er en win-win-situation for borgere og sundhedsvæsnet at samle ansvaret for hjælpemidler, for det giver borgere hurtig og ensartede tilbud, og samtidig kan det give stordriftsfordele for indkøb og reducere omkostningerne til administration, mener han.

Han peger på, at driften af hjælpemiddelområdet kan effektiviseres ved at bruge moderne logistik og ekspertise fra private. Det nye udspil om hjælpemidler er en del af Danske Regioners indspil til Sundhedsstrukturkommissionen.

Læs mere

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Pressekontakt

Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk

Relaterede nyheder

Læs mere

Årets sundhedsdebattør satte fokus på sundhed, superstimuli og manipulation

Årets sundhedsdebattør Nicklas Brendborg satte gang i en debat om sundhed, superstimuli og manipulation af vores belønningssystem foran et veloplagt publikum. Prismodtageren åbnede folkemødet 2024 i Danske Regioners telt, hvor formand Anders Kühnau bød ham velkommen. Nicklas Brendborg får prisen for sin seneste bog 'Vanedyr'.

Læs mere

Danske Regioner om struktur-rapport: Mange gode takter, nu skal vi huske ambitionerne

Der er grund til at rose Sundhedsstrukturkommissionen for et meget grundigt stykke arbejde, og der er mange gode takter i den rapport, som netop er fremlagt. Især er det positivt, at Kommissionen i høj grad har taget ideen om at samle ansvaret for sundhed til sig.

Læs mere

Kronik: Sæt ikke sundhedsambitionerne i bakgear

Lige om lidt afleverer Sundhedsstrukturkommissionen sin rapport, og så går startskuddet til den politiske armlægning om en sundhedsreform. Fra regionerne er budskabet klart: Sæt patienten i centrum. Sæt handling bag ordene. Og sæt barren højt. Så vi får en reform af gavn og ikke blot af navn.

Læs mere

Prisen som Årets Sundhedsdebattør går til forfatter og forsker Nicklas Brendborg

Danske Regioner hylder forfatter og forsker Nicklas Brendborg med prisen Årets Sundhedsdebattør på Folkemødet på Bornholm. Nicklas Brendborg vinder prisen for sin bog ”Vanedyr”, der viser, hvordan vi bliver manipuleret til at spise usundt, drikke alkohol og scrolle uendeligt på vores telefon.

Læs mere