Gå til indhold

Sundhed

Danske Regioner: Robusthedskommissionens anbefalinger understreger, at nytænkning er nødvendig

Med Robusthedskommissionens 20 anbefalinger skal fokus gå fra at tale om løsninger til hurtigst muligt at implementere de gode ideer, der kan gøre en forskel for patienter og borgere. Det siger Heino Knudsen, der er formand for Løn- og praksisudvalget i Danske Regioner.

Robusthedskommissionen har netop præsenteret 20 anbefalinger til løsning af de grundlæggende udfordringer i sundhedsvæsenet og på ældreområdet. Kommissionen konkluderer, at der er behov for gennemgribende ændring af rammer og styring af de faglige indsatser på sundheds- og ældreområdet i Danmark. For at skabe bedre rammer om den patient- og borgenære kerneopgave skal opgavemængden nedbringes, og opgaverne skal løses smartere og mere fleksibelt.  

Medarbejderne er den vigtigste ressource i vores sundhedsvæsen. Derfor skal parterne i fællesskab også sikre, at hospitalerne er attraktive arbejdspladser, mener Heino Knudsen, som er formand for Løn- og praksisudvalget i Danske Regioner.

- Rapporten tegner et meget grundigt og komplekst billede af de udfordringer, vi står overfor. For mig står det klart, at vi ikke skal bruge mere tid på at diskutere præmisserne. Vi er i fællesskab nødt til at få gearet op og komme i sving med at implementere løsningerne, så de kan få en effekt for borgerne, siger Heino Knudsen.

Hele paletten skal bringes i spil

De 20 forskellige anbefalinger fra kommissionen illustrerer, at der ikke findes én enkelt løsning på sundhedsvæsenets udfordringer.

Anbefalingerne er fordelt på de tre temaer ”stærkere prioritering og klogere opgaveløsning”, ”attraktive arbejdspladser og tid til kerneopgaven” og ”rette kompetencer og faglig fleksibilitet”. Hvert af de tre temaer supplerer og forstærker hinanden, og Heino Knudsen ser bredden i anbefalingerne som et klart signal om, at behovet for forandringer skal tages alvorligt. 

- Der er mange elementer i det, som kommissionen anbefaler, som vi allerede er opmærksomme på og arbejder med. Men jeg ser det som et stort skridt, at vi nu har et fælles fundament på tværs alle aktører. Ingen kan være i tvivl om, hvad der skal til i det videre arbejde, og der er heller ingen tvivl om, at hele paletten skal bringes i spil, siger Heino Knudsen.

Banen er kridtet op til dialog

Selve implementeringen af anbefalingerne skal ske på tværs af alle aktører i sundhedsvæsenet, lige fra uddannelsesinstitutioner til regioner, hospitaler, kommuner og i et samarbejde med andre aktører. For eksempel kræver investeringer i nye teknologier et bredt samarbejde også med private virksomheder.  

I første omgang er der nogle elementer, der er oplagte at drøfte i forbindelse med de kommende trepartsforhandlinger om rekruttering og de efterfølgende overenskomstforhandlinger. Andre anbefalinger kræver lidt længere afsæt, for eksempel hvis det indebærer lovændringer.

- Kommissionens arbejde har kridtet banen meget klart op. Derfor kan vi nu tage en god og konstruktiv dialog ud fra en fælles forståelse af de udfordringer, vi står overfor i sundhedsvæsnet. Det står i hvert fald soleklart for alle, at vi er nødt til at turde tænke anderledes. Det er ikke en mulighed at blive ved på den samme måde, som vi hidtil har gjort, siger Heino Knudsen. 

HVIS DU VIL VIDE MERE

Kontakt

Pressekontakt

Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk

RELATEREDE NYHEDER

Læs mere

Årets sundhedsdebattør satte fokus på sundhed, superstimuli og manipulation

Årets sundhedsdebattør Nicklas Brendborg satte gang i en debat om sundhed, superstimuli og manipulation af vores belønningssystem foran et veloplagt publikum. Prismodtageren åbnede folkemødet 2024 i Danske Regioners telt, hvor formand Anders Kühnau bød ham velkommen. Nicklas Brendborg får prisen for sin seneste bog 'Vanedyr'.

Læs mere

Danske Regioner om struktur-rapport: Mange gode takter, nu skal vi huske ambitionerne

Der er grund til at rose Sundhedsstrukturkommissionen for et meget grundigt stykke arbejde, og der er mange gode takter i den rapport, som netop er fremlagt. Især er det positivt, at Kommissionen i høj grad har taget ideen om at samle ansvaret for sundhed til sig.

Læs mere

Kronik: Sæt ikke sundhedsambitionerne i bakgear

Lige om lidt afleverer Sundhedsstrukturkommissionen sin rapport, og så går startskuddet til den politiske armlægning om en sundhedsreform. Fra regionerne er budskabet klart: Sæt patienten i centrum. Sæt handling bag ordene. Og sæt barren højt. Så vi får en reform af gavn og ikke blot af navn.

Læs mere

Ny økonomiaftale giver nødvendigt løft og giver regionerne mulighed for at udvikle sundhedsvæsenet

Regeringen og Danske Regioner har indgået en flot økonomiaftale, som med et løft på næsten to milliarder kroner giver regionerne mulighed for at investere i sundhedsvæsenets udvikling. Aftalen giver samtidig regionerne bedre forudsætninger for at styre medicinudgifterne.

Læs mere