Gå til indhold

Sundhed

Alliance til regering: 6 anbefalinger til mindre social ulighed i sundhed

I dag afslutter Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed sit arbejde. Ved en stor konference på Christiansborg afleverer partnere bag alliancen seks konkrete anbefalinger til regeringen, der skal gøre noget ved den stigende ulighed i sundhed.

Forskellen i sundhed er blevet mere markant de sidste 35 år. Den økonomisk og uddannelsesmæssig bedst stillede del af befolkningen lever i dag 10 år længere end den dårligst stillede del af befolkningen. For 35 år siden var forskellen kun fem år. Der er ingen tvivl om, at der er brug for at gøre noget ved den sociale ulighed i sundhed. 
 
Grundlæggerne af Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed, KL, Danske Regioner og Kræftens Bekæmpelse, præsenterer derfor i dag seks anbefalinger til regeringen om, hvordan der kan skabes mere lighed i sundhed. Anbefalingerne bliver offentliggjort ved en stor konference i Fællessalen på Christiansborg.
 
Anbefalingerne peger bl.a. på behovet for flere strukturelle forebyggelsestiltag som eksempelvis en højere aldersgrænse for salg af alkohol og markant højere afgifter på tobak og nikotinprodukter, og så skal investeringer i de forebyggende indsatser til børn og unge prioriteres.
 
- Vi må og skal nedbringe uligheden i sundhed – det er en af de vigtigste udfordringer, vi som samfund skal løse i fællesskab. Desværre er uligheden også stigende i et presset sundhedsvæsen, så handling er bydende nødvendig nu. De seks anbefalinger er vores samlede bud på, hvor det politiske fokus bør ligge. Ikke én indsats kan løse alt, men sammen gør de en forskel. Vi håber, at regeringen griber vores bold og arbejder videre for at sikre større lighed i sundhed, siger Jesper Fisker, direktør i Kræftens Bekæmpelse og talsmand for alliancen. 

- Ulighed i sundhed er et kæmpe problem, som vi er nødt til at sætte hårdere ind for at bekæmpe. I kommunerne er vi mere end klar. Vi er tæt på borgerne i deres hverdagsliv i mødet med sundhedsplejen, dagtilbuddet, skolen, fritids- og kulturlivet og på familieområdet – for bare at nævne nogle af velfærdsområderne, hvor vi kan arbejde forebyggende og i tæt samspil med blandt andet civilsamfundet finde de bedste veje til mere lighed. De seks anbefalinger har bred opbakning blandt alle de centrale aktører, og jeg håber derfor, at regeringen og Folketinget vil sætte handling bag. Vi har brug for stærkere strukturelle tiltag og bedre rammer til at arbejde forebyggende, siger Sisse Marie Welling, fungerende formand for KL’s Sundheds- og Ældreudvalg.
 
- Ulighed i sundhed er udbredt, systematisk og stigende. Det synes jeg er overraskende i et velfærdsland som Danmark. Vi er nødt til at gøre noget aktivt, hvis vi vil have vendt udviklingen – det sker ikke af sig selv. Det handler først og fremmest om forebyggelse og samarbejde. Vi skal på tværs af sektorer og aktører sætte meget stærkere ind for at øge forebyggelsen markant. Der skal sættes mere tryk på de tidlige indsatser og på at tilpasse indsatserne til den enkeltes behov. Samtidig er det nødvendigt, at regeringen og Folketinget er klar til at styrke rammerne for den fælles opgave med at øge lighed i sundhed, siger Karin Friis Bach, formand for Danske Regioners sundhedsudvalg.

De 6 anbefalinger lyder:

  • Fokuser på forebyggelse – både ved strukturelle og individrettede indsatser
  • Mål og tilpas sundhedsindsatser til den enkelte borgers behov og tag udgangspunkt i den lokale population
  • Styrk fællesskaber og samspillet med det offentlige og civilsamfundet
  • Arbejd med at fremme sundhed og lighed inden for og på tværs af sektorområder og gør en forskel fra egen position
  • Styrk og udbred viden om virksomme indsatser, metoder og redskaber
  • Prioriter investeringer i forebyggende indsatser til børn og unge

 

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Pressekontakt

Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk

Fakta

Om Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed

  • Ideen til alliancen blev født for fire år siden, da Kræftens Bekæmpelse, Danske Regioner, KL og en række andre organisationer blev enige om, at ulighed i sundhed manglede både politisk og praktisk fokus.  
  • Siden november 2019 har alliancen vokset sig stor og er et unikt mix af 107 vidt forskellige aktører – lige fra landets største sundhedsaktører til fagbevægelsen, forskningsinstitutioner, private virksomheder, offentlige organisationer og frivillige foreninger.
Relaterede nyheder

Læs mere