Gør som landets bedste ledere

Hvilke kompetencer har ekstraordinært dygtige ledere i det offentlige? Særligt syv kompetencer er afgørende, viser ny undersøgelse. Kreativitet på flere plan er et must hos nutidens ledere, siger Signe Friberg Nielsen, forhandlingsdirektør i Danske Regioner.

Opfindsom, strategisk tæft og resultatorienteret. Dygtige ledere i både offentlige og private virksomheder skal besidde en række kompetencer, og nu kortlægger en ny undersøgelse, hvornår og hvordan succesfulde offentlige ledere i særlig grad lykkes i deres ledelsesgerning.

Undersøgelsen ”Ledere der lykkes 2” har taget et erhvervspsykologisk røntgenbillede af de særligt succesfulde ledere i regioner og kommuner. 14 kommunale og 8 regionale ledere samt deres chefer og en gruppe af deres medarbejdere er interviewet i undersøgelsen, der er foretaget af Væksthus for Ledelse.

Undersøgelsen viser, at ekstraordinært dygtige ledere har syv afgørende kompetencer:

  • Økonomisk opfindsomhed - lederne sikrer sig med økonomisk omhu og tæft et større ledel-sesrum
  • Strategisk zoom - lederne skifter ubesværet perspektiv mellem detalje, overblik og fremsyn
  • Individuel indlevelse - lederne har blik for det enkelte menneske og behandler alle med samme respekt
  • Præstationsorienteret passion - lederne stræber energisk og udholdende mod stadig højere mål 
  • Mangfoldig mobilisering - lederne investerer i værdiskabende relationer til en bred kreds af interessenter
  • Konstruktiv konfrontation - lederne udfordrer, afklarer og bilægger uenighed
  • Afklaret autoritet - ledere er tydelige om og tro mod deres værdier.

Lederne skal være mere kreative

Væksthus for Ledelse undersøgte også for 10 år siden, hvad der kendetegner ledere, der lykkes. Der er løbet meget vand i åen siden. En opgave- og strukturreform, ændrede ledelsesstrukturer, og et mærkbart øget fokus på effektivisering og samskabelse.

- Den nye undersøgelse viser, at lederne i dag i langt højere grad end for 10 år siden har brug for at være kreative, både i forhold til at få økonomien til at hænge sammen og i forhold til at mobilisere ressourcer i omverdenen og i egen organisation. Og de dygtige ledere forstår at skifte mellem det overordnede strategiske perspektiv og det nære perspektiv i hverdagen, siger Signe Friberg Nielsen, forhandlingsdirektør i Danske Regioner og medlem af bestyrelsen i Væksthus for Ledelse, og tilføjer:

- Samtidig får vi denne gang igen slået fast, at forståelsen af mennesker, rela¬tioner og af sig selv som leder er afgørende for at lykkes i lederrollen.

Det offentlige på højde med det private

De offentlige ledere har gjort et stærkt indtryk på erhvervspsykolog Peter Klange, der har været med til at analysere de særligt succesfulde ledere.

- Offentlige ledere behøver ikke kigge til andre sektorer efter rollemodeller. De ledere, vi har mødt, udøver ledelse, der i kompleksitet og kvalitet er fuldt på højde med det bedste, jeg har set i store private virksomheder, siger han.

FAKTA: Væksthus for ledelse

Væksthus for Ledelse er et samarbejde mellem Danske Regioner, KL og Forhandlingsfællesskabet. Væksthuset arbejder for at udvikle og synliggøre god ledelse i regioner og kommuner. Læs mere på www.lederweb.dk.

Læs mere: ”Ledere der lykkes 2

 

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Signe Friberg Nielsen,
Forhandlingsdirektør Direktion
T 3529 8235
M 4030 5788
E sif@regioner.dk
Signe Friberg
Kontakt

Hvis du vil vide mere

Charlotte Koch Hess, chefrådgiver/teamleder
Center for forhandling, aftaler og overenskomster
T:3529 8225
M:2292 3859
E:ckh@regioner.dk

Jon Bøge Gehlert, presserådgiver
Kommunikation
M: 2115 2910
E: jbg@regioner.dk

Læs mere

Relaterede nyheder

Ny aftale om økonomi i 2020: Pænt løft til sundhedsvæsenet

En ny økonomiaftale med regeringen sikrer ekstra 1,5 mia. kr. til regionerne, og det er et godt resultat, siger formanden for Danske Regioner Stephanie Lose.

Læs mere

Gamle skinner kan afspore det lokale tog

Ny opgørelse viser, at mere end 80 procent af lokalbanernes skinner nærmer sig sidste salgsdato. Nogle steder må man endda pille sæder ud af togene, da skinnerne er så gamle, at der ellers ikke kan køres med den fornødne fart. – Det er helt afgørende, at regeringen vil være med til at investere i den kollektive trafik, siger næstformand i Danske Regioner, Ulla Astman.

Læs mere

Flere hjertepatienter kan få ny skånsom operation uden store gener

Et nyt fremskridt i behandlingen af hjerteklapper betyder, at flere patienter fremover kan få ny type operation, der både er skånsom og formentlig sikrer længere overlevelse. Behandlingen er både god og dyr, og det er en af grundene til, at Danske Regioner beder den nye regering om et økonomisk løft på 2 milliarder kroner ved de kommende økonomiforhandlinger.

Læs mere

Regioner og kommuner vil have ny model for de særlige pladser i psykiatrien

Danske Regioner og KL foreslår ny model for de 150 særlige sengepladser i psykiatrien. Mange af sengene står tomme, så der er brug for en ændring, så pladserne kan komme brugerne til gavn, skriver Ulla Astman og Martin Damm, henholdvis næstformand i Danske Regioner og KL.

Læs mere