Gå til indhold

Hospitaler sparer på energien

I løbet af syv år er regionerne blevet mere miljøbevidste, så den samlede energiregning sidste år (2016) var næsten 100 mio. kroner lavere end syv år før.

Solceller på taget af hospitalets parkeringshus, isolering af ydermure og genbrug af varme fra spildevand. Det er nogle af eksemplerne på, hvad der er sket for at begrænse energiforbruget på hospitalerne de seneste år.

Forbruget af vand er faldet med 20 procent og varmeforbruget er faldet med 11 procent. Det viser en opgørelse, som regionerne har fået fra energiselskabet NIRAS. Det lavere energiforbrug på hospitalerne er sket samtidig med, at antallet af danskere, der har kontakt med sygehusvæsenet, slog rekord med henved 2,7 mio. patienter i 2016. Det svarer til, at antallet af kontroller, undersøgelser og behandlinger steg med 32 procent fra 2009 til 2016.

Pengene bruges bedst på patienterne

- Vi er på rette kurs og vil arbejde på, at vi fortsat kan reducere energiforbruget, siger næstformand i Danske Regioner, Stephanie Lose.

- Jeg kan kun være tilfreds med udviklingen. For samtidig med, at det er fint, at miljøbelastningen fra hospitalerne er blevet lavere, har vi kunnet bruge de sparede midler på patienterne. De fortjener den bedst mulige behandling, frem for at vi bruger penge på store regninger på el, vand og varme, lyder det fra Stephanie Lose.

Flere nye sygehuse lever op til 2020-standarder

Den samlede besparelse i de fem regioner var i 2016 på 97 mio. kroner i forhold til i 2009. Størstedelen – 52 mio. kroner - er opnået i kraft af lavere udgift til varme, mens et mindre vandforbrug stort set tegner sig for resten af besparelsen.

Og der er håb om flere besparelser i fremtiden: Flere af de mange nye store sygehusbyggerier lever nemlig op til fremtidens skærpede 2020-energistandarder på trods af krav om, at de kunne nøjes med at leve op til 2015-standarderne.

Eksempler på miljørigtige løsninger i regionerne

  • Solceller på flere sygehustage i Region Hovedstaden og på Rigshospitalets parkeringshus
  • Ny energibesparende motor til ventilationssystemet på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg
  • Over 14.000 lysarmaturer er blevet udskiftet til LED-belysning på Amager og Hvidovre Hospital
  • Varme fra spildevand genbruges på hospitalet i Nykøbing Falster
  • Ny ventilation på sygehuset i Frederikssund har reduceret varmeforbruget med ca. 20 procent
  • Kølesystem via grundvand er etableret på Gentofte Hospital
kontakt

Hvis du vil vide mere

Johan Nielsen, seniorkonsulent
Center for Vækst, Erhverv og Regional Udvikling
T: 3529 8174
M: 2917 0265
E: jon@regioner.dk

Torsten Ellermann Eriksen, presserådgiver
Kommunikation
M: 4020 2057
E: tee@regioner.dk

kontakt

Hvis du vil vide mere

Stephanie Lose ,
Næstformand i Danske Regioner
T 25 33 09 82
M 25 33 09 82
E slo@rsyd.dk
Billede af Stephanie Lose
Relaterede nyheder

Læs mere