Gå til indhold

Bedre kræftoverlevelse og mindre regionale forskelle

Muligheden for at overleve en kræftsygdom er forbedret på fire store kræftområder, viser ny kortlægning. Både et- og femårs-overlevelsen er blevet højere, og særligt lungekræftpatienter lever længere. Samtidig bliver overlevelsesforskellene stadig mindre fra region til region.

I 2002 var hver tredje danske lungekræftpatient i live et år efter diagnosen. I 2014 var det tal steget til knap hver anden. I samme periode steg fem-års-overlevelsen for lungekræftpatienter fra 10 til 15 procent. Den øgede sandsynlighed for at overleve som lungekræftpatient slår også igennem på tre andre kræftområder. Også patienter med kræft i enten bryster, æggestok eller tyktarm/endetarm får nu bedre og mere målrettet behandling og lever dermed længere.

Det viser ”DMCG.dk Benchmarking Consortium II”, som er en uddybende rapport om kræftoverlevelse i Danmark 1995-2014. Rapporten er udarbejdet af Danske Multidisciplinære Cancer Grupper (DMCG) på vegne af Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram (RKKP).

Specialiseret behandling i hele landet

Michael Borre, kræftlæge og formand for DMCG.dk, hæfter sig ved flere betydelige fremskridt.

- Vores analyser viser, at prognoseforbedringerne især finder sted i det diagnostiske forløb og i forbindelse med de indledende, mere aggressive behandlinger. Vi kan se, at de regionale forskelle i overlevelsen er små, og at regionerne på skift har den bedste overlevelse. Det er vigtigt, at vi fortsat monitorerer kræftområdet tæt, så vi også kan følge udviklingen på regionalt niveau, siger han.

Ulla Astman, formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg, tilføjer:

- På borgernes vegne er jeg rigtig glad for, at vores dygtige personale gør en meget tydelig forskel for kræftpatienterne. Vi bliver hele tiden dygtigere til at sætte ind i tide og behandle, og vi udvikler personlig medicin, som oftere rammer rigtigt første gang. Det er helt afgørende, at du som patient får specialiseret behandling, uanset hvor i landet du bor, og derfor er det meget positivt, at bopæl ikke er udslagsgivende for kræftoverlevelsen.

Lavere socialklasser halter efter

Rapporten fra Danske Multidisciplinære Cancer Grupper viser desuden, at overlevelsen er ens, uanset om patienten har bopæl i by-, mellem-, land- eller yderkommuner. Afstanden til et sygehus er dermed ikke afgørende.

- Til gengæld er lav indkomst og lavt uddannelsesniveau forbundet med overraskende dårligere prognose – også når vi korrigerer for livsstil, som ofte tages med i ligningen. Disse grupper modtager ikke eller undlader at modtage de udrednings- og behandlingstilbud, som ellers i dag er ens for alle, siger Michael Borre.

 

Se graferne: 1-års og 5-års-overlevelsen for kræft er steget

LÆS MERE: Rapporten "DMCG.dk Benchmarking II Consortium"

Kontakt os

Hvis du vil vide mere

Erik Jylling, Sundhedspolitisk direktør
T: 3529 8202
M: 5128 3945
E: ejy@regioner.dk

Jon Bøge Gehlert, presserådgiver
Kommunikation
M: 2115 2910
E: jbg@regioner.dk

Michael Borre, lærestolsprofessor, overlæge, dr. med.
Formand for Danske Multidisciplinære Cancer Grupper
T: +45 7845 2616
M: +45 2961 2713

Relaterede nyheder

Læs mere