Gå til indhold

Der skal ryddes op i efteruddannelses-junglen  

I dag begynder trepartsforhandlingerne om efteruddannelsesområdet. Hvis der fremover skal være de rette hænder til arbejdet i Danmark, kræver det et grundigt eftersyn af efteruddannelserne, så systemet trimmes og forbedres, siger Stephanie Lose, næstformand i Danske Regioner.

De teknologiske udviklinger buldrer afsted – både på det offentlige og det private arbejdsmarked. Samtidig skifter mange arbejde hyppigere end tidligere, og vi bliver længere på arbejdsmarkedet. Samlet set betyder det, at arbejdsstyrken skal holde sig opdateret og forny sig for at kunne levere det, som offentlige og private virksomheder leverer.

Derfor skal langt flere personer efteruddannes, og efteruddannelsessystemet skal gøres mere tilgængeligt. Sådan lyder fra Stephanie Lose, næstformand i Danske Regioner, forud for, at regeringen og arbejdsmarkedets parter i dag tager hul på trepartsforhandlinger om efteruddannelsesområdet.

- Vi går ind til forhandlingerne med tre klare dagsordener: Bedre adgang til efteruddannelse for alle faggrupper, det skal være nemmere at bruge systemet, og partnerskaber skal sørge for et bredt udbud af kurser i hele landet. Der er et enormt stort potentiale på efteruddannelsesområdet, og nu skal vi forløse det, siger Stephanie Lose og tilføjer:

- Både medarbejdere og arbejdsgivere skal have lettere ved at bruge efteruddannelsessystemet. Lige nu er det en jungle, som vi fremover skal gøre til en velplejet græsplæne.

Én indgang til efteruddannelserne

Som en stor, offentlig arbejdsgiver ønsker Danske Regioner at forsimple systemet med håndfaste greb, som hurtigt fører til ændringer.

- Der skal være én indgang til systemet. I dag skal man som medarbejder gå mange forskellige steder hen alt efter uddannelsesniveau, og det er for dumt. Ligesom at det er for uoverskueligt, hvornår man kan få tilskud til eller merit for et kursus. Systemet skal indrettes efter de simple præmisser: Godt tilgængeligt og let overskueligt, siger Stephanie Lose.

Brug de partnerskaber, som findes

Tilgængeligheden skal sikres gennem offentlige partnerskaber, som en ekspertgruppe netop har anbefalet. På landsplan lægger eksperterne op til fem-otte partnerskaber, hvor kursisterne samles på samme tid og sted – en måde, som sikrer, at kurser rent faktisk udbydes. I Region Midtjylland er der solid erfaring med partnerskabet KompetenceforsyningMidt, hvor regionen står for at koordinere kontakten til virksomhederne. På den måde får virksomhederne én indgang til efteruddannelserne, og det giver bedre samarbejde mellem de offentlige systemer.

- Både virksomheder, efteruddannelsessteder og de offentlig aktører har i dag rigtig meget viden om efteruddannelse, men ingen har ansvar for at samle al den gode viden. Med partnerskaberne kan vi samle den viden, så vi gør efteruddannelserne bedre, og vi kan lytte mere til, hvad virksomhederne efterspørger, siger Stephanie Lose.

Læs mere: Trepartsforhandlinger om voksen- og efteruddannelse starter i dag (eksternt link)

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Maya Ryevad Lauritsen, konsulent
Center for Regional Udvikling, EU og Miljø (REM)
T: 3529 8207
M: 2283 9557
E: kmr@regioner.dk 

Morten Christensen, pressekontakt
Kommunikation
M: 3069 1917
E: moc@regioner.dk

 

Læs mere

Relaterede nyheder