Gå til indhold

Regionerne har styr på sundheds- og erhvervskronerne

Regionerne brugte sidste år 109,5 milliarder kroner på sundhedsvæsenet og overholdt dermed budgetterne. Også midlerne til regional udvikling holder budgettet.

119,1 milliarder kroner forvaltede landets fem regioner sidste år: 109,5 milliarder kroner på sundhedsområdet, 6,6 milliarder kroner på anlæg til især bygninger og apparatur og 3 milliarder kroner på regional udvikling og erhvervsfremme.

- Regionerne er garant for et veldrevet sundhedsvæsen, hvor vi hjælper flere og flere danskere, udvikler nye og bedre behandlinger, skaber mere sundhed for pengene og holder budgetterne. Det er jeg meget tilfreds med, siger Stephanie Lose, formand i Danske Regioner, og tilføjer:

- Men det ændrer ikke på, at sundhedspersonalet har travlt og nogle steder også for travlt. Vi presser det maksimale ud af vores budgetter, så derfor bør regeringen være med til at sikre endnu bedre rammer, når vi om lidt skal forhandle regionernes 2019-økonomi på plads.

Eksempelvis steg udgiften til sygehusmedicin med 615 millioner kroner fra 2016 til 2017, så regionerne i alt brugte 8,8 milliarder kroner på sygehusmedicin.

Det samlede 2017-regnskab for de fem regioner endte dermed meget tæt på budgettet og ligger kun 0,25 procent under det budgetterede. Det svarer til 279 millioner kroner.

Bygninger skal fornyes

På tværs af landet er regionerne i gang med at bygge nye sygehuse og hospitaler som del af de såkaldte kvalitetsfondsbyggerier, og 2017-regnskabet viser, at regionerne har brugt 921 millioner kroner mindre på anlæg end budgetteret.

- Det skyldes ganske enkelt, at nogle byggerier er blevet forskudt, og når slut-regnskabet gøres op, vil vi have brugt hver en krone på nye og bedre hospitaler. Tallet giver et skævt billede af virkeligheden, for flere af vores ældre hospitaler trænger i den grad til vedligeholdelse og forbedringer, og de kan ikke hente penge fra kvalitetsfondsbyggerierne, siger Stephanie Lose.

Rygstød til virksomheder

- Foruden at drive sundhedsvæsenet anvender regionerne 3 milliarder kroner til regional udvikling. Det er midler, som går til at skabe gode vækstvilkår for virksomheder, drive regionale busser og lokalbaner, rense forurenede grunde, sikre rent drikkevand og styrke turismen. Indsatser, som gør en stor forskel i hele landet, pointerer Stephanie Lose.

- Regionerne investerer målrettet i at skabe vækst og udvikling over hele landet – og vi gør det i et stærkt samarbejde med erhvervslivet, forskningsmiljøer og uddannelsesinstitutioner. Det gør, at virksomheder fra Vestjylland til Vestegnen får adgang til den kvalificerede arbejdskraft, de efterspørger, og mulighed for at udvikle deres produkter. Erhvervsstyrelsen og Danmarks Statistik har lige dokumenteret, at virksomheder, som har deltaget i den regionale erhvervsfremmeindsats, har skabt 13.200 nye arbejdspladser og hævet bundlinjen med 22 milliarder kroner.

Læs mere:

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Relaterede nyheder

Læs mere

Regionerne overholdt budgetterne i 2023 trods stærkt stigende medicinudgifter

Stigende udgifter til medicin oversteg i 2023 de midler, som regionerne fik til at nedbringe ventelister. Det er dog lykkedes at overholde budgetterne for 2023, viser den samlede opgørelse over regionernes regnskaber.

Læs mere

Danske Regioner ønsker styringsredskaber og medicingaranti for at sikre sundhedsvæsenets økonomi mod medicinudgifter på himmelflugt

Udgifterne til tilskudsmedicin steg med 1,4 milliarder kroner i 2023, og de stigende udgifter har store konsekvenser for regionernes samlede økonomi. Flere styringsredskaber og en medicingaranti kan sikre, at store udgiftsstigninger ikke slår bunden ud af sundhedsvæsenet.

Læs mere

Debat: Skalering skal sikre, at dansk sundhedsinnovation når sit fulde potentiale

Hvordan gør vi innovation til en kerneopgave i sundhedsvæsenet? Det spørgsmål tager konferencen 'Sund Skalering' d. 12. marts blandt andet fat på. Adam Wolf m.fl. skriver i anledning af konferencen et debatindlæg om vigtigheden af skalering af dansk sundhedsinnovation.

Læs mere

Kronik: Vi skal ruste sundhedsvæsenet til fremtiden med et nationalt center for sundhedsinnovation

I fremtiden vil færre medarbejdere skulle behandle flere patienter med stigende behov. Derfor har vi brug for flere løsninger, der frigør arbejdskraft til at løse sundsvæsenets kerneopgaver. Og vi har brug for en effektiv skalering af de løsninger, der virker.

Læs mere