Gå til indhold

19 ud af 20 kommer ind på drømmegymnasiet

Nye tal fra Danske Regioner viser, at det igen i år er lykkes at sikre 95 % af de unge mennesker, der søger det almene gymnasium (STX), en plads på netop dét gymnasium, de allerhelst vil gå på.

Det er de regionale fordelingsudvalg, der består af regionsrådspolitikere og rektorer, der fordeler eleverne mellem gymnasierne. Og det er igen i år lykkedes at give næsten alle unge plads på det gymnasium, som var deres egen 1. prioritet. 

Det er formand i Danske Regioner, Stephanie Lose, meget tilfreds med:

- Det betyder rigtig meget for de unge, at de kommer ind på den uddannelsesinstitution, de gerne vil. Derfor er det dejligt, at så mange får opfyldt deres ønske. Det viser også, at opgaven med at fordele eleverne ligger godt i regionalt regi, siger Stephanie Lose.

Lokale gymnasier er vigtige

Tidligere undersøgelser fra Danske Regioner har peget på, at tre ud af fire unge foretrækker at gå på gymnasiet tæt på, hvor de bor, og her har politikerne en opgave med at sikre, at det også er muligt fremover.

I takt med, at ungdomsårgangene bliver mindre, vil nogle gymnasier have brug for en hjælpende hånd. Det kan betyde, at man i højere grad må sætte et loft på optaget på nogle af de store institutioner i de større byer for at sikre elevgrundlaget for mindre gymnasier i landområderne.

- Der skal også være uddannelsesmuligheder tæt på de unge i fremtiden. Uanset hvor de bor. Det er en opgave, som vi tager meget alvorligt i regionerne. Derfor vil politikerne i de enkelte regionsråd i løbet af 2018 tage initiativer, der kan bidrage til at sikre en god geografisk uddannelsesdækning og den nødvendige balance mellem land og by, siger Stephanie Lose og tilføjer:

- Der er allerede i dag et rigtig godt samarbejde mellem regionsrådspolitikere og rektorer, og resultatet er blandt andet en fordeling, der opfylder de unges ønsker. Jeg ser meget frem til, at vi fortsætter det gode samarbejde om at bringe de unge og gymnasierne godt ind i fremtiden, siger Stephanie Lose.

Det høje niveau går på tværs af regionerne, men der er også mindre regionale forskelle:

 

Fakta om de regionale fordelingsudvalg:


• I hver region findes et eller flere regionale fordelingsudvalg, som fordeler ansøgere til STX og HF inden for et bestemt geografisk område. Der er i alt 17 fordelingsudvalg.

• Fordelingsudvalgene består af rektorerne fra gymnasierne i fordelingsudvalgets dækningsområde samt to politikere fra regionsrådet.

• Fordelingsudvalgene træffer under ansvar over for regionsrådet alle afgørelser om fordeling af de optagelsesberettigede ansøgere til den treårige uddannelse til stx og den toårige hf-uddannelse

• De gældende fordelingsregler betyder, at hvis et gymnasium har flere ansøgere, end der er plads til, går pladserne til de elever, der bor tættest på (målt gennem afstand via vejnettet mellem ansøgers bopæl og uddannelsesstedet).

• Supplerende er der en regel, der sikrer, at elever ikke har mere end 60 minutters transporttid til gymnasiet.
kontakt

Hvis du vil vide mere

Relaterede nyheder

Læs mere