Gå til indhold

Medicinudgifter ventes at stige med 620 mio. kr. næste år

Ny effektiv kræftmedicin er blandt årsagerne til, at regionernes udgift til medicin vil stige med henved 620 mio. kr. næste år. Det viser en ny prognose fra Danske Regioner.

”Kræftpatienter lever længere og med større livskvalitet. Det er glædeligt, at vi kan hjælpe dem med ny effektiv medicin, men den er ofte så dyr, at hospitalernes udgifter til medicin stiger voldsomt næste år”. Sådan siger formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose her under forhandlingerne med regeringen om næste års økonomi. Også flere andre patientgrupper har gavn af ny dyr medicin – herunder visse patienter med sclerose og svær eksem. I flere tilfælde kan medicinen koste flere hundrede tusinde kroner pr. patient. 

Og det er én af grundene til, at regeringen nu må erkende, at sundhedsvæsenets økonomi generelt har brug for et gevaldigt løft. Det gælder om at hjælpe patienterne bedst muligt, og det kræver ganske enkelt flere midler”, siger Stephanie Lose. 

Ifølge den nye prognose fra Danske Regioner vil udgifterne til hospitalsmedicin næste år stige med 5 procent, samtidig med at regionernes tilskud til folks køb af receptpligtig medicin på apotekerne også vil blive større. Samlet set en stigning på godt 620 mio. kroner. En vækst, der i løbet af en 12-års-periode kun overgås i beløb af stigningen i 2014.  

”Derfor er det afgørende for os, at vi får løftet hospitalernes økonomi næste år. De ansatte gør et kæmpe arbejde for at få enderne til at hænge sammen af hensyn til patienter og pårørende. Og udgiftsstigninger ét sted skal nødig gå ud over andre områder”, påpeger Stephanie Lose.

”Der skal jo også gerne være personale til at ordinere og dosere medicinen, til at lytte, forklare og holde patienterne i hånden, når de har behov for det”, tilføjer hun. 

Én af de nye dyre typer medicin er midlet Darzalex, som forlænger livet for patienter med kræft i knoglemarven, Myelomatose. Hvert år får henved 370 danskere diagnosen. Og udgiften til lægemidlet ventes at vokse med over 60 mio. kroner næste år. 

Næstformand i Dansk Myelomatose Forening, Lisbeth Egeskov er blandt dem, der selv har gavn af den nye medicin. Og hun er ikke i tvivl om, at medicinen er et gennembrud:

”Nogle mærker nærmest en magisk effekt af Darzalex. Vores sygdom er uhelbredelig, men medicinen har ingen nævneværdige bivirkninger og hjælper til et længere liv med større livskvalitet. Medicinen presser i flere perioder patienters sygdomstal ned på 0-punktet, så de f.eks. kan fortsætte med at passe deres arbejde”, siger hun.

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Relaterede nyheder

Læs mere