Gå til indhold

OK18: Aftale om nødberedskaber på hospitaler på plads

Sent onsdag aften indgik Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) en rammeaftale for nødberedskaber med Yngre Læger og Foreningen af Speciallæger. Rammeaftalen med Dansk Sygeplejeråd er også på plads. Akutte patienter vil få hjælp under en konflikt, siger Anders Kühnau, formand for RLTN.

Akutte patienter har topprioritet og vil få hjælp, hvis overenskomstforhandlingerne mellem arbejdsgivere og arbejdstagere ender med strejker og lockout. Sådan er situationen, efter en rammeaftale om nødberedskaber på landets hospitaler er faldet på plads. Det skete onsdag aften, og Yngre Læger og Foreningen af Speciallæger skal nu i gang med at forhandle og planlægge nødberedskaberne på hvert enkelt hospital.

Forhandlinger om nødberedskaber med de øvrige organisationer er i gang, og i sidste uge forhandlede Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) en rammeaftale på plads med Dansk Sygeplejeråd. Akutte patienter vil derfor kunne få hjælp under en konflikt, forsikrer Anders Kühnau, formand for RLTN.

”Hvis situationen ender med en konflikt – hvilket vi skal gøre alt for at undgå – skal alle gøre deres yderste for, at det ikke går ud over patienterne. Med de overordnede aftaler på plads er der nu åbent for, at lægerne og sygeplejerskerne kan arbejde under en konflikt. Akutte og livstruede patienter skal have hjælp.”

Akutte patienter skal ikke bekymre sig

Nødberedskaberne skal tage hånd om alle akutte patienter, fødende, kræftpatienter og andre patienter, der ikke kan vente på behandling.

”Alle patienter, som skal udredes eller behandles for kræft, vil få hjælp. Nogen vil skulle vente lidt længere på kontrol, men alt akut vil blive håndteret. Akutte patienter skal ikke gå rundt og bekymre sig for, om de vil kunne få behandling i tide. Det får de,” siger Anders Kühnau.

Skræmmekampagne over for patienter

På trods af at aftalen mellem RLTN og Yngre Læger og Foreningen af Speciallæger faldt på plads onsdag aften, har de to foreninger torsdag formiddag udsendt en pressemeddelelse om, at konflikten ”bringer patienter i livsfare”.

”Jeg er faktisk en kende chokeret over, at lægerne på den måde gør patienter dybt bekymrede. Man gør patienter bange uden grund, og det har en grim bismag af skræmmekampagne. Jeg kan simpelthen ikke forstå, hvordan læger på den måde sætter spørgsmålstegn ved, om akutte patienter skal have hjælp. Det handler om én ting nu: At få nødberedskaberne på plads på alle hospitaler og sygehuse,” siger Anders Kühnau.

Hele psykiatrien er friholdt fra lockout, og derfor er nødberedskab ikke aktuelt for psykiatrien.

Læs mere:

Rammeaftale mellem RLTN og Foreningen af Speciallæger og Yngre Længer (pdf)

Rammeaftale mellem RLTN og Dansk Sygeplejeråd (pdf)

 

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Ole Lund Jensen, centerchef
Center for forhandling, aftaler og overenskomster
T: 3529 8143
M: 2172 8197
E: olj@regioner.dk

Jon Bøge Gehlert, presserådgiver
Kommunikation
M: 2115 2910
E: jbg@regioner.dk

Læs mere

Relaterede nyheder

Overenskomster for det regionale arbejdsmarked er stemt hjem

Afstemningen om OK24 er afsluttet for 150.000 regionalt ansatte, og resultatet er et klart ja. Dermed træder de nye overenskomster i kraft med tilbagevirkende kraft fra 1. april 2024. Heino Knudsen, formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN), glæder sig over opbakningen til de indgåede aftaler.

Læs mere

Danske Regioner: Bedre lægedækning for de mest syge danskere er muligt med ny patientfordeling i almen praksis

Det skal være mere attraktivt at være praktiserende læge i de områder, hvor behovet hos borgerne er størst.  Det er det ofte i områderne længst væk fra de største byer, og derfor skal læger her have færre patienter for at sikre bedre forebyggelse og behandling af fx kroniske sygdomme. Omvendt bør læger med de mest raske patienter have et højere patientantal. Det mener Danske Regioner, der snart forhandler ny overenskomst med Praktiserende Lægers Organisation. 

Læs mere

Diabetikere og andre med fodproblemer får glæde af ny overenskomst for fodterapeuter

Regionernes Lønnings- og Takstnævn og Danske Fodterapeuter har indgået en ny overenskomst for de kommende tre år. Den kommer bl.a. diabetikere til gode med en fast bevilling til efteruddannelse i diabetes til fodterapeuter og flere projekter, der skal øge tilgængeligheden og sammenhængen i det nære sundhedsvæsen.

Læs mere

Ny overenskomst mellem regionerne og FOA er i hus

Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) og FOA har indgået nye toårige overenskomster for bl.a. social- og sundhedsassistenter og ambulancepersonale. Aftalen rummer foruden midlerne fra OK-24 en udmøntning af trepartsaftalen, der samlet betyder højere vagttillæg og særydelser.

Læs mere