Den aldrende befolkning og mangel på sundhedspersonale er sundhedsvæsenets største udfordring. Danske Regioner og Øjenforeningen ser et stort potentiale i, at innovativ ny teknologi kan frigøre arbejdskraft og dermed bidrage til at løse nogle af de udfordringer, sundhedsvæsenet står over for.
Andre OECD-landes sundhedsøkonomi overhaler Danmarks
Væksten i sundhedsudgifterne i Danmark er lav sammenlignet med andre lande. Det viser helt nye tal fra OECD, og det bør vække til eftertanke, mener Danske Regioner.
- Når man lytter til debatten herhjemme, kan man få det indtryk, at udgifterne nærmest er eksploderet. Men virkeligheden er anderledes, og tallene fra OECD er gode til at nuancere debatten, siger Stephanie Lose, formand for Danske Regioner.
Større vækst i nabolandene
Én gang årligt sammenligner OECD sundhedsudgifterne internationalt, og dette års opgørelse er netop offentliggjort. Rapporten ”Health at a glance” fra OECD viser, at væksten i de samlede sundhedsudgifter pr. borger har været 1,4 procent årligt i gennemsnit i årene efter finanskrisen, 2013-2017
Det er en lavere vækst end i flere af de europæiske OECD-lande, vi normalt sammenligner os med. I Norge har væksten været 2,7 procent årligt – altså næsten dobbelt så stor, og svenskerne og tyskerne har også haft større vækst. -Det er altid vigtigt, at diskutere ud fra fakta, og tallene her afspejler realiteterne, som må være udgangspunktet for den saglige debat, jeg ønsker, siger Stephanie Lose.
Bedre hjerte- og kræftbehandling
Trods den relativt lave vækst har der været turbo på udviklingen herhjemme: Sidste år blev rekordmange borgere, 2,8 millioner, behandlet på landets hospitaler.
- Samtidig er både kræft- og hjertedødeligheden er blevet mindre de senere år. Dén udvikling vil vi fastholde – med en fornuftig balance mellem økonomi og mål, påpeger Stephanie Lose.
Vækst i udgifter til sundhed og langtidspleje iflg. OECD’s nye europæiske opgørelse ”Health at a Glance 2018”