Gå til indhold

Det danske sundhedsvæsen fortjener en medalje

Lad os én gang for alle gøre op med de skadelige, sejlivede myter om et dyrt og dårligt sundhedsvæsen, lyder det fra Anders Kühnau, regionsrådsformand i Region Midtjylland.

Af Anders Kühnau, fmd. for Løn- og Praksisudvalget, fmd. for Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN), regionsrådsformand i Region Midtjylland. Bragt i Jyllands-Posten d. 12. januar 2019.

Regionerne har skabt bemærkelsesværdige resultater gennem de sidste 12 år. Så lad os én gang for alle gøre op med de skadelige, sejlivede myter om et dyrt og dårligt sundhedsvæsen. Danmark er blandt de tre lande i Europa, som har den laveste dødelighed som følge af blodprop i hjertet. Ventetiderne på operationer er historisk lave, og vi er blevet bedre til at behandle kræft- og hjertesygdomme.

Figurer med medaljer på trøjen

Regionerne gør det så godt, at den svenske tænketank Health Consumer Powerhouse fornyelig kårede det danske sundhedsvæsen som det tredje bedste i verden. Vi bør også være stolte over, at ni ud af 10 planlagt indlagte patienter i høj grad eller meget høj grad er tilfredse med deres forløb på sygehuset og finder personalet venligt og imødekommende.

Nogle påstår, at der er for store regionale forskelle, men ser man på dødeligheden for kræft, iskæmisk hjertesygdom, diabetes og lungevejssygdommen KOL, blodprop og psykiske lidelser, ligger variationen i den regionale dødelighed konsekvent i den lave ende sammenlignet med andre europæiske lande.

Vi er ikke bare fagligt dygtige og tager patienterne i hånden, det danske sundhedsvæsen er også blandt de billigste i forhold til sundhedsudgifter pr. indbygger: Udgifterne er på under otte procent af BNP’et. Det er under OECD’s gennemsnit og under udgiftsniveauet for lande som Sverige, Storbritannien og Frankrig.

Hvert år behandler regionernes somatiske sygehuse 2,7 millioner borgere. Hvis der er noget, vi kan gøre bedre, sikrer et demokratisk folkevalgt regionsråd, at det straks bliver taget op og undersøgt for at lære og forbedre.

Godt nok er ikke nok for regionerne. Vi har store visioner, som i de kommende år skal gøre det endnu tryggere og nemmere at være patient. Med andre ord: Vi er klar til at skabe flere resultater, mere sammenhæng og højere kvalitet, som kan mærkes hos den enkelte borger, og som bliver bemærket ude i verden.

Sundhedsvæsnet er nemt at tale ned, men svært at bygge op. Regionerne passer på pengene og på patienterne. Det er den sande fortælling om regionernes sundhedsvæsen.

Læs også: