Gå til indhold

Forebyggelse

Så kom dog ind i kampen mod tobakken, Mette!

Regeringens udspil mod tobak svigter på det vigtigste område: Prisen er alt for lav til at dæmme op for rygningen. Det svækker de andre fine tiltag i regeringens udspil. Det skriver formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner, Karin Friis Bach, i et fælles debatindlæg med formænd og direktører fra en lang række sundhedsorganisationer.

Debatindlæg af Karin Friis Bach (formand for sundhedsvalget i Danske Regioner), Andreas Rudkjøbing (formand for Lægeforeningen), Anne Brandt (direktør i Lungeforeningen), Anne Kaltoft (direktør i Hjerteforeningen), Grethe Christensen (formand for Dansk Sygeplejeråd), Jesper Fisker (direktør i Kræftens Bekæmpelse) og Peer Steensbro (direktør i Diabetesforeningen). Bragt i Altinget den 19. september 2019.

Regeringen varsler en prisstigning på en pakke cigaretter på 10 kroner indfaset over to år. Det er en prisstigning, javist. Men den er alt-alt for lille.

En så beskeden prisstigning vil nemlig ikke for alvor dæmme op for rygningen blandt børn og unge. Den vil ikke betyde, at væsentligt færre danskere dør alt for tidligt af tobak efter flere år med sygdom og dårlig livskvalitet.

Regeringen undlader med sit økonomiske udspil at sætte effektivt ind over for rygning, der skaber så meget ulighed i sundhed. Det er skuffende. 

I Danmark oplever vi for første gang i mange år, at flere - især børn og unge - ryger. Det er et alvorligt tilbageslag for sundheden. Derfor skal der sættes ind med det vigtigste virkemiddel; nemlig prisen. Jo højere pris, des færre børn og unge vil begynde at ryge. Det fastslår forskningen. En prisstigning til 60 kroner er minimum. Det er en god begyndelse.

Der er et overvældende flertal i befolkningen for en pris på mindst 60 kroner. Det er der også blandt alle partiers vælgere. Og i Folketinget fastslog et markant flertal før valget, at prisen på en pakke cigaretter skal stige med mindst 20 kroner pakken. Og det er der fortsat flertal for efter valget.

Vi håber derfor, at Mette Frederiksen ændrer holdning og tilslutter sig det sundhedspolitiske flertal, så hun kan opfylde sin ambition om at gå over i historien som børnenes statsminister - også når det gælder de børn, som ryger. Hver eneste dag året rundt begynder 40 nye børn og unge at ryge, og halvdelen af dem vil dø, hvis ikke de stopper igen.

Vi anerkender, at regeringens udspil rummer gode initiativer som at skjule tobakken i butikkerne, at gøre pakkerne neutrale og at indføre røgfri skoletid på alle skoler og ungdomsuddannelser. Men disse tiltag risikerer at virke langt mindre effektivt, fordi regeringen har fravalgt at bruge prisvåbenet. Det er som at kæmpe med hænderne på ryggen.

Vi håber, at Socialdemokratiet vil tilslutte sig det sundhedspolitiske flertal i befolkningen og Folketinget. Kampen for en røgfri generation kan vi faktisk vinde, hvis alle gode kræfter står sammen om de rigtige indsatser med en langt højere pris på tobak som den vigtigste. Kom nu ind i kampen!