Gå til indhold

Økonomiforhandlinger

Aftale om økonomi for 2021 på plads

Danske Regioner og regeringen har i dag underskrevet en aftale om økonomien for næste år. Aftalen sikrer regionerne 1,3 milliarder kroner mere til at drive sundhedsvæsenet og 3,5 milliarder kroner til investeringer i bygninger og apparatur. Samtidig er man enige om, at regeringen skal dække de udgifter, regionerne har haft og vil få i forbindelse med COVID-19.

Danske Regioner har indgået en aftale med regeringen om rammerne for økonomien i regionerne i 2021. Aftalen giver regionerne 1,3 milliarder kroner ekstra til driften af sundhedsvæsenet.

- Det blev hårde forhandlinger, og det er ingen hemmelighed, at resultatet er et stykke fra vores ambition. Men det blev trods alt en tilfredsstillende aftale – til glæde for patienterne, pårørende og medarbejderne. Vi anerkender, at der også er afsat penge på finansloven til bedre psykiatri og flere sygeplejersker, og det gør det samlede billede tilfredsstillende, siger Stephanie Lose, formand i Danske Regioner.

Hun betegner dog aftalen som stram i forhold til det udgiftspres, som forventes næste år fra de stigende medicinudgifter og nye behandlingsmuligheder.

Udgifter til COVID-19 dækkes

Med økonomiaftalen er Danske Regioner og regeringen også enige om, at der gøres status for en række af de udgifter, regionerne har haft i forbindelse med Corona-pandemien. Den samlede regning kender ingen dog endnu, og den skal derfor opgøres endeligt senere.

Her og nu får regionerne 3,1 milliarder kroner til de udgifter, der er afholdt til blandt andet indkøb af værnemidler og testudstyr. Samtidig sendes der et klart signal om, at der er finansiering til flere behandlinger i 2020, så hospitalerne kan indhente de mange udskudte operationer.

- Vi er glade for signalet om, at vi ikke skal holde os tilbage i resten af året, men øge aktiviteten mest muligt. Det er helt nødvendigt, at det ikke er vores budgetter, der holder os tilbage nu, hvor flere patienter igen henvises til udredning og behandling, og vi samtidig skal nedbringe puklen af udskudte operationer med videre, siger Stephanie Lose.

Flere penge til bygninger og apparatur

Foruden penge til drift og COVID-19 er der også enighed om, at regionerne i 2021 får et samlet anlægsniveau på 7,5 milliarder kroner. Af dem er 4 milliarder det forventede afløb på kvalitetsfondsbyggerierne. Det betyder, at regionerne til næste år vil have 3,5 milliarder kroner til at renovere gamle bygninger og indkøbe nyt apparatur og it. Det er en milliard mere end i aftalen for 2020.

- Det er et pænt løft. Pengene falder virkelig på et tørt sted, for mange af vores bygninger er slidte og mere end 50 år gamle. Ligeledes kan de ekstra penge give mulighed for at udskifte medicoteknisk udstyr og it.  Aftalen giver mulighed for, at vi kan gøre en ekstra indsats for at gøre vores hospitaler mere tidssvarende, siger Ulla Astman, der er næstformand i Danske Regioner.

Hun tilføjer, at de øgede anlægsaktiviteter også er et velkomment bidrag til at holde hånden under beskæftigelsen i Danmark.


Læs mere:

Relaterede nyheder

Læs mere

Danske Regioner ønsker styringsredskaber og medicingaranti for at sikre sundhedsvæsenets økonomi mod medicinudgifter på himmelflugt

Udgifterne til tilskudsmedicin steg med 1,4 milliarder kroner i 2023, og de stigende udgifter har store konsekvenser for regionernes samlede økonomi. Flere styringsredskaber og en medicingaranti kan sikre, at store udgiftsstigninger ikke slår bunden ud af sundhedsvæsenet.

Læs mere

Debat: Skalering skal sikre, at dansk sundhedsinnovation når sit fulde potentiale

Hvordan gør vi innovation til en kerneopgave i sundhedsvæsenet? Det spørgsmål tager konferencen 'Sund Skalering' d. 12. marts blandt andet fat på. Adam Wolf m.fl. skriver i anledning af konferencen et debatindlæg om vigtigheden af skalering af dansk sundhedsinnovation.

Læs mere

Kronik: Vi skal ruste sundhedsvæsenet til fremtiden med et nationalt center for sundhedsinnovation

I fremtiden vil færre medarbejdere skulle behandle flere patienter med stigende behov. Derfor har vi brug for flere løsninger, der frigør arbejdskraft til at løse sundsvæsenets kerneopgaver. Og vi har brug for en effektiv skalering af de løsninger, der virker.

Læs mere

Debat: Det skal være slut med sektorgrænser og kassetænkning

Danske Regioner vil reformere sundhedsvæsenet, så ansvar og økonomi for den samlede kæde af sundhedsydelser samles under én aktør. Bliver det til virkelighed, kan vi sige goddag til et bæredygtigt sundhedsvæsen og farvel til sektorgrænser, kassetænkning og opdelt lovgivning.

Læs mere