Gå til indhold

Økonomiforhandlinger

Mænd over 65 år har brug for mest behandling

Når vi bliver ældre, har vi mere brug for sundhedsvæsenet. Nye tal viser blandt andet, at det er ældre mænd, der har brug for mest behandling. Danske Regioner beder derfor om to milliarder ekstra ved økonomiforhandlingerne, så man både kan følge med den demografiske udvikling og tage nye behandlinger i brug.

Det koster gennemsnitligt sundhedsvæsenet 12.100 kroner om året at behandle en dansker i det somatiske sundhedsvæsen. For borgere over 65 år er prisen noget højere, nemlig 28.300 kroner årligt. Det viser nye tal fra Danske Regioner. Samlet bruger regionerne 31,5 milliarder kroner på at behandle borgere over 65 år, hvilket svarer til 46 procent af udgifterne i det somatiske sundhedsvæsen.

Tallene understreger, at man som dansker får brug for mere behandling i sundhedsvæsenet, når man bliver ældre. Samtidig bliver der stadig flere danskere over 65 år, og sundhedsudgifterne forbundet med at behandle dem er stigende.

Derfor bør regeringen lægge to milliarder kroner ekstra på bordet ved økonomiforhandlingerne, så regionerne både kan følge med den demografiske udvikling og også fortsat tilbyde nye behandlinger til patienterne. Det mener næstformand i Danske Regioner, Ulla Astman:

- I regionerne vil vi gerne fortsat kunne give danskerne den bedst mulige behandling, så de lever så godt og længe som muligt. Men med flere ældre borgere stiger sundhedsvæsenets udgifter automatisk. Derfor beder vi nu regeringen om to milliarder ekstra, så vi både kan følge med den demografiske udvikling og samtidig har penge til at tage nye behandlinger og medicin i brug, der kan gøre en forskel for patienterne.

Store kønsforskelle

Danske Regioners kortlægning viser også, at der er forskel mellem mænd og kvinder. Op til de 60 år koster behandlingen af kvinder i gennemsnit mere end behandlingen af jævnaldrende mænd. Men herefter skifter det, og i de sene dele af livet har mænd højere sundhedsudgifter end kvinder.

Samlet set er ældre mænd den samfundsgruppe, der har brug for mest behandling i sundhedsvæsenet. Mænd over 65 år koster i gennemsnit 31.800 kroner om året, og det er 20 procent mere end kvinder i samme alder, som gennemsnitligt koster 25.400 kroner årligt. Ældre mænd rammes nemlig blandt andet oftere af kræft, lungesygdomme, blodpropper i hjertet og diabetes.

Udgifterne er blandt andet så høje, fordi sundhedsvæsenet hele tiden udvikler sig og udvider sine tilbud, blandt andet ved at tilbyde nye behandling og ny medicin som eksempelvis trombektomi-behandling af blodpropper eller TAVI-behandling af hjertepatienter. Det forklarer Ulla Astman:

- I sundhedsvæsenet kan vi hele tiden tilbyde patienterne nye behandlingsformer, der sikrer, at vores ældre får flere gode leveår. Den udvikling er jeg stolt af, og den viser styrken af det danske velfærdssamfund. Men hvis det skal forblive sådan, kræver det markante investeringer fra regeringens side nu og her.

Økonomiforhandlingerne mellem regeringen og Danske Regioner fortsætter i dag.

 

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Relaterede nyheder

Læs mere