Gå til indhold

OK21

RLTN har modtaget varsel om konflikt fra Dansk Sygeplejeråd

Varslet er modtaget, efter Forhandlingsfællesskabet har oplyst Danske Regioner, at de øvrige faglige organisationer har stemt ja til både det samlede forlig og forligene med de enkelte organisationer.

RLTN har den 22. april modtaget varsel om konflikt fra Dansk Sygeplejeråd. Konfliktvarslet kommer efter et lille flertal af DSR’s medlemmer den 25. marts stemte nej til de forlig, der blev indgået mellem RLTN og hhv. Sundhedskartellet og Forhandlingsfællesskabet i slutningen af februar. Udover DSR har radiograferne stemt nej.

RLTN forventer, at forligsmanden inden for kort tid vil indkalde RLTN og DSR til forhandlinger i forligsinstitutionen.

I samarbejde med regionerne vil RLTN nu nærlæse konfliktvarslet med henblik på at vurdere konsekvenserne og behovet for nødberedskabsaftaler. RLTN og DSR er forpligtet til at indgå nødberedskabsaftaler, så der tages hånd om livsvigtige og uopsættelige opgaver, så de patienter, der ikke kan vente på behandling, får den behandling de skal have.

- Vi vil i RLTN indgå konstruktivt og resultatorienteret i dialogen med DSR og Forligsmanden for at undgå konflikten, siger Anders Kühnau, der er formand for RLTN.

Fakta om Sundhedskartellets afstemningsresultat ved OK21

  • Sundhedskartellet består udover DSR af Danske Tandplejere, Danske Bioanalytikere, Danske Psykomotoriske terapeuter, Farmakonomforeningen, Kost- og Ernæringsforbundet, Danske Fodterapeuter og Radiograf Rådet.
  • Sundhedskartellet har samlet set stemt ja til det indgåede forlig mellem RLTN og Sundhedskartellet, men et flertal i Dansk Sygeplejeråd og Radiograf Rådet har stemt nej
  • 53,5% af DSR’s medlemmer har stemt. 46,5% har stemt ja og 47,3% har stemt nej.

Fakta om de næste skridt

Det der sker nu, sker efter de regler, vi har for forhandlingerne i Danmark i den danske model.

  • RLTN har indgået to aftaler med relevans for sygeplejerskerne. Et forlig med Forhandlingsfællesskabet 20. februar, der regulerer generelle forhold som og et forlig med Sundhedskartellet 22. februar, der regulerer særlige vilkår for deres medlemmer – herunder DSR.
  • Medlemmerne af DSR og Radiograf Rådet har ved et flertal forkastet forligene ved urafstemning 25. marts.
  • DSR har efterfølgende meddelt RLTN, at man varsler strejke. Både strejke og lockout er anerkendte værktøjer i den danske model.
  • RLTN forventer, at forligsmanden indkalder parterne til forhandling. Forligsmanden har mulighed for at udskyde konflikten 14 dage af to omgange. Ellers vil konflikten iværksættes fire uger efter forligsmanden erklærer, at konfliktvarslet er fremsendt.
  • I mellemtiden skal DSR og RLTN indgå en nødberedskabsaftale der sikrer, at livsvigtige og uopsættelige opgaver udføres. De skal senest træde i kraft dagen inden konflikten.
Hvis du vil vide mere

Kontakt

Læs mere

Relaterede nyheder

Ny aftale med kiropraktorerne gør, at borgere kan udredes tættere på deres hjem

Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) og Dansk Kiropraktor Forening har indgået en ny tre-årig aftale. Den betyder, at kiropraktorerne får bedre muligheder for at understøtte de praktiserende læger og det øvrige sundhedsvæsen. Og så skal der dannes kvalitetsklynger på kiropraktorområdet, hvor kiropraktorerne skal arbejde med kvalitetsudvikling.

Læs mere

Ny aftale frigør tid og giver patienterne nemmere adgang til øjenlægen

Børn kommer mere i fokus hos de praktiserende øjenlæger og klinikpersonale kan i højere grad hjælpe med at frigøre tid for speciallægen. Det er to konkrete resultater af en ny aftale mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og Foreningen af Praktiserende Speciallæger.

Læs mere

Overenskomster for det regionale arbejdsmarked er stemt hjem

Afstemningen om OK24 er afsluttet for 150.000 regionalt ansatte, og resultatet er et klart ja. Dermed træder de nye overenskomster i kraft med tilbagevirkende kraft fra 1. april 2024. Heino Knudsen, formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN), glæder sig over opbakningen til de indgåede aftaler.

Læs mere

Danske Regioner: Bedre lægedækning for de mest syge danskere er muligt med ny patientfordeling i almen praksis

Det skal være mere attraktivt at være praktiserende læge i de områder, hvor behovet hos borgerne er størst.  Det er det ofte i områderne længst væk fra de største byer, og derfor skal læger her have færre patienter for at sikre bedre forebyggelse og behandling af fx kroniske sygdomme. Omvendt bør læger med de mest raske patienter have et højere patientantal. Det mener Danske Regioner, der snart forhandler ny overenskomst med Praktiserende Lægers Organisation. 

Læs mere