Gå til indhold

Sundhed

Ny analyse: Danskerne henter markant mere medicin på apoteket

Siden 2007 er danskernes køb af tilskudsmedicin fra apoteket steget med 38 procent. Det viser en ny analyse, der også fastslår, at udviklingen de seneste to år har givet regionerne ekstraudgifter for mere end 600 millioner kroner.

Danskerne får udleveret mere og mere medicin på apoteket. En ny analyse fra Danske Regioner viser, at danskernes forbrug er steget med hele 38 procent siden 2007, selvom antallet af danskere, der får medicin, har ligget rimelig konstant i perioden.

Alene i 2019 lød stigningen på 4,1 procent sammenlignet med året før, og særligt blandt den ældre del af befolkningen er forbruget af tilskudsberettiget medicin steget markant.

De nye tal vækker opmærksomhed hos formand for Danske Regioner, Stephanie Lose:

- Lægemidler spiller en afgørende rolle i behandlingen af sygdomme, og god medicin er hver dag med til at give rigtig mange danskere et bedre og længere liv. Det er overordnet set en utrolig positiv udvikling, der blandt andet skyldes en masse dygtige danske virksomheder og forskningsmiljøer, som hele tiden udvikler nye, forbedrede lægemidler til gavn for patienterne, siger hun og fortsætter:

- Men det er selvfølgelig afgørende, at patienterne kun tager den medicin, der har reel værdi for deres behandling – ellers risikerer effekten i stedet at blive bivirkninger, afhængighed og dårligere livskvalitet. Og jeg må indrømme, at de seneste års udvikling gør mig bekymret. I regionerne vil vi derfor nu se nærmere på, hvordan vi på tværs af hele sundhedsvæsenet kan sikre, at patienterne får den rigtige tilskudsmedicin i de rette mængder.

Medicinudgifterne fortsætter himmelflugt

Analysen viser også, at regionernes udgifter til tilskudsmedicin de seneste to år er steget med mere end 600 millioner kroner. Udviklingen sker efter, at udgifterne ellers i en årrække har ligget på et stabilt eller endda faldende niveau, blandt andet på grund af en række patentudløb. Prognoser viser desuden, at udgifterne forventes at stige yderligere i de kommende år.

Regeringen og Danske Regioner forhandler netop nu om regionernes økonomi i 2022, og hvis regionerne fortsat skal kunne tilbyde den nyeste medicin, er der brug for, at regeringen giver sundhedsvæsenet et væsentligt økonomisk løft ved forhandlingerne, lyder det fra Stephanie Lose:

- Når medicinregningerne bare vokser og vokser, lægger det et kæmpe pres på ressourcerne i vores sundhedsvæsen, hvor medarbejderne i forvejen løber rigtig stærkt. Hvis vi fremover skal kunne tilbyde patienterne den nyeste og bedste behandling, kræver det, at regeringen er klar til at finde de nødvendige midler til os, siger hun.

Den nye medicinanalyse præsenteres i forbindelse med Danske Regioners årlige generalforsamling, der i år løber af stablen i dag, torsdag den 20. maj. Analysen blev besluttet på sidste års generalforsamling.

 

Læs mere:

 

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Relaterede nyheder

Læs mere

De fem regionsrådsformænd: Ulighedspulje skal afhjælpe geografisk ulighed i sundhed

Samtlige formænd i Danmarks regioner er enige om, at det er en fælles opgave at bekæmpe den geografiske ulighed i sundhed. Uligheden er en kæmpe udfordring for både ansatte og patienter, og regionerne arbejder intensivt med at skaffe personale i alle dele af landet. Men problematikken er så alvorlig, at det også kræver en national indsats. Derfor foreslår de nu en statslig ulighedspulje.

Læs mere

Debat: Teknokratiske strukturreformer vil være gift for det danske sundhedsvæsen

Personale, patienter og pårørende kan blive gidsler i et udmattende og langvarigt reformforløb, hvis det regionale demokrati bliver hældt ned ad brættet til fordel for et teknokratisk styret sundhedsvæsen, som Moderaterne foreslår. I stedet er der brug for ansvarlige og langsigtede løsninger på det stigende behandlingsbehov og manglen på arbejdskraft.

Læs mere

Regionerne prioriterer og skaber sammenhæng i sundhedsvæsenet

Ofte bidrager sundhedsdebatten til nye indsigter og nøgterne bud på løsninger. Det kan dog efterhånden mærkes at valgkampen lurer under overfladen. Senest i Altinget hvor folketingskandidat for moderaterne Monika Rubin genbesøger en række påstande om regionernes arbejde og rolle i det danske sundhedsvæsen, skriver Danske Regioners formand for sundhedsudvalget, Karin Friis Bach i debatindlæg.

Læs mere

Regionernes udgifter til sygeplejerskevikarer ligger stabilt

Ny delrapport om eksternt vikararbejde for sygeplejersker viser, at udgifterne har ligget stabilt fra 2017-2021. Samt at det kun var en relativ beskeden andel af sygeplejerskerne, der både var ansat på et hospital og i et eksternt vikarbureau. Hospitalerne arbejder hårdt for at begrænse brugen af eksterne vikarer yderligere, fastslår formanden for Danske Regioners løn- og praksisudvalg, Heino Knudsen.

Læs mere