Gå til indhold

Sundhedsdata og -IT

Digitaliseringspartnerskabets anbefaling: Sundhedsområdet som digitale frontløbere

I dag afleverede Digitaliseringspartnerskabet 46 anbefalinger til, hvordan digitaliseringen styrker både velfærd og vækst. Et af hovedområderne er, at sundhedsområdet skal ses som digitale frontløbere.

Regeringens inviterede eksperter fra det private og offentlige Danmark har peget på syv temaer, og et af dem er, at data og teknologi er nøglen til en sundere befolkning. Regionerne har deltaget i Digitaliseringspartnerskabets arbejde og også i anbefalingen af, at sundhedsområdet skal ses som Danmarks digitale frontløber.

- I regionerne ved vi godt, at vi står vi over for en ny tid med udfordringer, som også kræver nye løsninger. Antallet af ældre stiger, flere danskere har kroniske sygdomme, mange oplever manglende sammenhæng i deres behandlingsforløb og vi mangler hænder. Jeg er glad for, at Digitaliseringspartnerskabet slår fast, at der er brug for en særskilt investeringsramme til modernisering af det offentlige digitales infrastruktur. For vi har både brug for at styrke vores digitale fundament og bygge ovenpå med nye løsninger for fortsat at levere kvalitet og effektivitet, siger formand for Danske Regioner, Stephanie Lose, og takker for arbejdet i partnerskabet, som har været både bredt inddragende og inspirerende. 

Sundhedsområdet er blandt de første 

Sundhedsvæsenet har i forvejen en høj grad af digitalisering og har været blandt de første til både at digitalisere daglige opgaver og udvikle nye løsninger. Dertil kommer, at Danmarks mængde af sundhedsdata, bl.a. som følge af vores personnummersystem, er uden sammenligning.

Digitaliseringspartnerskabet vurderer, at den høje digitaliseringsgrad ikke alene skaber bedre behandlinger og kan hjælpe på manglen på sundhedspersonale. Den kan også trækker både forskning og virksomheder til landet og skaber ny viden, vækst og arbejdspladser.

Som digital frontløber skal sundhedsområdet fortsætte vores fokus på de områder, hvor fx kunstig intelligens, robotteknologi og digital selvmonitorering allerede har vist potentiale, - som i kræftbehandlingen, ortopædkirurgi, kronikerområdet og i psykiatrien. Det samme gælder administrationsopgaver, håndtering af prøver og svar til diagnosticering og nogle plejeopgaver. Digitale løsninger kan skabe bedre sammenhæng mellem sektorer, mere skræddersyede patientforløb og muligheder for hjemmebehandling.

Samarbejde for at komme i mål 

I udarbejdningen af partnerskabets anbefalinger har regionerne også haft fokus på forudsætninger for digitaliseringen. Udviklingen kræver cyber- og informationssikkerhed, tillid til data og medarbejdere med nye digitale kompetencer i den offentlige sektor.

Regionerne har også spillet en rolle i anbefalinger vedrørende digital innovation, offentligt-privat samarbejde, udbudsprocesser og grøn omstilling.

- Med den grønne omstilling har offentlige og privat aktører, måske i højere grad end nogen sinde før, de samme mål. Derfor skal vi arbejde tættere sammen, så vi har flere hænder på kogepladen fra ide til implementering. Vi skal have flere fora, flere fællesprojekter, og vi skal sammen udrydde unødvendige reguleringer, siger formand for Danske Regioner, Stephanie Lose.

Digitaliseringspartnerskabets anbefalinger skal nu indgå i regeringens ny samlede strategi, som skal styrke digitaliseringen – og med sundhedsområdet som frontløbere – styrke vores sundhed og vækst, skabe flere leveår for danskerne og mindre ulighed i sundhed.

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Pressekontakt

Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk

 

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Stephanie Lose,
Formand for Danske Regioner, regionsrådsformand
T
M 25 33 09 82
E formanden@regioner.dk
Billede af Stephanie Lose.
Læs mere

Relaterede nyheder

Danmark vil være førende i brug af sundhedsdata

Parterne på sundhedsdataområdet er blevet enige om en fælles vision for strategisk samarbejde om bedre og mere sikker brug af sundhedsdata. Danske sundhedsdata er internationalt enestående, og nye teknologiske muligheder giver bedre muligheder for at anvende sundhedsdata til at forbedre sundhedsvæsenet og danskernes sundhed. En række udfordringer står dog i vejen for at opnå det fulde potentiale. Det vil parterne nu løse.

Læs mere

Nyt tilbud: Det skal være lettere for forskere at få rådgivning om adgang til sundhedsdata

En ny landsdækkende vejledningsfunktion skal hjælpe forskere og virksomheder med at finde rundt i det danske sundhedsdatalandskab og processen med at søge om adgang til relevant sundhedsdata til forskningsbrug. Vejledningen åbner i dag.

Læs mere

Algoritmer på arbejde: Nye projekter med kunstig intelligens flytter ind på hospitalerne

I det nye år starter 12 nye projekter med kunstig intelligens i regioner og kommuner. De skal blandt andet anvende kunstig intelligens til at sikre patienter en tryg hjemsendelse fra hospitalet gennem hjemmemonitorering og udbrede en algoritme til sortering af indkomne mails.

Læs mere

Debatindlæg: Ny sundhedsteknologi gavner både borgere, medarbejdere og samfundsøkonomien

Dansk Metal og Danske regioner, - industrien og sundhedssektoren, - har en del til fælles, når det kommer til ny teknologi. På samme måde som robotteknologi og automatisering gavner dansk industri, så har vi brug for mere digitalisering og ny teknologi i sundhedsvæsnet, hvis vi skal kunne følge med. Det skriver forbundsformand for Dansk Metal, Claus Jensen, og formand for regionerne, Stephanie Lose her i et fælles indlæg.

Læs mere