Gå til indhold

Regionalvalg

Lidt flere kvinder vil være regionalpolitikere

I alt 487 kvinder stiller op til regionalvalget i de fem regioner d. 16. november. Det er 47 flere end ved sidste valg, og svarer til, at 36,0 procent af kandidaterne er kvinder ved det kommende valg. Ved sidste regionalvalg -i 2017- var andelen af kvindelige kandidater over fire procentpoint lavere, nemlig 31,7 procent, og ved valget i 2013 var kun 28,8 procent af de opstillede kvinder.

- Med en andel på 36,0 procent den her gang, ser vi endnu engang, at der er flere kvinder, der stiller op, og det er en videreudvikling af en tendens, vi har set gennem mange år. Vi er nærmere ligestilling, men vi er der ikke endnu, for vi har endnu ikke en fifty-fifty-kønsfordeling, påpeger lektor og valgforsker Karina Kosiara-Pedersen fra Københavns Universitet.

- Umiddelbart skulle man tro, at netop valg til kommunal- og regionalpolitik appellerede mere til kvinder, end det er tilfældet, tilføjer hun.

- Valget gælder jo nære emner som sundhedsvæsen og børnepasning, der traditionelt appellerer til kvinder, men mange har svært ved at afsætte tiden til det, fordi de også prioriterer job og familie, siger valgforskeren.  

Kvinder opnår oftere valg

Men én ting er at stille op, en anden er kvindernes muligheder for rent faktisk at blive valgt og få indflydelse. Og her er kvinderne foran på point: Ved tidligere valg er en større andel af kvinderne nemlig blevet valgt end den andel, kvinderne udgjorde på stemmesedlerne. I regional sammenhæng gælder det, at 38 procent af de nuværende regionalpolitikere er kvinder, mens deres køn kun udgjorde 31,7 procent af kandidaterne, da de blev valgt ved sidste regionalvalg.

- Den højere andel valgte kvinder viser, at vælgerne gerne stemmer på kvinder. Og især at kvinder i højere grad end mænd stemmer på kvinder, forklarer valgforsker Karina Kosiara-Pedersen. Erfaringen viser, at især den første kvinde på en liste høster pænt mange personlige stemmer: Hvis hun fx står som nummer tre efter to mænd på en liste, har hun generelt større chance for at blive valgt end en mand, hvis nummer tre på listen var endnu en mand.  

Kilde: Danmarks Statistik samt Danske Regioners optælling af kandidatlisterne for valget 2021. Optællingen er baseret på drenge- og pigenavne, og tager derfor ikke højde for evt. kandidater med non-binær kønsopfattelse.

Læs mere

Om regionalvalget og bliv klogere på det regionale demokrati og regionernes arbejde på Danske Regioners hjemmeside om regionalvalget

  • Værd at vide om regionalvalget (regioner.dk/stem)
Tabel over antallet af kvindelige kandidater i regionerne.