Nu får ældre og udsatte borgere nemmere ved at gå til lægen over video - noget som bliver mere og mere udbredt blandt befolkningen generelt. En ny løsning henvender sig nemlig især til dem, hvor apps, NemID og MitID kan virke fremmede.
Luk
En ny IT-løsning giver mulighed for, at udsatte borgerne nemt kan starte et lægebesøg over video på sin mobil. Løsningen er udviklet af PLO med midler fra den seneste overenskomstaftale mellem Danske Regioner og PLO.
Nu får ældre og udsatte borgere nemmere ved at gå til lægen over video - noget som bliver mere og mere udbredt blandt befolkningen generelt. En ny løsning henvender sig nemlig især til dem, hvor apps, NemID og MitID kan virke fremmede.
- Videokonsultationer er blevet en naturlig del af hverdagen i almen praksis. Det er godt, for mange patienter er glade for at kunne gå til lægen hjemmefra, ligesom lægerne gerne vil tilbyde en god service til deres patienter. Tilgængeligheden og sikkerheden skal være sådan, at også ældre og udsatte borgere kan gå til lægen på video, og jeg håber, at endnu flere udsatte og ældre nu benytter sig af muligheden, siger Jørgen Skadborg, der er formand for PLO.
Med den nye løsning får borgeren en sms fra lægeklinikken om, at de har en planlagt videokonsultation. Borgeren trykker på et link i SMS’en, hvorefter videokonsultationen starter. Det nye SMS-værktøj supplerer adgangen til video i Min Læge appen, som stadig er det primære værktøj til videokonsultationer. 2. næstformand i Danske Regioner, Lars Gaardhøj, siger:
- Det kan være hårdt arbejde at gå til lægen som ældre eller udsat. Ud ad døren, ned ad trappen, vente på bussen og vente i venteværelset. Nu gør Danske Regioner og PLO det nemmere at gå til lægen hjemmefra for dem af os, som er ældre eller udsatte. Før kunne det måske virke som en uoverkommelig opgave at koble sig på en videokonsultation. Det laver vi om på med den nye sms-løsning. Digitalisering skal være til gavn for os alle – også når vi har særlige udfordringer eller ikke vokset op med en smartphone i hånden.
94 procent af alle klinikker tilbyder i dag konsultationer på video, primært igennem appen Min Læge, som er downloadet to millioner gange. I gennemsnit foretager de praktiserende læger omkring 38.000 videokonsultationer om måneden, og tallet er i fremgang.
Løsningen er udviklet af PLO med midler fra den seneste overenskomstaftale mellem Danske Regioner og PLO. Her blev det aftalt at se på videoløsninger til borgere uden NemID.
Anne Mette Ehlers, chefrådgiver
Kommunikation
M: 9116 7399
E: ame@regioner.dk
Nanna Kathrine Pedersen, seniorkonsulent
Center for Sundhedsinnovation (SINO)
M: 2979 6364
E: npe@regioner.dk
T | |
M | 28 92 25 98 |
E | formand@regionh.dk |
Danske Regioner efterlyser fælles analyse af investeringsbehovet sammen med regeringen. Sundhedsvæsenets IT-systemer er blandt den samfundskritiske infrastruktur, hvor der er stort behov for at investere i vedligehold og udskiftning.
Lad os bygge et digitalt fundament, der én gang for alle samler patienternes spredte data på tværs af sektorer. En fællesoffentlig sundhedssky kan sikre ansvar fra start til slut i takt med, at mere behandling flytter til det nære.
Det er afgørende, at regionernes medarbejdere er så trygge som muligt. - Vi arbejder løbende på at sikre trygge rammer for vores medarbejdere, også der hvor det er svært. I fremtiden vil vi derfor give mulighed for at beskytte medarbejderes navne i journalerne, hvor der er behov for dette, siger formand for Danske Regioner, Anders Kühnau.
Kunstig intelligens skal have en plads i sundhedsvæsenet, skriver Lars Gaardhøj, Danske Regioner og Camilla Rathcke, Lægeforeningen i Avisen Danmark.