Gå til indhold

Forskning

Søg penge til forskning i forebyggelse

Der er nu igen åbent for ansøgninger til 'Den Fælles Regionale Pulje til Forskning i Forebyggelse'. – Hvis vi skal løfte folkesundheden, er det afgørende at investere målrettet i forebyggelse, siger Karin Friis Bach, formand for Danske Regioners sundhedsudvalg.

Hvordan kan fysisk aktivitet sikre, at færre ældre oplever funktionstab og begrænsninger i deres hverdag? Får HPV-hjemmetest flere kvinder til at deltage i screeninger mod livmoderhalskræft? Og mindsker familiebaserede samtaleforløb risikoen for, at børn af forældre med psykisk sygdom selv udvikler en psykisk lidelse?

Det er tre gode eksempler på lovende forskningsprojekter, der sidste år modtog støtte fra Regionernes Forebyggelsespulje. 

 

For sjette gang er det nu muligt at søge penge til forskningsprojekter, der sætter fokus på forebyggelse. Der er syv millioner kroner i puljen, som uddeles i foråret 2024 til de bedste forskningsprojekter.
 
- Der er meget at vinde for den enkelte og for vores alles sundhedsvæsen, hvis vi bliver bedre til at sætte ind tidligt og forebygge, at sygdom opstår eller forværres. Forebyggelse er nøglen til mere lighed i sundhed, bedre trivsel og et bæredygtigt sundhedsvæsen. Derfor håber jeg også, at vi igen i år modtager mange ansøgninger til forebyggelsespuljen, siger Karin Friis Bach, formand for Danske Regioners sundhedsudvalg.

Vurdering og ansøgningsfrist

Siden 2019 har 39 projekter fået støtte, og i 2023 modtog syv projekter midler fra Forebyggelsespuljen.

Ved vurderingen af ansøgningerne lægger regionerne vægt på, at resultaterne kan udbredes til flere regioner og kommuner. Derudover prioriteres projekter, der involverer flere samarbejdspartnere og forskningsmiljøer.

Arbejdsgruppen, der vurderer ansøgningerne, består af repræsentanter fra regionerne og fra Praktiserende Lægers Organisation. De udvælger en række ansøgninger, der sendes til en regional styregruppe, der endeligt udvælger hvilke projekter, der skal have støtte.
 
Ansøgningsfristen er 17. januar 2024. Projekter, der modtager bevilling, får besked senest i april 2024.
 
Læs mere om, hvilke projekter, der tidligere har modtaget bevilling fra puljen. Få information om puljen, og hvordan du kan søge:

 

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Om forskningspuljen

Hvis du har spørgsmål til Den fællesregionale pulje til forskning i forebyggelse, er du velkommen til at sende en mail til forebyggelsespuljen@regioner.dk. 

Pressekontakt

Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk

Relaterede nyheder

Læs mere

Vi skal mod nye mål og handle nu for at sikre kræftpatienterne i fremtiden

De seneste årtier har været præget af store fremskridt på kræftområdet. Der er sket en flot faglig udvikling inden for diagnostik og behandling af kræft. Og en stor portion politisk vilje har været med til at løfte kræftområdet, blandt andet gennem fire kræftplaner.

Læs mere

Debat: Mere forskning i psykiatrien kan redde liv og mindske ulighed i sundhed

Det er nødvendigt at styrke den uafhængige sundhedsforskning, hvis vi skal sikre den bedste behandling, mere lighed i sundhed og flere sunde leveår til danskerne i fremtiden. Den frie og uafhængige forskning kan bidrage til at sætte fokus på oversete sygdomsområder, som ikke har industriens bevågenhed, men hvor mange danskere er berørte. Her er psykiatriområdet et oplagt eksempel.

Læs mere

Debat: Stor stigning i anvendelsen af sensorbaserede glukosemålere

Andelen af patienter, der har fået tildelt en sensorbaseret glukosemåler som hjælpemiddel eller behandlingsredskab er steget fra 67 til 74 pct procent siden Behandlingsrådet kom med anbefalinger på området i det tidlige forår.

Læs mere

Forebyggelse er det bedste middel mod det pressede sundhedsvæsen

Som medlemmer af Sundhedssektorens Prioriteringsråd er Adam Wolf og Camilla Rathcke enige om, at der er store gevinster for den enkelte, for sundhedsvæsenet og for samfundsøkonomien, hvis vi forebygger langt mere end i dag.

Læs mere