Forfatter Anna Juul modtog Danske Regioners pris som Årets Sundhedsdebattør på Folkemødet 2023. Anna Juul vinder prisen for at sætte psykiatrien og behandlingsvæsenet til debat og for at opfordre os alle til at gøre op med stereotype forestillinger om psykisk sygdom.
Brugen af tvang i psykiatrien falder
I 2017 blev færre psykiatriske patienter lagt i bælte end tidligere. Det er positivt, at det er lykkedes at nedbringe brugen af tvang i psykiatrien i år, selvom der endnu er et stykke vej for at nå målet om en halvering i brugen af tvang i 2020.
”Vi kan se den rigtige udvikling i de nye tal, og det er positivt. For vi skal blive bedre til at undgå tvangsforanstaltninger. Det er et langt sejt træk at når i mål, men viljen er der til at nedbringe brugen af tvang, men der mangler ressourcer og overskud i en meget travl hverdag, siger formand for psykiatriudvalget Sophie Hæstorp Andersen.
Tvangen kan og skal reduceres
”Vi fortsætter derfor med det politiske og ledelsesmæssige fokus, så vi kan lære af de afdelinger, der har gjort sig gode erfaringer på området. Regionernes fokus fremgår også af den nye indgåede økonomi-aftale mellem staten og regioner,” siger Sophie Hæstorp Andersen.
Forebyggelse skal hjælpe med at reducere tvang
”Det er endnu en god grund til, at et øget samarbejdet mellem regioner og kommuner er hamrende vigtigt og kan nedbringe tvangen i psykiatrien. Derfor ser regionerne med stor forventning frem til, at der snart bliver mulighed for at søge penge til etablering af tværsektorielle teams, som skal bidrage til at nedbringe tvang,” siger udvalgsformanden.
FAKTA
Hovedpointer i ”Monitorering af tvang i psykiatrien”
- For de to indikatorer i partnerskabsaftalen, som har tilknyttet en målsætning om halvering (’andelen af personer der bæltefikseret af antal indlagte’ og ’totale antal bæltefikseringer over 48 timer’), er der nationalt opnået et fald i anvendelsen det seneste år på landsplan og siden baseline. Denne udvikling er særligt båret af udviklingen i Region Hovedstaden og Region Syddanmark.
- Resultaterne viser, at det i samtlige regioner ikke er lykkedes at nedbringe antallet af personer, der udsættes for tvang, men at tvangsforanstaltningerne overordnet set er ændret til mindre indgribende tvangsformer. Det vil sige, at brugen af tvang indtil videre er omlagt fremfor nedbragt – og dermed er brugen af beroligende medicinering steget en anelse.
- Der har været et ganske lille fald nationalt i antallet og andelen af børn og unge under 18 år, der berøres af én eller flere tvangsforanstaltninger, men niveauet ligger fortsat betydeligt over baseline på nationalt niveau.
- Samtlige regioner ligger over baseline i forhold til antallet og andelen af børn og unge, der tvangsindlægges.
Satspuljeaftale 2018 – 2021: midler til at styrke regioner og kommuners samarbejde om tværsektorielle teams om nedbringelse af tvang
Audit-tvangsindlæggelse børn og unge
Opsummering af resultater på audit i forhold til tvangsindlæggelser:
- Størstedelen af patienterne er mellem 15-17 år og det er overvejende piger/kvinder.
- Ca. 70 % af patienterne der blev tvangsindlagt, kom fra en institution (privat/ kommunal/regional).
- Langt hovedparten af patienterne har en socialfaglig handleplan og er kendt i psykiatrien.
- Halvdelen af patienterne har tidligere været tvangsindlagt og der bør derfor være særligt fokus på denne gruppe.
- Af tydelige tegn på forværring inden indlæggelsen, ses øget selvskade hos ca. halvdelen af patienterne.
Læs den samlede rapport her: