Gå til indhold

Coronavirus/Covid-19

Psykiatrien er der fortsat for mennesker med psykisk sygdom

Regionerne arbejder på omlægning af særligt de ambulante aktiviteter til telefon og video. Ligesom de udvider til flere hjemmebesøg. Den generelle tilgang i alle regioner er, at man fastholder mest mulig aktivitet i psykiatrien, mens coronakrisen står på.

Flere tiltag er kommet til i psykiatrien på det seneste, så der også her tages højde for at nedbringe smitterisikoen for coronavirus.

Det er først og fremmest øget brug af video- og telefonopkald, som erstatter fysisk fremmøde i ambulatorierne i de situationer, hvor det giver mening. Ligesom hyppige hjemmebesøg blandt patienter i psykiatrien i nogle tilfælde sker som et alternativ til en indlæggelse.

Begge initiativer er iværksat for at skærme sårbare patienter med svækket immunforsvar og forhindre smittespredning til medarbejdere. Hjemmebesøgene betyder også, at de mennesker, der er ramt af svær angst - der kan blive udløst af frygten for at få coronavirus - ikke behøver at forlade deres trygge rammer. 

- Jeg er glad for, at medarbejderne i psykiatrien viser en meget hurtig omstillingsparathed, så vi så vidt muligt også kan nedbringe smitterisikoen for patienter og personale med tilknytning til psykiatrien, siger Sophie Hæstorp Andersen, der er formand for Danske Regioners psykiatri- og socialudvalg. 

Psykiatrien vil fortsat være der dem, der har behov, understreger hun:

- I en tid, hvor frygten for smitte fører til isolation fra andre mennesker og strukturerne i hverdagen smuldrer, er det klart, at mennesker der lever med angst, tvangstanker, depression eller lignende er mere udfordrede. Det kan ændre på det samlede billede af aktivitet i psykiatrien senere, fordi vi fremadrettet kan møde flere borgere med brug for hjælp, end vi har forventet, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Tal med din psykolog på video

En ny aftale mellem Danske Regioner og Dansk Psykolog Forening har for nyligt gjort det muligt, at danskerne kan tale med deres psykolog gennem sundhed.dk.

- I regionerne er vi stolte over, at vi på meget kort tid har skabt en videoløsning, som nemt, sikkert og smittefrit kan tages i brug af danskere, der har behov for psykologhjælp, sagde Sophie Hæstorp Andersen, da videoløsningen blev præsenteret.

Henvend dig ved din almindelige læge

Danske Regioner har i samarbejde med Praktiserende Lægers Organisation tidligere været ude at opfordre danskerne til stadig at henvende sig ved egen læge med de sygdomme, som de også før coronakrisen ville have henvendt sig med.

Det samme gør sig gældende, når det kommer til psykiatriske sygdomme:

- Det er præcis lige så vigtigt som før, at man henvender sig ved sin almindelige læge, hvis man oplever problemer med psyken, så man kan få den hjælp, man har behov for, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Det er den praktiserende læge, der vurderer, om man skal henvises til psykiatrien i regionerne. Udenfor almindelig åbningstid gælder det fortsat, at man kan kontakte lægevagten i den region, man bor i.

Læs mere

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Pressekontakt

Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk

Hvis du vil vide mere

Om Coronavirus/Covid-19

Find mere information fra danske myndigheder om coronavirus/covid-19 på:

www.coronasmitte.dk.

Læs mere

Relaterede nyheder