Gå til indhold

Corona/Covid-19

Regionerne opretter Covid-19 Biobank i håb om bedre behandling

Målet er, at samle data fra 6.000 Corona-smittede. Blod- og podningsprøverne fryses ned på hospitalerne, og data registreres i Regionernes Bio- og GenomBank (RBGB) i den nye landsdækkende Covid-biobank. -Vi åbner for, at landets mange dygtige klinikere og forskere kan søge om adgang til data. Med øget viden styrker vi muligheden for bedre behandling til patienterne, siger næstformand for Danske Regioner, Ulla Astman.

Den nye biobank, Dansk Covid-19 Biobank, er oprettet med ekspresfart i løbet af en uge, og allerede nu er de første prøver fra Aalborg frosset ned. Data registreres nationalt i Covid-19-biobanken, hvor klinikere og forskere kan søge om adgang til prøverne.

- I bedste fald kan de mange oplysninger give viden om, hvordan sygdommen udvikler sig hos patienter og bidrage til en vaccine mod Corona-smitte, siger professor Estrid Høgdall fra Regionernes Bio- og Genombank (RBGB).

Desuden kan prøverne muligvis resultere i bedre behandlingsforløb: - Det kan f.eks. tænkes, at vi opnår viden om, hvordan den medicin, som kronisk syge tager, spiller ind i COVID-19 behandlingsforløbet, siger Estrid Høgdall.

Hun nævner også, at det er interessant, om de mange data kan bruges til at finde ud af, hvorfor nogle patienter rammes hårdt, mens andre går fri.
- Vi ved desværre alt for lidt om, hvorfor nogle, der ellers er raske, bliver mere alvorligt syge af Covid-19 end andre. Vi ved f.eks. ikke, om de alvorligt syge har særlige gener, der har betydning, siger Estrid Høgdall.

Indsamlingen af data sker efter de gældende principper i Regionerne Bio- og Genom-Bank og i samarbejde med den Nationale Biobank under Statens Seruminstitut for at sikre så mange prøver som muligt.

Arbejdet haster, og derfor er Danske Regioners næstformand, Ulla Astman tilfreds med, at Covid-19-banken er blevet etableret så hurtigt:

-Prøver skal nu fryses ned i stort omfang. Flere skal testes nu, og jeg er sikker på, at mange patienter er glade for, at de kan hjælpe. Vi ønsker alle sammen at afbøde virkningerne af den her pandemi, der giver både befolkningen og sundhedsvæsenet store udfordringer, siger hun.

CGI er daglig leverandør til RBGB og har stillet IP rettigheder til rådighed uden beregning for det fælles formål at kortlægge COVID-19 og bidrage til en mulig forbedret behandling.

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Pressekontakt

Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk

Hvis du vil vide mere

Om Corona/Covid-19

Find mere information fra danske myndigheder om coronavirus/covid-19 på:

www.coronasmitte.dk.

Læs mere

Relaterede nyheder