Gå til indhold

Coronavirus/Covid-19

International medieinteresse for dansk vaccinationsindsats

Danmark er det land i EU, som har givet flest doser vaccine pr. indbygger, og regionerne oplever stor interesse fra internationale journalister, som gerne vil høre hvorfor.

Den danske vaccinationsindsats vækker i disse dage opsigt uden for Danmarks grænser.

For mens der er pt. er givet godt 3 doser vacciner pr. 100 indbyggere i Danmark, ligger tallet kun omkring 1,45 i fx Sverige og Tyskland. Der er med andre ord givet over dobbelt så mange vaccinedoser pr. indbygger i Danmark end i flere af vores nabolande, siden vaccinationerne gik i gang i hele EU den 27. december.

Og hvordan er vi så lykkedes med det? Det er spørgsmålet fra bl.a. tyske, franske, svenske, belgiske og finske medier, som i disse dage besøger flere danske regioner, hospitaler og vaccinationscentre.

- Journalisterne er meget imponerede over, at vi har brugt næsten alle de vacciner, vi har modtaget, og at vi har givet over 175.000 doser allerede. I de fleste andre lande er man slet ikke så effektive med at rulle vaccinerne ud, og de er nysgerrige efter at vide, hvorfor vi er kommet så godt i gang, siger formand for Danske Regioner, Stephanie Lose, og understreger, at den effektive indsats i høj grad skyldes et tæt samarbejde og koordination mellem statslige myndigheder, regioner, kommuner og praktiserende læger.

Vaccinationscentre og digitale løsninger

I de internationale indslag nævnes forskellige årsager til den effektive indsats, herunder vaccinationscentrene, som skyder op i alle regioner, hvor man kan vaccinere borgere i stor skala, samt digitale løsninger, som gør det muligt at booke tid og sted for vaccination. Samtidig oplever man i Danmark ikke så stor en skepsis over vaccination som i flere andre lande.

- Vores system er selvfølgelig ikke fejlfrit, og vi vil opleve et fald i vaccinationer nu, hvor vi modtager færre doser. Men setuppet er klart, og alle regioner kan på kort tid opskalere indsatsen og bruge alle de vacciner, vi modtager, inden for kort tid. Så i denne sammenhæng synes jeg godt, at vi kan være stolte af vores fælles indsats i Danmark, siger Stephanie Lose.

Pfizer og Biontech meddelte i sidste uge, at der vil komme færre leverancer af deres vaccine i denne uge end forventet. Samtidig skal flere borgere have andet stik, så færre forventes at få første stik i den kommende tid. Det ventes dog at stige igen inden for et par uger.

Se en oversigt over, hvor langt de enkelte lande er kommet med vaccinationer her:

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Pressekontakt

Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Stephanie Lose,
Formand for Danske Regioner, regionsrådsformand
T
M 25 33 09 82
E formanden@regioner.dk
Billede af Stephanie Lose.
Relaterede nyheder

Læs mere

Patientrettigheder til hurtig udredning og behandling bliver genindført 1. marts

Antallet af COVID-19 patienter på sygehusene er nu faldet så meget, at patientrettighederne til hurtig udredning og behandling genindføres den 1. marts 2021. I dag er ca. 12 pct. af de medicinske sengepladser og ca. 15 pct. af de intensive sengepladser planlagt til COVID-19 i brug.

Læs mere

Nye tal: Regioner og privathospitaler har samarbejdet om at indhente udskudte behandlinger

Nye tal viser, at regionerne i de sidste fem måneder af 2020 henviste 19 procent flere patienter til privathospitalerne end i 2019. Den private kapacitet har dermed været en vigtig del af regionernes indsats for at hjælpe de mange patienter, der fik udskudt deres undersøgelser og behandlinger under forårets corona-nedlukning.

Læs mere

Regeringen og regionerne vil sikre mulighed for over 400.000 daglige vaccinestik

Regeringen og regionerne opretter i dag et udbud, der skal sikre mulighed for at vaccinere over 400.000 personer om dagen mod covid-19. Det er private virksomheder, der kan byde ind på opgaven. Samtidig skal praktiserende læger og apoteker via en ny bekendtgørelse også have mulighed for at vaccinere.

Læs mere

Lad os udnytte corona-erfaringerne til at lande en stærk sundhedsaftale

Sundhedsvæsenets håndtering af corona-krisen har vist vejen for den kommende sundhedsaftale. Lad os udnytte alle de gode erfaringer og gøre 2021 til året, hvor vi fremtidssikrede sundhedsvæsenet med en stærk, bred og langtidsholdbar aftale. Det skriver Stephanie Lose i et debatindlæg.

Læs mere