Gå til indhold

Uddannelse

Langt de fleste unge kommer ind på drømmegymnasiet

Regionerne kan igen i år melde, at langt de fleste unge er blevet optaget på deres foretrukne gymnasium eller HF. Samlet set har 95 pct. fået plads på deres førsteprioritet.

Hvert år søger flere tusinde unge ind på det almene gymnasium eller HF, og hvert år prioriterer de, hvilket gymnasium de helst vil gå på.

Og til næste skoleår får mere end 94 pct. af de unge plads på deres foretrukne stx-uddannelse, Det viser regionernes årlige opgørelse. Tallet er dermed en smule større end sidste år, hvor 93 pct. fik opfyldt deres ønsker. På HF får 97,5 pct. af ansøgerne deres førsteprioritet.

Det glæder formand for Danske Regioner, Stephanie Lose.

- Vi er glade for, at så mange unge får tilbudt deres foretrukne gymnasium igen i år. Det har uden tvivl stor betydning for den enkelte unge. Samtidig er jeg meget tilfreds med, at det er lykkedes at fordele eleverne på en måde, som både er god for den enkelte og for samfundet, siger hun.

Balance mellem gymnasier

Regionerne arbejder hvert år på at fordele eleverne, så man sikrer en balance mellem små og store gymnasier. De små ungdomsårgange truer nemlig eksistensen af mindre skoler særligt i yderområderne, og det vil betyde lang transporttid for nogle unge, hvis den lokale ungdomsuddannelse lukker.

- Det er vigtigt, at alle unge kan tage en ungdomsuddannelse i en rimelig afstand af, hvor de bor. Det er en politisk opgave, og det er vigtigt for os i regionerne at bidrage til dette. Når elevgrundlaget sikres, kan skolerne koncentrere sig om at skabe uddannelser af høj kvalitet for de unge, siger Stephanie Lose.

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Maya Ryevad Lauritsen, konsulent
Center for Regional Udvikling, EU og Miljø
T: 2976 8619
E: mrl@regioner.dk

Marie Hauberg, presserådgiver
Kommunikation
T: 2365 2977
E: mau@regioner.dk

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Stephanie Lose,
Formand for Danske Regioner, regionsrådsformand
T
M 25 33 09 82
E formanden@regioner.dk
Billede af Stephanie Lose.
Læs mere

Relaterede nyheder

Ungdomsuddannelser har brug for et stærkere samarbejde på tværs

Langt de fleste unge bruger nogle vigtige år på en ungdomsuddannelse og bliver både fagligt og personligt rustet til at starte på voksenlivet. Men sådan er det ikke for alle. Og ser man på udfordringerne på området, står det klart, at vi må tænke anderledes for at få flere med og for at sikre, at der også er uddannelser i hele landet fremover.

Læs mere

Virksomheder har søgt færre medarbejdere under corona – men efterspørgslen på faglærte vil stige

Ny analyse fra regionerne viser, at virksomhederne har været mindre tilbøjelige til at søge nye medarbejdere i løbet af coronaåret 2020. Virksomhedernes forventninger til fremtiden er dog stadig positive. Særligt forventer de at skulle ansætte flere faglærte fremover.

Læs mere

Ny aftale sikrer ekstraordinær indsats for lærepladser på social- og sundhedsuddannelserne

Regeringen, KL, Danske Regioner og FOA er enige om at indføre en række initiativer for at sikre, at der uddannes flere social- og sundhedsmedarbejdere. Den nye lærepladsaftale sikrer en ekstraordinær indsats for lærepladser i 2021-22 og garanterer minimum 9.000 lærepladser for elever på social- og sundhedsuddannelserne i 2022-26.

Læs mere

Ny gymnasieaftale styrker regionernes ansvar for uddannelser til alle unge

Regionerne er glade for ny politisk aftale, som betyder, at det fremover bliver nemmere at sikre gode gymnasietilbud til alle unge i hele landet.

Læs mere