Gå til indhold

Uddannelse

Langt de fleste unge kommer ind på drømmegymnasiet

Regionerne kan igen i år melde, at langt de fleste unge er blevet optaget på deres foretrukne gymnasium eller HF. Samlet set har 95 pct. fået plads på deres førsteprioritet.

Hvert år søger flere tusinde unge ind på det almene gymnasium eller HF, og hvert år prioriterer de, hvilket gymnasium de helst vil gå på.

Og til næste skoleår får mere end 94 pct. af de unge plads på deres foretrukne stx-uddannelse, Det viser regionernes årlige opgørelse. Tallet er dermed en smule større end sidste år, hvor 93 pct. fik opfyldt deres ønsker. På HF får 97,5 pct. af ansøgerne deres førsteprioritet.

Det glæder formand for Danske Regioner, Stephanie Lose.

- Vi er glade for, at så mange unge får tilbudt deres foretrukne gymnasium igen i år. Det har uden tvivl stor betydning for den enkelte unge. Samtidig er jeg meget tilfreds med, at det er lykkedes at fordele eleverne på en måde, som både er god for den enkelte og for samfundet, siger hun.

Balance mellem gymnasier

Regionerne arbejder hvert år på at fordele eleverne, så man sikrer en balance mellem små og store gymnasier. De små ungdomsårgange truer nemlig eksistensen af mindre skoler særligt i yderområderne, og det vil betyde lang transporttid for nogle unge, hvis den lokale ungdomsuddannelse lukker.

- Det er vigtigt, at alle unge kan tage en ungdomsuddannelse i en rimelig afstand af, hvor de bor. Det er en politisk opgave, og det er vigtigt for os i regionerne at bidrage til dette. Når elevgrundlaget sikres, kan skolerne koncentrere sig om at skabe uddannelser af høj kvalitet for de unge, siger Stephanie Lose.

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Maya Ryevad Lauritsen, konsulent
Center for Regional Udvikling, EU og Miljø
T: 2976 8619
E: mrl@regioner.dk

Læs mere

Relaterede nyheder

Danske Regioner vil give bedre forhold til unge patienter  

Mange patienter er yngre, end vi tror. Næsten hver femte ung lider af kronisk eller alvorlig sygdom, og mange af dem besøger hyppigt hospitalerne. Danske Regioner opfordrer i et nyt udspil til, at hospitalerne i højere grad tager højde for de særlige behov og udfordringer, som unge har.

Læs mere

Stor forårsaftale skyder arbejdet med sundhedsreformen i gang

Den første store aftale, der skal gøre sundhedsreformen til virkelighed, er nu på plads. Regeringen, Danske Regioner og KL er enige om en forårsaftale, der skal omstille sundhedsvæsnet og flytte flere sundhedstilbud ud af sygehusene og tættere på borgerne. Med aftalen skrues der bl.a. op for antallet af uddannelsesstillinger til speciallæger, som der de kommende år skal uddannes rekordmange af.

Læs mere

Regioner: Det koster ekstra at uddanne flere læger og sygeplejersker

Der skal uddannes flere sundhedsfaglige de kommende år. Der følger en stor forpligtelse med at uddanne flere læger og sygeplejersker, og regionernes udgift bliver stor, hvis ikke staten tager højde for opgaven.

Læs mere

Længe ventet: Specialiseringsforløb for social- og sundhedsassistenter klar i september 2025

Fra september 2025 kan social- og sundhedsassistenter tage to nye, særlige specialiseringsforløb i demens og psykiatri. Uddannelserne bliver udbudt på professionshøjskoler i hele landet og er målrettet faggruppens behov for at håndtere stigende krav og kompleksitet.

Læs mere