Gå til indhold

Sundhed

818 flere sygeplejersker siden juni

Kurven over antallet af sygeplejersker i regionerne er vendt. Fra juni til september 2022 er der sket en fremgang i antallet af sygeplejersker på 818. Ifølge Danske Regioner tyder det på, at faldet i sygeplejersker er stoppet. Og at den massive indsats for at tiltrække og fastholde sygeplejerskerne er begyndt at bære frugt.

Alle taler og skriver om det: Der er mangel på sygeplejersker i Danmark, og det har der været i et stykke tid. Men de seneste tal tyder på, at udviklingen er begyndt at vende. I september var der således 818 flere sygeplejersker i Danmark end i juni. Det svarer til 665 fuldtidsbeskæftigede.

- Man kan se på tallene, at antallet af sygeplejersker toppede i 2. kvartal 2021. Derefter er det faldet, men det, vi ser nu, er at faldet af sygeplejersker stoppede i juni 2022, og at det faktisk er begyndt at stige igen, siger Danske Regioners formand Anders Kühnau.

I samme periode fra juni til september er antallet af sygeplejevikarer (lægestuderende) vokset med 183 personer. De indgår i stigningen på de 818 sygeplejersker.

Anders Kühnau med citat: Det gælder om at gå i dialog og skabe en arbejdsdag og nogle arbejdsbetingelser for sygeplejerskerne, så de kan få det til at gå op med resten af deres liv.

Indsatsen virker

Ifølge Danske Regioner tyder tallene på, at den massive indsats for at trække nye sygeplejersker til og holde fast i dem, der allerede er ansat, er begyndt at bære frugt. I september lancerede Danske Regioner en 12-punkts plan for at bekæmpe ventelister og personalemangel i sundhedsvæsenet. Her var både nye tiltag og tiltag, som allerede er i fuld gang med at blive implementeret.

Læs nyhed: Danske regioner lancerer plan for at bekæmpe ventelister og personalemangel i sundhedsvæsenet

Blandt andet arbejder regionerne på at ansætte andre faggrupper til at løse en række opgaver og på den måde aflaste sygeplejerskerne, så de kan koncentrere sig om det, som de er særligt uddannet til.

Det handler også om at udvikle teknologiske løsninger, der kan lette arbejdsgangene, lige som det handler om at vinde nogle af de sygeplejersker, der har forladt faget, tilbage igen og få flere sygeplejersker til at blive ansat på fuld tid i stedet for deltid.

Læs nyhed: Nu får alle ansatte i regionerne ret til fuld tid

- Derudover har alle regioner oprettet introstillinger, som er med til at gøre overgangen fra studie til arbejdsliv så tryg som mulig. Der er tale om en ekstra normering i starten, som gør det muligt for de nyuddannede at komme godt ind i tingene, inden de får det fulde ansvar, siger Anders Kühnau.

Vigtigt at have fokus på arbejdsmiljøet

Endelig handler det i høj grad og at skabe et bedre arbejdsmiljø.

- Det gælder om at gå i dialog og indrette vagtplanerne og skabe en arbejdsdag og nogle arbejdsbetingelser for sygeplejerskerne, så de kan få det til at gå op med resten af deres liv – herunder ikke mindst deres familieliv. At tage hensyn til en bedre balance mellem arbejde og familie, siger Anders Kühnau.

Læs nyhed: De tungeste vagter skal fordeles på flere skuldre

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Michael Madsen, presserådgiver
Kommunikation
M: 2022 5723
E: micma@regioner.dk

eller kontakt pressevagten på 51 51 18 18 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Anders Kühnau,
Formand for Danske Regioner, regionsrådsformand
T
M 23 60 27 68
E formanden@regioner.dk
Formand i Danske Regioner Anders Kühnau
Relaterede nyheder

Læs mere