Gå til indhold

Nye uddannelses-adresser kan give bedre balance i Danmark

Regeringen præsenterer i dag sine planer for udflytning af uddannelser. Intentionen er god og kan sikre den rette arbejdskraft i hele landet, siger Stephanie Lose, næstformand i Danske Regioner.

Nye adresser til en række uddannelsessteder er godt nyt, for det kan være med til at skabe den nødvendige balance i uddannelsessystemet og i samfundet. Sådan lyder det fra Stephanie Lose, næstformand i Danske Regioner, som reaktion på, at regeringen i dag præsenterer sit udspil til, hvordan uddannelsessteder skal fordeles rundt omkring i landet.

”Langt de fleste bliver boende der, hvor de uddanner sig, det ved vi fra flere undersøgelser. Derfor er det også afgørende, at man som ung har mulighed for at uddanne sig i hele landet. På den måde sørger vi for, at den rette arbejdskraft er til stede der, hvor der er behov for den,” siger hun.

Det handler om, at virksomheder fra Frederikshavn til Frederiksberg skal kunne rekruttere den nødvendige arbejdskraft, betoner Stephanie Lose. Derfor skal udflytningen kobles tæt til erhvervslivet og de styrker, der findes i hver enkelt region.

Regionerne er i gang

”Uddannelserne skal placeres de rigtige steder – både af hensyn til virksomhederne og for at skabe et Danmark i balance med gode muligheder i hele landet. Og det handler ikke bare om at flytte ting væk fra hovedstadsområdet, som nogen gør det til. I regionerne er vi optagede af at give borgere og virksomheder de bedste forudsætninger,” siger hun.

Stephanie Lose peger på Sønderborg og Kalundborg, hvor regionerne har været med til at etablere ingeniøruddannelser på grund af erhvervslivets behov for flere ingeniører. Uddannelserne skal sikre, at der samlet set uddannes flere ingeniører i Danmark, og at Sønderjylland og Nordvestsjælland forsynes med den nødvendige arbejdskraft.

”Vi skal se på det større billede, når vi debatterer udflytning af uddannelser: Som politikere skal vi skabe rammer, som sikrer den nødvendige sammenhæng mellem uddannelserne – fx antallet af studiepladser – og behovene i den region, de er placeret i,” siger Stephanie Lose.


Læs mere:
”Fremtidens ungdomsuddannelser: Færre unge og øget konkurrence”. Politisk udspil fra Danske Regioner, 2017 

Videregående uddannelser og hvordan dimittender bliver boende

”Kvalificeret arbejdskraft i hele Danmark”. Politisk udspil fra Danske Regioner, 2016 

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Maya Ryevad Lauritsen, konsulent
Center for Regional Udvikling, EU og Miljø (REM)
T: 3529 8271
M: 2976 8619
E: mrl@regioner.dk

Morten Christensen, pressekontakt
Kommunikation
M: 3069 1917
E: moc@regioner.dk

Læs mere

Relaterede nyheder