Gå til indhold

Psykiatri

Flere patienter bliver behandlet i psykiatrien

Antallet af mennesker, der blev behandlet i psykiatrien stiger fortsat. - Det er godt, vi kan hjælpe flere, men vi kan også se, at psykiatrien er under pres, siger Sophie Hæstorp Andersen, der er formand for Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg.

151.262 borgere blev i 2017 behandlet på regionernes psykiatriske afdelinger, mens det i 2018 rundede 153.697. Det viser nye tal fra Danske Regioner. Dermed fortsætter tendensen med flere patienter med behov for psykiatrisk behandling.

På fem år er antallet af patienter steget mere end 20.000, og derfor bliver der ydet en stor og vigtig indsats ude på de psykiatriske afdelinger, siger Sophie Hæstorp Andersen, der er formand for Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg.

- Det er en bekymrende udvikling, at flere og flere mennesker i vores samfund har behov for psykiatrisk behandling. Omvendt er det godt, at vores mange medarbejdere så kan hjælpe, men vi ved også godt, at der bliver løbet rigtig stærkt, siger Sophie Hæstorp Andersen.

I 2018 øgede regionerne midlerne til psykiatrien med ca. 200 millioner kroner på trods af, at realvæksten fra økonomiaftalen med staten gik til at dække de stigende medicinudgifter.
Også i 2019 har regionerne prioriteret psykiatrien – igen med 255 millioner kroner.

Selv om der de senere år er blevet ansat flere medarbejdere i psykiatrien, så kan det dog ikke følge med udviklingen i antallet af patienter. Derfor er der også behov for at prioritere psykiatrien yderligere.

- Vi kan se, at tendensen med flere patienter i psykiatrien fortsætter, og vi gør alt, hvad vi kan for at sikre, at de får den bedst mulige behandling. Men vi mener, at der både i regionerne og i kommunerne er behov for et generelt løft af psykiatrien, så vi bliver bedre til at forebygge og behandle psykisk sygdom. Det bliver en del af den dagsorden, vi tager med, når vi efter folketingsvalget skal forhandle en ny økonomiaftale med regeringen, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Læs mere:

 

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Relaterede nyheder

Læs mere

Forfatter Anna Juul vinder pris som Årets Sundhedsdebattør

Danske Regioner hædrer forfatter Anna Juul som Årets Sundhedsdebattør. Anna Juul vinder den nystiftede pris efter, at hun i januar udgav bogen ”Superskurk”, hvor hun med en skarp pen beskriver sine personlige oplevelser med psykisk sygdom og mødet med psykiatrien.

Læs mere

Regioner og praktiserende speciallæger styrker indsatsen i psykiatrien

En ny aftale for de praktiserende speciallæger kan gøre ventelisterne i psykiatrien kortere. Det forventer Danske Regioner og Foreningen af Praktiserende Speciallæger (FAPS). Aftalen indebærer bl.a., at klinikpersonale får mulighed for at bidrage til, at de praktiserende psykiatere kan behandle flere patienter.

Læs mere

Aftale på plads om samlet dobbeltdiagnosetilbud og omlægning af særlige pladser i psykiatrien

Regeringen har indgået en aftale med KL og Danske Regioner om rammerne for et samlet regionalt tilbud af høj faglig kvalitet til mennesker, der både har en psykisk lidelse og et behandlingskrævende misbrug. Samtidig er man enige om en omlægning af de særlige pladser i psykiatrien, så de kan anvendes mere fleksibelt og ikke risikerer at stå tomme.

Læs mere

Debat: Kære sundhedsminister, husk den ”åbne dør” og omlæg de særlige pladser

Sophie Løhde er indstillet på at løse tomgangen på de særlige pladser i psykiatrien. Løsningen bør være en grundlæggende ændring af ordningen, så regionerne selv visiterer til pladserne.

Læs mere