Gå til indhold

Forebyggelse

Søg penge til forskning i forebyggelse

Nu er der igen åbent for ansøgninger til Den Fælles Regionale Pulje til forskning i forebyggelse.

For femte gang er det muligt at søge bevilling til forskningsprojekter i forebyggelse. Der er syv millioner kroner i puljen, som uddeles i foråret 2023 til de bedste forskningsprojekter.

(Tekst fortsætter under illustration)

Der er behov for bedst mulig forebyggelse, bl.a. fordi antallet af danskere med fx psykiske lidelser og kroniske sygdomme er steget de seneste år.
-De skal selvfølgelig have hjælp, men vi skal samtidig gøre mere for at undgå, at vores borgere overhovedet bliver syge, siger Karin Friis Bach, formand for Danske Regioners sundhedsudvalg.

-Forskning i forebyggelse kan føre til mere livskvalitet uden smerter og sygdom. Og vi skal have mest mulig sundhed for pengene. Regionerne bevilger de syv millioner næste år, så vi får mere viden om, hvad der virker bedst, tilføjer Karin Friis Bach.

Forebyggelse fremfor behandling

Siden 2019 har 32 projekter fået støtte, og sidste år modtog otte projekter midler fra Den Fælles Regionale Pulje.

- Over 2,7 mio. somatiske patienter har hvert år kontakt til hospitalerne. Det svarer til, at næsten hver anden af alle danskere har brug for hospitalshjælp årligt. Systemet er presset, og ingen borgere ønsker, at de bliver syge. Derfor uddeler regionerne forskningsmidlerne til forebyggelse. For vi skal gøre, hvad vi kan for at hjælpe bedst muligt, siger Karin Friis Bach.
- Bedre forebyggelse er både til gavn for folks livskvalitet og for samfundsøkonomien, pointerer hun.

Ved vurderingen af ansøgningerne lægger regionerne vægt på, at resultaterne kan udbredes til flere regioner og kommuner. Derudover prioriteres projekter, der involverer flere samarbejdspartnere og forskningsmiljøer.

Få mere information

Ansøgningsfristen er 11/01 2023.

Læs mere om, hvilke projekter, der tidligere har modtaget bevilling fra puljen. Få information om puljen, og hvordan du kan søge her:

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Hvis du har spørgsmål om ansøgning til puljen:
Sofie Vennike, konsulent
Center for Sundheds- og Socialpolitik
M: 2173 6940
E: sofiv@regioner.dk


Torsten Ellermann Eriksen, presserådgiver
Kommunikation
M: 4020 2057
E: tee@regioner.dk

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Karin Friis Bach,
Formand for sundhedsudvalget, regionsrådsmedlem
T
M 21 70 50 49
E karin.friis.bach@regionh.dk
Bestyrelsesmedlem og formand for sundhedsudvalget Karin Friis Bach
relaterede nyheder

Læs mere

Nu får alle ansatte i regionerne ret til fuld tid

Siden 2020 har alt plejepersonale haft ret til at blive ansat på fuld tid. Nu har Danske Regioner besluttet, at man vil udvide den nuværende ordning til alle faggrupper i regionerne

Læs mere

- Bedre folkesundhed bør være en del af regeringsgrundlaget

- Vi skal systematisk indrette samfundet på en måde, som styrker folkesundheden både fysisk og mentalt, siger formand for Danske Regioner, Anders Kühnau. Han mener, at en folkesundhedslov kan skabe rammerne om en hverdag med bedre sundhed og mere trivsel. Om det gælder skolelivet, beskæftigelsesindsatsen, fødevarepolitik eller adgangen til fællesskaber, så bør politikerne gå foran. Ikke færre end 71 organisationer ønsker sig nu en folkesundhedslov.

Læs mere

Nu bliver det nemmere at forske i sundhed

Ny vejledning skal nedbryde de juridiske barrierer, som forskere møder, når de ansøger om et forskningsprojekt. Vejledningen skal sikre en ensartet og hurtigere sagsbehandling af forskningsansøgninger til gavn for patienterne.

Læs mere

De fem regionsrådsformænd: Ulighedspulje skal afhjælpe geografisk ulighed i sundhed

Samtlige formænd i Danmarks regioner er enige om, at det er en fælles opgave at bekæmpe den geografiske ulighed i sundhed. Uligheden er en kæmpe udfordring for både ansatte og patienter, og regionerne arbejder intensivt med at skaffe personale i alle dele af landet. Men problematikken er så alvorlig, at det også kræver en national indsats. Derfor foreslår de nu en statslig ulighedspulje.

Læs mere