Vi skal satse endnu mere på digitale løsninger, der øger kvaliteten og gør det nemmere at være patient, skriver formand for Danske Regioner, Stephanie Lose.
Psykiatri
Kvalitet, nærhed og sammenhæng er bærende grundprincipper, når Danske Regioner og regionerne sætter fremtidens sundhedsvæsen på dagsordenen.
Alle borgere i Danmark skal kunne forvente en sundhedsfaglig behandling i verdensklasse så tæt på sin bopæl som muligt og et forløb, der hænger sammen. Det gælder uanset, om man lider af fysisk eller psykisk sygdom.
Mennesker, der lider af psykisk sygdom, skal opleve et forløb, hvor forebyggelse, behandling og rehabilitering bunder i høj kvalitet, brug af nyeste viden og teknologi. Borgere, der rammes af psykisk sygdom, skal kunne leve så normale liv som muligt set i forhold til den enkeltes situation.
En stadigt voksende udfordring på sundhedsområdet og ikke mindst i psykiatrien er kampen mod den ulighed i sundhed, som borgere med psykisk sygdom i dag er udsat for.
Fortsat fokus på kvalitetsforbedringer
Regionerne har fokus på at sikre forløb for borgere af høj kvalitet. Der er pakkeforløb for ambulante forløb og for indlagte forløb og værdibaseret styring af behandlingen, hvor der sættes mål efter, hvad der giver mest mening for patienterne. Den faglige kvalitet skal være af høj kvalitet for alle. Regionerne har derfor haft nedsat et forum for kvalitet i psykiatrien - Dansk Multidisciplinært Forum for Kvalitet i Psykiatrien (DMFKP). I forummet indgik en række eksperter, faglige selskaber og patientforeninger, som i fællesskab med regionerne over en 2-årig periode har sat fokus på at løfte den faglige kvalitet yderligere. Forummet har afsluttet sit arbejde og afrapporteret med en række anbefalinger til løft af den faglige kvalitet. En række af anbefalingerne er bl.a. løftet ind i arbejdet med kommende 10-årsplan for psykiatrien
Du kan læse mere om anbefalingerne fra DMFKP her:
Pejlemærker
Der er i Danske Regioner formuleret ti pejlemærker til en bedre behandling i psykiatrien i fremtiden, som regionerne arbejder efter.
- Vi skal opdage psykiske lidelser tidligere
- Vi skal have mere fokus på kvalitet i behandlingen
- Bedre patientsikkerhed inden for psykiatrien
- Flere ambulante tilbud og opsøgende teams skal bringe støtten ud til borgerne
- Øget debat skal sikre, at psykiske lidelser er noget, vi taler om
- Borgeren skal inddrages mere
- Veluddannet og tilstrækkeligt personale
- Systemerne skal samarbejde om at skabe gode forløb for borgerne
- Mindst mulig tvang
- Udredning af retspsykiatrien
Pakkeforløb for den ambulante psykiatri
Der er i regionerne behandlingspakkeforløb på en række områder inden for den ambulante psykiatri. Pakkeforløbene betyder mere ensartede behandlingsforløb af høj kvalitet til patienter med samme psykiske sygdom og behandlingsbehov på tværs af regionerne. Pakkeforløbene revideres løbende fagligt herunder ift. evidens og sammenhænge med bl.a. foreliggende nationale kliniske retningslinjer m.m. Pakkeforløbene tager afsæt i regionernes fælles målgruppebeskrivelse for behandling i den regionale psykiatri.
Forløbsbeskrivelser for indlagte
Regionerne og Danske Regioner har nu udarbejdet forløbsbeskrivelser for indlæggelser i psykiatrien. Forløbsbeskrivelserne skal ses som en videreførelse af arbejdet med ambulante pakkeforløb i psykiatrien. Formålet med forløbsbeskrivelserne er at tilbyde ensartet behandling af høj faglig kvalitet.