Gå til indhold

Aftale om sundhedsreform svækker folkestyret

Aftalen om en sundhedsreform svækker folkestyret og centraliserer magten i sundhedsvæsenet. Det ændrer mindre justeringer og flere penge ikke på, lyder det fra formand for Danske Regioner, Stephanie Lose.

Dansk Folkeparti og regeringen er blevet enige om en politisk aftale om en kommende sundhedsreform på baggrund af regeringens udspil fra januar. Aftalen betyder som ventet, at de fem folkevalgte regionsråd nedlægges og erstattes af administrative enheder og udpegede bestyrelser.

- Det er en forkert vej at gå. Sundhed er noget af det allervigtigste for danskerne, og derfor er det folkevalgte politikere, der skal træffe beslutningerne og stå til regnskab overfor vælgerne, siger Stephanie Lose, formand for Danske Regioner.

Stephanie Lose understreger, at der er mange gode ting i aftalen.

- Vi i regionerne er enige i mange af tankerne i aftalen. Og vi er faktisk i gang med masser af de tiltag, som regeringen og DF foreslår. Men det er vigtigt at slå helt fast: Alle de gode tanker i aftalen kan sagtens realiseres med regionsråd. Der er simpelthen ikke saglige argumenter for at afskaffe regionsråd og dermed svække folkestyret. Derimod vil en afskaffelse af regionsråd skabe massiv uklarhed om, hvem der egentlig har ansvaret for sundhedsvæsenet, siger Stephanie Lose.

Hun opfordrer til, at der kommer en hurtig afklaring på fremtidens sundhedsvæsen:

- Al den snak om sundhedsreform har skabt usikkerhed i sundhedsvæsenet - ikke mindst for patienterne, medarbejdere og de pårørende. Senest har regeringen udskudt vigtige beslutninger om fremtiden for de allersvageste medborgere med handicap. Nu trænger vi til et valg og en afklaring.

Hvis aftalen skal blive til virkelighed, kræver det, at regeringspartierne og Dansk Folkeparti også har flertal efter et kommende folketingsvalg.

Marionetdukker over et danmarkskort
kontakt

Hvis du vil vide mere

relaterede nyheder

Læs mere