Gå til indhold

Ungdomskriminalitet

Regionerne driver i dag 7 ud af i alt 8 sikrede institutioner for kriminelle børn og unge, der varetager socialpædagogiske opgaver for unge. I dag er der i alt 118 pladser, som drives efter sociallovgivningen. De fleste unge på de sikrede institutioner er sigtet eller dømt for alvorlige kriminelle handlinger. Herudover er der et stigende antal sociale anbringelser af unge, der har behov for den særlige socialpædagogiske indsats, som tilbydes på de sikrede institutioner.

Retlige pladser

Langt de fleste af de unge er anbragt i varetægtssurrogat. Det vil sige, at de afventer en eventuel dom for begået kriminalitet. Unge under 18 år må ikke sidde i et almindeligt fængsel sammen med voksne kriminelle og anbringes derfor på en sikret institution. Man kan også afsone en almindelig dom på en sikret institution. Herudover kan de unge anbringes som led en ungdomssanktion, som er en særlig dom for unge under 18 år, som bl.a. inkluderer ophold på en sikret institution og et planlagt socialpædagogisk tilbud.

Sociale pladser

En voksende gruppe unge anbringes af deres kommune på sociale pladser. Baggrunden er en konkret vurdering af, at det er absolut nødvendigt at anbringe den unge på en sikret institution for at forhindre den unge i at begå kriminalitet, eller fordi den unge er til fare for sig selv eller andre.

Udviklingen i anbringelser

Ungdomskriminaliteten er faldet og dermed oplever de sikrede institutioner også, at langt færre bliver anbragt. I 2007 var der samlet set 878 anbringelser på landets sikrede institutioner, mens det i 2021 var faldet til 426. Sideløbende med det faldende antal anbringelser er der sket en stigning i det gennemsnitlige antal opholdsdage. Siden 2012 har der været en udvikling hen imod, at flere unge anbringes på såkaldte sociale pladser. I 2012 var 7,8 procent af anbringelserne på institutionerne sociale anbringelser, mens det i 2021 var steget til 31,8 procent.

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Mikkel Lambach,
Chefrådgiver/Teamleder
T
M 2917 0902
E mla@regioner.dk
Billede af Mikkel Lambach
Hvis du vil vide mere

Kontakt

Julie Kjærgaard,
Konsulent (på barsel)
T
M 2176 5839
E JULIK@regioner.dk
Julie Kjærgaard
Relaterede nyheder

Læs mere

Årets Sundhedsdebattør: ”Jeg deler vandene”

Forfatter Anna Juul modtog Danske Regioners pris som Årets Sundhedsdebattør på Folkemødet 2023. Anna Juul vinder prisen for at sætte psykiatrien og behandlingsvæsenet til debat og for at opfordre os alle til at gøre op med stereotype forestillinger om psykisk sygdom.

Læs mere

Forfatter Anna Juul vinder pris som Årets Sundhedsdebattør

Danske Regioner hædrer forfatter Anna Juul som Årets Sundhedsdebattør. Anna Juul vinder den nystiftede pris efter, at hun i januar udgav bogen ”Superskurk”, hvor hun med en skarp pen beskriver sine personlige oplevelser med psykisk sygdom og mødet med psykiatrien.

Læs mere

Regioner og praktiserende speciallæger styrker indsatsen i psykiatrien

En ny aftale for de praktiserende speciallæger kan gøre ventelisterne i psykiatrien kortere. Det forventer Danske Regioner og Foreningen af Praktiserende Speciallæger (FAPS). Aftalen indebærer bl.a., at klinikpersonale får mulighed for at bidrage til, at de praktiserende psykiatere kan behandle flere patienter.

Læs mere

Aftale på plads om samlet dobbeltdiagnosetilbud og omlægning af særlige pladser i psykiatrien

Regeringen har indgået en aftale med KL og Danske Regioner om rammerne for et samlet regionalt tilbud af høj faglig kvalitet til mennesker, der både har en psykisk lidelse og et behandlingskrævende misbrug. Samtidig er man enige om en omlægning af de særlige pladser i psykiatrien, så de kan anvendes mere fleksibelt og ikke risikerer at stå tomme.

Læs mere