Gå til indhold

Nyt program skal bekæmpe infektionssygdomme på sygehuse

Danske Regioner medfinansierer et helt nyt program, som skal nedbringe antallet af infektioner på landets sygehuse. Vi arbejder for at øge patientsikkerheden, siger Ulla Astman, formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg

På flere af landets store sygehuse minder plakater og klistermærker personale og patienter om at huske rene hænder. Formålet er at undgå infektioner og smitte. Nu systematiseres arbejdet med infektionssygdomme på sygehusene. Databasen HAIBA, Hospital Acquired Infection database, der blev lanceret den 25. februar, skal indsamle og overvåge bestemte infektionssygdomme på sygehusene. Anslået får op mod 60.000 patienter årligt en infektion, mens de er indlagt.

- Hvert år indlægges mere end en million patienter på de offentlige sygehuse, så det er en udfordring at nedbringe antallet af infektioner mærkbart, men det er vores klare ambition. Første skridt på vejen er et bedre overblik, og det får vi nu med HAIBA. Databasen har potentiale til at blive et særdeles vigtigt værktøj til at fremme patientsikkerheden, siger Ulla Astman, formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg.

Danske Regioner finansierer sammen med staten HAIBA, som er udviklet af og administreres af Statens Serum Institut. Arbejdet med databasen kommer ikke til at betyde flere registreringer for sygehuspersonalet, for HAIBA genbruger eksisterende informationer om patienternes sygdoms- og indlæggelsesforløb. Ud fra disse data beregner databasen, hvor og hvordan en patients infektion kan være opstået.

- I regionerne har vi i flere år haft en række initiativer til at minimere eksempelvis tilfælde med liggesår og blodforgiftninger erhvervet på sygehusene. Initiativerne har været effektive, men med HAIBA får vi nu muligheden for at styrke indsatsen og på den måde tage endnu bedre hånd om patienterne, siger Ulla Astman.

Data fra HAIBA gøres tilgængelige på eSundhed.dk.

Læs mere
www.haiba.dk