Gå til indhold

Regioner vil sikre bedre muligheder for at få en erhvervsuddannelse

For at imødegå manglen på faglærte medarbejdere i de kommende år, vil Danske Regioner sikre, at unge i hele landet har reel mulighed for at tage en erhvervsuddannelse.

Der er behov for forpligtende samarbejde om at få udbudt erhvervsuddannelser

- Skal vi bruge de offentlige uddannelseskroner mest hensigtsmæssigt, så skal vi sikre, at unge i alle egne af Danmark har en reel mulighed for at tage en erhvervsuddannelse. Derfor skal erhvervsskolerne have en forsyningspligt i forhold til at få udbudt et bredt udvalg af uddannelser.
 
Sådan siger Danske Regioners næstformand, Carl Holst. Han peger på, at alle prognoser viser, at der i løbet af de næste fem år vil være mangel på faglært dansk arbejdskraft til blandt andet en række af de store byggeprojekter som Femern-forbindelsen og sygehusbyggerierne. Samtidig viser de seneste tal for optag til ungdomsuddannelserne, at for få unge vælger en erhvervsuddannelse. 
 
Opfordring til undervisningsministeren
Danske Regioner har i et brev opfordret undervisningsministeren til at sikre, at erhvervsskolerne i højere grad end tidligere forpligtes til at samarbejde om at få udbudt forskellige former for uddannelse i alle egne af landet. Det skal ske i forbindelse med de udmeldinger fra erhvervsskolerne om hvilke uddannelser, de vil udbyde i de kommende år, og hvor de vil udbyde dem.

Tal fra Undervisningsministeriet viser, at 18,5 procent af eleverne fra 9.-10.klasser har søgt en erhvervsuddannelse som første prioritet. Sidste år søgte 19,6 procent af eleverne en erhvervsuddannelse.
 
 - Vi ved fra undersøgelser, at jo længere tid unge skal bruge på transport til og fra en ungdomsuddannelse, jo større er sandsynligheden for, at de ikke får et eksamensbevis i hus. Derfor er vi nødt til at gøre det lettere for de unge. Det er til gavn både for dem og for samfundet, siger Carl Holst.

 

Læs mere
Erhvervsuddannelserne skal tættere på de unge (pdf) - brev fra Danske Regioner til undervisningsminister Christine Antorini