Gå til indhold

Stort regionalt vækstpotentiale i hele Danmark

En ny rapport fra Danske Regioner og Mandag Morgen udfordrer debatten om Udkantsdanmark. ”Der er et stort uindfriet vækstpotentiale i Danmarks yderregioner”, konkluderer rapporten, som blev drøftet på en stor vækstkonference den 27. oktober

På tre år har regionale vækstinitiativer skabt 8.300 nye job og en meromsætning på 16 milliarder kroner. Hvert femte nye job er skabt i danske yderområder. Den regionale vækstindsats rummer med andre ord et stort potentiale for at øge den økonomiske vækst - og dermed fundamentet for velfærden - i hele Danmark.

Det er det opløftende budskab i den nye rapport ”VækstDanmark 2025”, som Mandag Morgen og Danske Regioner har udgivet. Rapporten identificerer skjulte vækstsucceser og udpeger uindfriede vækstmuligheder i Danmarks fem regioner.

- Formålet med rapporten er at tegne et nyt, sammenhængende billede af de regionale vækstinitiativer, og af hvordan de inden for de næste ti år kan medvirke til at gøre visionen om et sammenhængende ”Helhedsdanmark” til virkelighed, siger Danske Regioners formand, Bent Hansen.

Rapporten udpeger også, hvad der er Danmarks store udfordring i forhold til at indfri det regionale vækstpotentiale. Vi er blandt de nationer i verden, der skaber flest opstartsvirksomheder pr. indbygger. Men når det gælder om at få dem til at vokse og for alvor skabe job, ligger vi under OECD-gennemsnittet og langt efter lande som USA, konstateres det.

- Den udfordring både kan og skal vi løse, siger Mandag Morgens administrerende direktør, Erik Rasmussen, og fortsætter:

- Rapporten konstaterer, at Danmark igennem sine regionale vækstfora og positive erfaringer har et godt udgangspunkt. Men der er brug for en ny type vækstpolitik, hvis potentialet for vækst i hele Danmark skal indfris. Vi skal fokusere langt stærkere på regionale styrkeområder og på at dyrke potentielle højvækstvirksomheder.

Det gennemgående træk i rapportens 18 anbefalinger til en ny regional vækststrategi er at udnytte de potentialer, der udvikles overalt i Danmark og derfor kan blive et effektivt modtræk til ”Udkantsdanmark”.

Rapporten dannede optakt til en stor vækstkonference den 27. oktober 2015 i København med deltagelse af blandt andre erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V). Her diskuterede ministeren og partiernes erhvervsordførere rapportens anbefalinger.

Erfaringer fra udlandet, især USA og England, viser at regional vækstpolitik kan bruges som en stærk løftestang for national konkurrenceevne. Det forudsætter dog, at man langt bedre forstår de enkelte regioners muligheder og på tværs af sektorer samarbejder om at udnytte dem. Det har blandt andet været opskriften på Silicon Valley i Californien. Danmark kan få succes med samme opskrift og - ifølge rapporten - blive endnu en rollemodel på fremtidens vækstparadigme.

Læs mere:

VækstDanmark 2025 (pdf) - rapport fra Mandag Morgen og Danske Regioner
Om konferencen VækstDanmark 2025 (pdf)